Pianistul rus de origine română Andrei Ivanovici a avut, astăzi, la National Center for the Performing Arts din Beijing, prima apariție publică din 2024, în fața a peste 800 de spectatori. În cadrul a două concerte, Ivanovici a prezentat un repertoriu din lucrări semnate de Pyotr Ilyich Tchaikovsky și Nikolay Rimsky-Korsakov.
Timp de aproape două ore, pianistul rezident la Shanghai a vrăjit și energizat publicul chinez, cunoscut pentru reținere și autocontrol. Nu a fost cazul și în această seară, când, Andrei Ivanovici a fost surprins de ovațiile și aplauzele care l-au obligat să iasă la biss de două ori, pentru a îndestula pofta de muzică a spectatorilor de toate vârstele.
„Am fost plăcut surprins să văd reacția publicului, tot mai dezinvolt și pasionat, tot mai implicat și dornic să prelungească momentele de concert. Există o transformare vizibilă atât la nivelul reacțiilor, cât și a calității publicului, mulți dintre cei din sală fiind profesori de muzică, de pian, studenți sau elevi care studiază pianul. Este extraordinară transformarea pe care o resimt peste tot pe unde concertez în China”, a declarat Andrei Ivanovici, în momentele petrecute împreună imediat după concert.
Cu un final de an 2023 extrem de intens, un turneu de 40 de concerte în China și prezența la Timișoara, în cadrul Capitalei Culturale Europene, Andrei Ivanovici, profesor la Conservatorul din Shanghai, reprezintă un reper de modestie și rigoare.
„Am știut că în sală sunt mulți oameni care studiază muzica, pianul în special. Am avut emoții. O notă greșită sau o coardă care nu este bine acordată, poate genera critici justificate. De asta, deși am ales piese grele, am cerut organizatorilor să reacordeze pianul în pauza de concert. Sper că publicul a fost mulțumit, că s-a bucurat de prima zi din noul an 2024” – Andrei Ivanovici.
Descendent al compozitorului Ion-Iosif Ivanovici (1845-1902), autorul celebului vals „Valurile Dunării”, Andrei Ivanovici a revenit ]n capitala Chinei după ce la debutul anului recent încheiat a fost invitat în cadrul priectului de relansare a activității Institutului Cultural Român din Beijing , când a oferit publicului un concert intitulat „Omagiu Dinu Lipatti”.
National Center for the Performing Arts din Beijing (foto jos), aflat la câteva sute de metri de Piața Tian Anmen, este una dintre cele mai moderne săli de concert din lume. Inaugurat în urmă cu 16 ani, spațiul include zeci de săli de concert, spații expoziționale, restaurante și magazine de muzică – inclusiv dedicate iubitorilor de muzică pe discuri vinil, magazine de artă și de suveniruri, multe create sau legate de spectacolele și evenimentele programate uneori și cu mai mult de un an înainte, unde un bilet costă între 30 și 350 de euro.
Foarte frumos și asta arată că românii sunt bine primiți în China în continuare, cu toate gesturile nediplomatice ale reprezentanților Ministerului de externe, cu toate că ați menționat că este rus. Poate un mod de a gândi diferit în epoca modernă și un pas spre reconcilierea ruso română, cine știe.
https://trenduri.blogspot.com/2024/01/noua-ordine-marilor-si-oceanelor.html
Despre originea acestor date ce părere aveți 🤔🤔🤔
Va mulțumesc ptr ca în articol ați subliniat originea.. ❤️