China a realizat cel mai complex catalog al Hidrogenului neutru din spațiul extragalactic

O echipă de cercetători chinezi a realizat cel mai mare catalog de înaltă rezoluție a surselor de Hidrogen neutru (HI) aflate dincolo de galaxia noastră. În cadrul experimentului de cercetare a fost utilizat cel mai mare radiotelescop sferic din lume, cu deschiderea de 500 de metri, aflat în provincia Guizhou, telescop cunoscut sub denumirea FAST (foto).

Cel mai abundent element din univers, Hidrogenul este o componentă cheie a galaxiilor, în “galaxiile disc”, cum este și galaxia noastră, Calea Lactee, Hidrogenul neutru fiind o componentă semnificativă a mediului interstelar.

Hidrogenul neutru este un atom normal de Hidrogen cu un proton și un electron. Este denumit în mod obișnuit HI (pronunțat H-unu) fiind găsit în toate galaxiile ca nori HI sau în afara galaxiilor ca parte a gazului intergalactic.

Măsurarea abundenței și cinematicii sale, prin intermediul liniei de emisie de 21 de centimetri, ar putea clarifica o serie de aspecte astrofizice, cum ar fi proprietățile posibile ale materiei întunecate, galaxiile necunoscute slab vizibile, precum și structura și evoluția cosmică.

Dacă ultimul catalog conținea un total de 41.741 de surse HI, descoperite în perioada August 2020 – Iunie 2023, noul catalog identifică peste 100.000 de surse HI.

Inclus în proiectul Fast All Sky HI survey (FASHI), conceput pentru a acoperi întregul cer vizibil cu ajutorul FAST, noul catalog al Hidrogenului neutru va fi completat în următorii cinci ani. Când va fi finalizat, FASHI va oferi cel mai mare catalog extragalactic HI, o imagine obiectivă a conținutului HI și structurii universului.

La experimentul de cercetare au contribuit cercetători din cadrul Universității Guizhou, observatoarele astronomice naționale din cadrul Academiei Chineze de Științe și Universitatea din Beijing.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Descoperind China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.