FOTO – China a trimis în spațiu cel mai tânăr echipaj de taikonauți

Agenția Spațială a Chinei a lansat astăzi, cu succes, misiunea spațială Shenzhou 17, marcând o premieră în istorie trimițând spre Stația Spațială Tiangong (Palatul Ceresc) cel mai tânăr echipaj de taikonauți, cu o medie de vârstă de 39 de ani: Colonel senior Tang Hongbo – comandantul misiunii (48 ani/foto jos centru), Locotenent-colonel Tang Shengjie (34 ani/foto jos dreapta) și Locotenent-colonel Jiang Xinlin (33 ani/foto jos stânga). Naveta spațială Shenzhou 17 a fost trimisă în spațiu de la centrul de lansări Jiuquan, cu ajutorul rachetei purtătoare Marșul cel Lung 2F (cu o înălțime echivalentă a 20 de etaje), aprinderea motoarelor fiind înregistrată la ora locală 11:14 (6:14 ora României).

După mai puțin de 18 minute de la lansare, centrul de control de pe Pământ a anunțat succesul misiunii de lansare, naveta fiind intrată pe orbita terestră. De acolo, timp de șase ore, vor fi asigurate procedurile de andocare la Stația Spațială a Chinei – Tiangong, care orbitează la aproximativ 400 de kilometri distanță de Pământ. Naveta Shenzhou 17 se va conecta pe la portul frontal al modulului central Tianhe, corpul principal al Tiangong.

Cei trei taikonauți vor fi așteptați în stația spațială de colegii misiunii Shenzhou 16, aflați pe orbita terestră de la data de 30 Mai a.c.

Cele două echipaje vor petrece împreună aproximativ patru zile, urmând să fie pregătită revenirea pe pământ a echipajului Shenzhou 16, format din: comandantul misiunii – Jing Haipeng, inginerul de zbor spațial – Zhu Yangzhu și expertul în sarcină utilă – Gui Haichao.

În următoarele aproximativ șase luni (revenirea pe pe Pământ este programată în luna Aprilie 2024), noul și cel mai tânăr echipaj spațial al Chinei va efectua diverse teste și experimente științifice și demonstrații tehnologice, efectuarea de ieșiri spațiale pentru instalarea echipamentelor pe exteriorul stației și pentru întreținerea acesteia. De asemenea, vor derula acțiuni pentru verificarea performanței operaționale a stației spațiale și obținerea de date și sprijinirea revizuirii capacităților de sprijin ale instalațiilor de la sol.

Mai mult, membrii echipajului Shenzhou 17 vor efectua operațiuni experimentale de reparații în timpul ieșirilor exterioare.

China, 20 de ani de la primul zbor cu echipaj uman

Lansarea de astăzi coincide cu cea de-a 20-a aniversare de la primul zbor spațial cu echipaj uman realizat de China, în 2003, cu ajutorul navei spațiale Shenzhou 5, argument de celebrare în cadrul Agenției Spațiale Chineze cu Echipaj Uman (CMSA). De asemenea, lansarea de astăzi este de-a de-a 30-a misiune din cadrul programului spațial cu echipaj uman și a 12-a din cadrul programului care vizează construcția și exploatarea Stației Spațiale a Chinei.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Stația Spațială a Chinei, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la FOTO – China a trimis în spațiu cel mai tânăr echipaj de taikonauți

  1. Roxana spune:

    Foarte interesant, va multumim D-le Tomozei. Poate ca ne veti spune pe viitor si experimentele stiintifice pe care le vor face acolo. Mi-amintesc ca au facut si lectii cu copiii prin video sa-i faca sa indrageasca stiinta si technica. O tara intr-adevar preocupata de progresul stiintei si viitor….in contrast cu preocuparile de la noi.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.