Ca reacție la acțiunile SUA, China a mobilizat forțe militare de avertisment în jurul Insulei Taiwan

O flotilă a Marinei Armatei Populare chineze de Eliberare (PLA), având în componență portavionul Shandong, zece nave militare și 33 de avioane de luptă, au fost implicate, ieri și astăzi, într-un exercițiu de avertisment în Strâmtoarea Taiwan și în jurul Insulei Taiwan, în urma livrării de rachete Stinger de către SUA autorităților de la Taipei, inclusiv accesul la sistemul securizat de date al NATO. (Foto: chinamil.com.cn)

În două comunicate emise de Ministerul Apărării Naționale a Republicii China din Insula Taiwan (Ministerul Apărării de la Taipei), au detectat flotilă formată din trei nave ale marinei PLA, portavionul Shandong, în timp ce se îndreptau spre Nord, de-a lungul zonei vestice a Strâmtorii Taiwan. De asemenea, 33 de aeronave și 10 nave PLA au fost detectate din mai multe direcții, în jurul insulei.

În primul comunicat emis sâmbătă se arată că au fost detectate 8 aeronave și 11 nave PLA în jurul Taiwanului, în timp ce în comunicatul de astăzi se arată că au fost detectate 33 de aeronave și 10 nave PLA în jurul Taiwanului, forțele armate din insulă monitorizând situația, fiind dispuse acțiuni de reacție aviatică, maritimă și a sistemelor de rachete terestre.

La rândul său, Armata Populară de Eliberare (PLA) a Republicii Populare Chineze a informat că exercițiile fac parte din rutina zilnică de patrulare în jurul Insulei Taiwan, misiunile din ultimele zeci de ore fiind parte dintr-un exercițiu comun cu forțele militare și portavionul Shandong.

PLA nu a oferit informații cu privire la tranzitul Strâmtorii Taiwan, observatorii militari susținând că exercițiile ar putea fi înscrise în cadrul misiunilor de instruire de rutină, care acoperă și includ forțele unităților de maritime și de aviație din zona de Nord, din Marea Bohai și Marea Galbenă.

Prezența portavionului Shandong în Strâmtoarea Taiwan are loc după ce autoritățile de la Taipei au primit, din partea SUA, primul lot de rachete FIM-92 Stinger, autoritățile americane asigurând accesul la sistemul securizat de legături de date link-22 al NATO.

Song Zhongping, expert militar chinez, a declarat pentru Global Times că se așteaptă ca portavionul Shandong să joace un rol vital în cazul izbucnirii unui conflict militar în Strâmtoarea Taiwan, zona continentală chineză trebuind să își consolideze capacitățile de luptă în toate regiunile, inclusiv în Strâmtoarea Taiwan și în apele din zona Est ale Insulei Taiwan. Indiferent de modul în care SUA sprijină forțele pro-independența Taiwan, blocând reunificarea pașnică prin forță, Armata Populară de Eliberare va fi capabil să rezolve problema Taiwan, a declarat Song.

Administrația Biden a aprobat, pentru anul 2023, un acord militar cu autoritățile de la Taipei privind furnizarea de armament în valoare de 619 milioane USD, decizie criticată de autoritățile de la Beijing, care acuză Casa Albă că urmăresc escaladarea tensiunilor dintre China și SUA, dar tensiunile dintre zona continentală chineză și Insula Taiwan. Valoarea contractelor pentru furnizarea de armament american către autoritățile de la Taipei a ajuns le peste 20 de miliarde USD, în ultimii cinci ani.

Potrivit acordului militar SUA-Taiwan din 2023, administrația Biden a cerut Congresului american aprobarea pentru vânzarea de muniție pentru avioanele de luptă F-16 și echipamentele conexe, inclusiv 100 de rachete anti-radiație de mare viteză AGM-88B, 23 de rachete de antrenament HARM, 200 de rachete aer-aer cu rază medie avansată AIM-120C-8, 4 sisteme de orientare AIM-120C-8 AMRAAM și 26 de lansatoare multifuncționale LAU-129.

Prin intermediul purtătorilor de cuvânt din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Ministerul Apărării Naționale, China transmite că furnizarea de armament autorităților de la Taipei subminează suveranitatea și interesele de securitate ale Republicii Populare Chineze, afectează relațiile China-SUA, pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan, a declarat Mao.

Mai mult, China reiterează că încercările de blocare a procesului de reunificare pașnică, prin folosirea forței și urmărirea independenței Insulei Taiwan cu ajutorul SUA sunt sortite eșecului.

Totodată, autoritățile chineze subliniază că este inacceptabilă orice paralelă între situația din Ucraina și cea din Taiwan. Vânzarea de arme către Taipei și afirmațiile reprezentanților SUA și NATO potrivit cărora „Ucraina de astăzi ar putea fi Insula Taiwan de mâine”, fiind iresponsabile și o gravă perturbare a situației de securitate din regiunea Asia-Pacific.

În condițiile în care China nu a trimis ajutor militar nici Rusiei, nici Ucrainei, deoarece Beijingul susține promovarea păcii și a soluțiilor politice prin dialog. Autoritățile chineze arată că SUA sunt cele care „au aprins flăcările pe tot parcursul conflictului, prin transferurile de arme”. Prin aceste acțiuni, SUA caută să țină sub control China și Rusia, odată cu menținerea hegemoniei.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.