CHINA | HEPS, generator de lumină mai strălucitor decât Soarele

Lucrările la Sursa de Fotoni de Înaltă energie din China (HEPS) a fost finalizată, sistemul inelar de stocare din Beijing fiind așteptat să genereze lumină de 1 trilion de ori mai strălucitoare decât Soarele, până la finalul acestui an.
Cu un inel de depozitare cu circumferința de 1.360,4 metri, proiectul este cel mai mare de acest gen dezvoltat în China, având o suprafață totală 42.640 de metri pătrați. HEPS dispune de un teren de testare pentru cercetare și de instrumente experimentale.

Directorul HEPS, Wang Yifang, a declarat că oamenii de știință folosesc raze X extrem de strălucitoare, produse în surse de lumină sincrotron, pentru a studia materia la nivel atomic și molecular, stimulând progresul în știința materialelor, biologie, medicină, nanotehnologie, tehnologii aerospațiale.

Prima sursă de lumină de radiație sincrotronă de înaltă energie din China, din cadrul proiectului derulat la Beijing, a fost instalată la sfârșitul lunii Iunie 2021, fiind marcată o etapă importantă în construcția unui instrument științific major care va fi folosit pentru sondarea microstructurii materialelor, pentru cercetarea de bază și în inginerie.

Construcția ultra-microscopului de care va dispune HEPS, în valoare de 4,8 miliarde yuani (743 milioane USD), a început în anul 2019, urmând să fie definitivată în 2025.

Potrivit Institutului de fizică a energiilor înalte din cadrul Academiei Chineze de Științe, HEPS va fi capabil să accelereze electronii la nivelul de 6 giga-electronvolți, făcându-l una dintre cele mai strălucitoare și mai puternice surse de lumină cu raze X din lume.

HEPS, construit în Orașul Științific din districtul Huairou al capitalei Beijing, cuprinde acceleratoare, linii de fascicul și facilități auxiliare care are o arhitectură similată uniei lupe uriașe. Întregul ansamblu al inelului de depozitare poate găzdui peste 90 de linii de fascicul și stații de lucru pentru cercetări.

Odată cu punerea în funcțiune a HEPS, China dispune de trei surse de lumină sincrotron în zona continentală, la Beijing, Shanghai și Hefei (provincia Anhui), instalația din Shanghai, inaugurată în 2009, fiind cea mai avansată.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.