În numele lui Iohannis | Cort de două milioane euro, palat de nouă milioane euro!

„Am solictat Guvernului și RAPPS un raport urgent și detaliat cu privire la imobilul și investițiile de milioane de euro, informațiile urmând să fie prezentate public, iar decidenții care își bat joc de banul public vor fi eliberați din funcție și deferiți justiției” … ar fi declarat premierul Marcel Cioacu dacă nu era complice și slugă în noua bătaie de joc la adresa românilor: „Palatul împăratului”. Câtă vreme România este condusă de trădători, de slugi fără conștiință, nu putem decât să facem apel la memorie și documente pentru a nu uita că bătaia de joc promovată de Iohannis și de slugile lui a început cu aproape 20 de ani în urmă.

Iohannis a ajuns primar de Sibiu cu complicitatea PNȚCD și PNL. Apoi, cele două partide au mimat democrația, fie punând candidați paiațe, fie renunțând să mai pună candidați – vezi cazul PNL sub Tăriceanu și Antonescu. Însă, unul dintre creatorii mitului primarului de Sibiu este fostul premier Adrian Năstase (PSD), care, din motive politice, a acceptat să bată palma cu Iohannis … și a plătit!

De la cortul din Germania, la palatul din Aviatorilor!

Că Iohannis este un individ lipsit de scrupule, de echilibru și modestie, o știu deja toți românii, mai puțin cei din conducerea PNL și PSD, partide care distrug România și vând ce a mai rămas al românilor.

Istoria imobilului R-APPS, din Bulevardul Avioatorilor Nr. 86, nu este decât o continuare a jafului produs de zeci de ani, din bani publici, în jurul lui Klaus Iohannis.

În 2006, Ministerul Culturii și Cultelor, condus de Adrian Iorgulescu (PNL) dădea avizul pentru amenajarea unui cort multifunctional in valoare de doua milioane de euro, in ciuda criticilor aduse de arhitecti si reprezentanti ai societatii civile din Sibiu.
Prin Avizul nr. 45/Z/21. 02.2006, eliberat de minister la 28.03.2006, autoritatile locale conduse pre primarul Klaus Iohannis primeau dreptul să construiască unui cort pavilion multifunctional si a unor corturi platforme cu titlu provizoriu în valoare de doua milioane de euro.

Și dacă tot erau bani de jefuit, de unde putea fi adus un cort dacă nu din … Germania, afacerea fiind intermediată de Bento’s Event Tent, care inițial l-a închiriat, apoi l-a lăsat mizeria cadou Sibiului.

Primarul Iohannis declara, la acel moment, că a propus aducerea unui cort din Germania „ținand cont că în Sibiu nu sunt destule săli de spectacole. Cortul se va realiza cu bani de la bugetul local” (vezi AICI)

Cort două milioane, Vama Sibiu 2,5 milioane

Afacerea costului pavilion cultural comandat de Iohannis a fost cu atât mai dubioasă cu cât, în 2006, Vama Sibiu a inaugurat un sediu nou, cladire cu trei etaje, care cu toate dotarile necesare, a costat 2,5 milioane euro.

Scriam în 2006, pentru Jurnalul Național, că soluția găsită de primarul Iohannis și apropiați săi privind „Cortul multifuncțional – Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007”, era un proiect eminamente provizoriu, dar care avea o valoare de investiție de 7.122.500 lei, adica aproape două milioane de euro, de la bugetul local.

Aprobarea proiectului și investiției a fost făcută în stilul Iohannis. Ședință extraordinară de Consiliu Local (convocată la 14 martie 2006), cu un singur proiect pe ordinea de zi: Cortul multifunctional! Cum majoritatea zdrobitoare în Consiliul Local Sibiu era deținută de Forumul Democrat al Germanilor din România, proiectul a trecut fără nici un fel de probleme.

Cortul la gunoi

Odată încheiată afacerea „Sibiu 2007”, în care s-au investit sute de milioane de euro de la bugetul local, județean și național, cortul lui Iohannis a fost demontat și depozitat în spațiile Casei de Cultură a Municiului Sibiu. Altfel spus,  a fost aruncat la gunoi.

Comisar și consilier prezidențial

Comisarul de proiect „Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007”, Sergiu Nistor (PNL), declara în 2006 că „administratia sibiana vrea acest cort, chiar dacă nu este cel mai fericit subiect de discutie. Sunt bani din bugetul local și nu ne putem opune”.

Declarația era una pentru neinițiații în afacerile păstorite din 2003 de PSD, PNL, PD, UDMR, în numele culturii și imaginii României. Spun asta pentru că Sergiu Nistor – ajuns Consilier prezidențial după 2015, era implicat în spălările de bani publici avizate de Ministerul Culturii și Cultelor condus de PNL. Mai mult, între firmele care au cîștigat licitații pentru lucrari la „Sibiu 2007” se regăseau Academia de Arhitectură București, unde Nistor era profesor, dar și societatea Asar din Deva, mereu cîștigătoare în proiectele coordonate de Sergiu Nistor.

Un alt proiect în care au fost implicați apropiatii lui Sergiu Nistor, în cadrul proiectului Sibiu 2007, a fost „Dealul Frumos”, unde a fost restaurată o biserica fortificată.

Însă, lanțul slabiciunilor, la capătul căruia s-a aflat permanent Sergiu Nistor, a inclus și proiectul Târgu Jiu – Coloana Infinitului, unde Banca Mondială a sesizat o scurgere de fonduri de 700.000 USD, afacere trecută sub tăcere de guvernarea PSD, în anul 2001. (vezi mai mult AICI)

Să reținem, deci, că Sergiu Nistor a fost Comisarul lui Iohannis în toată afacerea Sibiu Capitală Culturală, iar mai apoi a devenit Consilier prezidențial.

FDGR-UDMR, o prietenie sinceră

În toată afacerea Sibiu 2007, un apropiat de Klaus Iohannis și de Sergiu Nistor a fost arhitectul șef al Sibiului, Szabolcs Guttman (UDMR), care, prin influența avută în cadrul Ordinului Arhitecților Sibiu și Colegiului de Arhitectura de la Sibiu a servit toate interesele și manevrele FDGR, la care erau conectate firmele de casă ale PSD, care ulterior au trecut la PD (PD-L) și PNL.

Din nou în prezent

Este evident că toți cei din guvernarea PSD-PNL cunosc detaliile afacerii „Palatul împăratului”. Ciolacu face pe prostul. Ciucă este prost. Administrația Prezidențială răspunde în bătaie de joc. R-APPS ascunde informații publice, pe bani publici. Doar șapte milioane euro – anunță Recorder sau nouă milioane – scrie G4Media.

Secretizarea banului public a devenit lege în mandatele prezidențiale Iohannis, în succesivele guvernări PNL, topit acum în PSD-ul slugarnicului Ciolacu.
Dacă nici cazul „Palatul împăratului” nu va prăbuși electoral ultima guvernare a lui Iohannis, poate doar Putin va mai face ordine în România … că tot este la modă invocarea, pentru orice, a liderului de la Kremlin.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, Din arhive, Din presa românească, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.