China și Vietnam susțin protejarea intereselor strategice comune

China și Vietnam au reînnoit angajamentul pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale, în cadrul relației de prietenie, de cooperare politică și economică, au susținut sâmbătă premierul Li Qiang și premierul Pham Minh Chinh, în cadrul unei întâlniri oficiale derulate la Nanning, capitala regiunii autonome chineze Guangxi Zhuang. Întâlnirea oficial a fost organizată în marja celei de-a 20-a Expoziții China-ASEAN și a Summitului de Afaceri și Investiții China-ASEAN, organizate la Nanning.

Potrivit mass media de la Beijing, premierul Li Qiang a declarat că autoritățile de la Beijing sunt pregătite să colaboreze cu autoritățile de la Hanoi pentru a proteja interesele strategice comune, pentru a extinde comerțul și schimburile umane, pentru a duce relațiile bilaterale și cooperarea la un nou nivel. Mai mult, ambele părți ar trebui să gestioneze diferențele prin dialog și consultare, să lucreze pentru a respinge politica de putere, a declarat premierul Li.

De partea cealaltă, presa de la Hanoi transmite că în cadrul discuțiilor de la Nanning, premierul Pham Minh Chinh a subliniat că cele două părți trebuie să promoveze avantajele geografice și să se completeze reciproc, pentru a promova cooperarea substanțială pentru o dezvoltare echilibrată, de nezdruncinat. Acesta a cerut Chinei să accelereze deschiderea pieței pentru agricultura și pescuitul din Vietnam, să creeze condițiile pentru înființarea birourilor de promovare a comerțului din Vietnam la Chengdu și Haikou, să îmbunătățească eficiența procedurilor vamale.
Totodată, Pham Minh Chinh a declarat că autoritățile de la Hanoi sunt gata să creeze condiții favorabile pentru ca întreprinderile chineze să investească și să deruleze afaceri în Vietnam, în special în proiecte tehnologice moderne.

Declarațiile de susținere reciprocă China – Vietnam sunt reînnoite la câteva zile după ce Vietnam și SUA au anunțat ridicarea relațiilor bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic Cuprinzător, eveniment produs în timpul vizitei de 24 de ore pe care președintele Joe Biden a efectuat-o la Hanoi în 11-12 septembrie.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, ASEAN, Asia, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.