Cultura și artele tradiționale și moderne din România au fost promovate, în China, în cadrul celei de-a treia ediții a Târgului Cultural de la Ningbo, organizat în marja evenimentelor dedicate cooperărilor și schimburilor culturale în formatul China – Europa Centrală și de Est (ECE), organizat la mijlocul acestei luni (16-20 Mai).
La invitația Biroul pentru Dezvoltarea Comerțului din cadrul Ministerului Comerțului din Republica Populară Chineză, în spațiul alocat Institutului Cultural Român (ICR) de la Beijing au fost expuse lucrări și imagini ale artiștilor: Constantin Brâncuși, Irina Banari, Lucian Brumă, dar și o serie de obiecte de artizanat tradițional din patrimoniul Muzeului ASTRA din Sibiu.
Evenimentul cultural de la Ningbo a înregistrat, la această ediție, peste 125.000 de vizitatori, în timp ce numărul achizitorilor reprezentanți de companii a fost de peste 3.000.
Având sprijinul organizatorilor, Institutul Cultural Român de la Beijing a prezentat vizitatorilor o serie de produse de artă tradiționale originale asigurate de Muzeul Astra din Sibiu, între care: ii, pălării, obiecte de broderie, marame sau opinci, obiecte care odată promovate pot fi acum achiziționate de publicul chinez și online. De asemenea, în cadrul spațiului de conferințe, a fost prezentat un documentar realizat de Muzeului Astra, privind protejarea și promovarea patrimoniului cultural românesc.
Stabilită de mai mulți ani în China, la Shanghai, Irina Banari, este o româncă dedicată artei plastice moderne, în cadrul standului României aceasta prezentând obiecte de ceramică în care au fost imprimate motive tradiționale românești. Membră Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAP), lucrările Irinei Banari sunt cunoscute și deținute de colecționari din diferite țări ale lumii, între care: China, SUA, Franța, Coreea de Sud și evident România.
La rândul său, pictorul Lucian Brumă, Asistent Universitar la Catedra de Pictură a Universității de Arte „George Enescu” din Iași, a adus o contribuție importantă la eforturile de reprezentare în cadrul evenimentului de la Ningbo, prin plasarea mascotei târgului, Davey, în diferite zone și locuri reprezentative din România. Astfel, mascota extrem de îndrăgită de publicul tânăr chinez, a fost plasată în Salina Turda, alături de Sfinxul din Bucegi, în proximitatea Mănăstirii Voroneț sau a unor cetăți medievale.
Lucian Brumă, doctor în Arte Vizuale la Universitatea Națională de Arte din București, este autorul a multiple expoziții personale, organizate în țară și străinătate.
Nu în ultimul rând, trebuie evidențiat momentul muzical susținut de tânărul pianist chinez Song Sijie, o speranță a muzicii clasice mondiale, care a susținut un recital care a inclus Rapsodia Română nr. 1 de George Enescu și Ciocârlia, unul dintre modelele culturale care îi influențează cariera artistică fiind pianistul și compozitorul român Dinu Lipatti (1917-1950), despre care a vorbit în termeni elogioși în cadrul conferinței rezervate muzicii din Europa Centrală și de Est.
Referent principal relații în cadrul ICR Beijing, coordonatorul standului României la Ningbo, Andreea Ema Stoian, a declarat că participarea la ediția din acest an reprezintă „o continuare necesare a eforturilor pe care institutul le face pentru a promova cultura României, cu adresabilitate în rândul publicului tânăr. Având la dispoziție imagini ale lucrărilor lui Constantin Brâncuși, binecunoscut și extrem de apreciat în China, lucrări ale artiștilor Irina Banari stabilită la Shanghai și Lucian Brumă din Iași, dar și o extrem de bună colaborare cu Muzeul Astra din Sibiu, am reușit să promovăm și că stabilim un dialog între cultura română, publicul și instituțiile culturale chineze”.
Târgul cultural de la Ningbo este o veritabilă șansă pentru promovarea economică și culturală a țărilor din Europa Centrală și de Est, de mai mulți ani organizatorii dezvoltând inclusiv o platformă online pentru contacte, cooperări, bi și multilaterale, China punând la dispoziție uriașa piață internă de consum.
RESPECT și mulțumesc pt.că ne faci orașul Sibiu cunoscut în China.