Vladimir Putin: De zece ani, Rusia așteaptă un dialog serios cu Occidentul condus de SUA

Propaganda Occidentului colectiv anti-Rusia, anti-Putin, are o problemă începând de astăzi, odată ce interviul realizat de Tucker Carlson cu președintele Vladimir Putin a fost lansat. O problemă uriașă, după ce timp de peste două ore președintele Putin a arătat că este viu, sănătos, că este om, că știe istoria Europei, istoria Rusiei și cu atât mai mult istoria în detaliu al ultimelor decenii în relațiile cu Europa și SUA. Mai mult, Vladimir Putin a lansat liderilor europeni un apel la minimă luciditate, logică și grijă pentru interesul național, nu pentru interesele de grup sau interesul SUA, țară aflată la final de hegemonie.

După doi ani în care SUA și propaganda americană care controlează întregul Occident au conturat și promovat o singură parte a războiului și un singur lider – Volodimir Zelensky, jurnalistul american Tucker Carlson a spart gheața. Carlson oferă lumii occidentale și punctul de vedere al celuilalt, păstrând acceași atitudine de îngăduință în fața interlocutorului, corectă și conformă în cadrul unui interviu.
Insist asupra celor doi ani de război declanșat de Rusia în Ucraina, perioadă în care Occidentul a refuzat să prezinte poziția Rusiei, ci mai ales cauzele care au condus la invazia militară rusă.

Vladimir Putin a explicat că, potrivit acordurilor și agrementelor stabilite cu Kievul, Rusia nu a cerut decât protejarea populației rusofone din Ucraina supusă unui proces de exterminare. De asemenea, Rusia a mai cerut Occidentului să sisteze protejarea și stimularea grupărilor naziste din Ucraina. Câtă vreme SUA, Canada, Marea Britanie și UE au trecut la înarmarea grupărilor naziste și promovarea supraviețuitorilor naziști (vezi vizita lui Zelensky în Canada), Rusia s-a văzut în situația de a acționa. Cu atât mai mult cu câtă Occidentul manifestă dublă măsură și dublu limbaj, interzicând nazismul în teorie, dar tolerând și înarmând grupările care poartă însemnele naziste din Ucraina. Denazificarea a fost și rămâne unul dintre scopurile acțiunilor militare ruse în Ucraina, a afirmat Vladimir Putin.

Cele două ore de interviu, deschise de câteva zeci de minute în care președintele Putin a ținut o lecție de Istorie din Kremlin, lecție care părea să epuizeze răbdarea americanului Carlson, sunt o necesară întoarcere în realitatea complexă și subiectiv-obiectivă a Rusiei de care Occidentul a refuzat să mai țină cont în ultimii 30 de ani.

Esențial în cadrul dialogului este faptul că Vladimir Putin a repetat că încă din 2014 Rusia a invitat la dialog și încă așteaptă un dialog serios cu Occidentul, cu SUA și NATO, pentru a se negocia și ajunge la un compromis, în condiții de responsabilitate, nu în condiții de dublă măsură și lipsă de respect pentru agrementele și documentele semnate. Președintele Putin a repetat că relația culturală, istorică, religioasă, din spațiul ruso-ucrainean nu poate fi distrusă de intervenția Occidentului condus de SUA, la fel cum sufletul unui om nu poate fi divizat. Folosind metafora, Vladimir Putin a arătat că deși omul are un creier cu două emisfere, fiecare cu atribuțiile ei, doar împreună pot acționa coerent și natural.

Vladimir Putin a explicat pe nivelul consumatorului occidental că SUA au transformat Europa și Uniunea Europeană într-o curte proprie, pe care le-au epuizat economic și militar. Acum, din puntul de vedere al liderului rus, SUA sunt în situația în care își trag singure gloanțe în picioare și declanșează conflicte regionale, pentru a justifica și prelungi criza din Ucraina.

Liderul rus a vorbit de extinderea NATO, subliniind Summitul de la București din 2008, la care a participat și a avertizat că abordarea cu Ucraina și Georgia încalcă agrementele asumate repetat de liderii Occidentali, după 1991. Suplimentar, Vladimir Putin a amintit refuzul Occidentului de a realiza o alianță comună de securitate globală, după ce a fost lansată inclusiv tema aderării Rusiei la NATO, temă rămasă fără răspuns din partea SUA.

Râzând, menifestând lipsa de înțelegere pentru acțiunile americane, președintele Putin l-a întrebat pe americanul Carlson care este interesul SUA de a dedolariza lumea, de a lua decizii care produc efecte negative în viața americanilor și în relația cu partenerii din întreaga lume?
Apoi, președintele rus a subliniat incapacitatea consilierilor și serviciilor secrete americane, cu accent pe CIA, de a înțelege realitatea globală de azi, arătând că întreaga Istorie a lumii este o ascensiune și cădere de imperii, singurul lucru schimbat fiind viteza cu care se produc aceste procese.

În acceași direcție, Vladimir Putin a vorbit despre deciziile Germaniei, care nu mai este condusă în interes național ci în interesul SUA, decizii care au dus la prăbușirea economiei și nivelului de trai ale germanilor. Pe acest fond, Putin a vorbit și despre sabotajul produs la gazoductul Nord Stream, cu urmări grave la adresa economiilor europene, dar în fața cărora țările UE grav afectate au tăcut și continuă să fie complice.

Importantă în mesajul transmis de liderul de la Kremlin a fost și evidențierea cu detalii a relației excepționale Rusia-China, stabilizată și dezvoltată cu și mai mare forță după declanșarea războiului din Ucraina.

Interviul integral realizat de Tucker Carlson poate fi urmărit >>> AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, România, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.