Xie Feng, noul ambasador al Chinei în SUA

Noul ambasador al Chinei în Statele Unite ale Americii, E.S. Xie Feng (foto), a ajuns, marți, la New York, având ca misiune continuarea proiectelor demarate de actualul Ambasadorul Qin Gang, care a preluat funcția de ministru chinez al afacerilor Externe. În prima declarație făcută pe teritoriu american, Ambasadorul Xie Feng a subliniat că va încerca să facă față dificultăților existente în relațiile China-SUA.

Cel de-al 12-lea Ambasador al Chinei în SUA a declarat că este „reprezentant al poporului chinez și sunt aici pentru a apăra interesele Chinei, aceasta este datoria mea sacră”. De asemenea, a subliniat că misiunea asumată este aceea de a promova schimburile și cooperarea între cele două țări.

În condițiile în care relațiile chino-americane se confruntă cu provocări grave, Ambasadorul Xie a fost trimis în SUA fiind cunoscut ca unul dintre specialiștii de vârf al relațiilor China-SUA, având o vastă experiență în gestionarea afacerilor legate de SUA.

Autoritățile de la Beijing exprimă încrederea că SUA vor respecta cele trei principii de bază, privind respectul reciproc, coexistența pașnică și cooperarea reciproc-avantajoasă, elemente fundamentale prin care China și SUA se pot înțelege corect în noua eră, a declarat Xie. Acesta a subliniat speranța că SUA și China se vor întâlni la jumătatea drumului, vor urmări interesele comune ale celor două țări și ale lumii, colaborând și gestionând în mod corespunzător chestiunile importante și sensibile, cum este problema Taiwan, în conformitate cu principiile celor trei comunicate comune China-SUA.

Ambasadorul Xie Feng, la sosirea pe Aeroportul Internațional John F. Kennedy din New York (SUA) / 23 Mai 2023. (Foto: Xinhua)

Xie Feng (59 ani), este absolvent de Administrație Publică, membru al PCC. Până la preluarea funcției de ambasador în SUA, a deținut funcția de vice-ministru al Afacerilor Externe.
Vorbitor fluent de limba engleză, cu două misiuni anterioare în cadrul Ambasadei Chinei la Washington, este cunoscut în mediul occidental ca fiind unul dintre diplomații chinezi vocali, fermi și lipsit de rețineri în abordările frontale în relația cu SUA.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.