Olaf Scholz a ajuns în China fără miniștrii de Externe și Economiei, critici la adresa politicilor chineze

“Nu există nicio mențiune despre acest lucru (decuplare – n.m.) nicăieri în strategia noastră pentru China” și “chiar dacă diversificăm mai mult lanțurile de aprovizionare, Germania și China vor avea un schimb economic extins”, a declarat cancelarul german, Olaf Scholz, sâmbătă, înainte de a pleca spre China, unde efectuează a doua vizită oficială de la preluarea mandatului.

În cele trei zile ale vizitei începută astăzi la Chongqing, cea mai lungă deplasare externă efectuată de la preluarea mandatului, cancelarul Olaf Scholz va mai ajunge la Shanghai și Beijing, fiind însoțit de miniștrii germani ai Mediului, Agriculturii și Transportului, dar nu și de ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, și de Ministrul Afacerilor Economice și Acțiunii Climatice, Robert Habeck, extrem de duri în declarații la adresa Chinei. De asemenea, Scholz este însoțit de o consistentă delegație de afaceri.

Potrivit agendei anunțate de Beijing, Olaf Scholz va avea întâlniri cu președintele Xi Jinping și premierul Li Qiang.

În condițiile în care China este cel mai mare partener comercial al Germaniei, declarațiile lui Scholz manifestă o notă de maximă bunăvoință și reținere, inclusiv pe subiectul Taiwan și relația China-Rusia, după ce ultima vizită efectuată la Beijing de Scholz, în noiembrie 2022, a fost un semi-eșec.

Atenția cu care cancelarul german a ținut să se exprime înaintea vizitei în China, tonul plin de curtoazie, deloc iritant pe subiectele sensibile guvernului de la Beijing, este în totală discordanță cu ceea ce a obișnuit Scholz în ultimii ani.

De la atacurile frontale pe tema drepturilor omului, Insulei Taiwan și relației prea apropiate cu Rusia, lasate la Beijing în 2022, cancelarul german vorbește acum despre faptul că “China este o țară mare, cu o importanță economică și politică în creștere”, de la care trebuie solicitate “condiții de concurență echitabile”, dar sub nicio formă decuplarea despre care vorbesc și oficialii SUA și cei ai Uniunii Europene.

În vizita începută astăzi dimineață, cu prima oprire la Chongqing, aflat la peste 1.700 kilometri de Beijing, cancelarul Scholz este însoțit de o delegație din care fac parte și câteva zeci de oameni de afaceri, reprezentanți ai celor mai mari companii germane cu active pe piața chineză și globală, care nu au nevoie de iritarea Partidului Comunist Chinez prin declarații politice în stil euroatlantic.
Între directorii executivi care îl însoțesc pe Scolz în China se numără cei ai Siemens Boleren, Grupului Bayer, Mercedes-Benz Group AG, BMW Group, Merck Group, Thyssenkrupp, Basf, Adidas, Deutsche Bank.

În totală stridență față de actualul președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cancelarul Scolz a transmis un mesaj mult mai calm, mai detașat, inclusiv la adresa relațiilor excelente pe care China la derulează cu Federația Rusă, în condițiile invaziei ruse din Ucraina.

“Desigur, aceasta (războiul din Ucraina – n.m.) va fi o parte importantă a conversațiilor mele. Ideea este că China nu sprijină Rusia în purtarea unui război brutal împotriva vecinului său Ucraina. Pacea în Europa și inviolabilitatea frontierelor sunt principalele interese Europene”, a declarat liderul german care a subliniat convingerea că “China poate să clarifice faptul că acest război imperialist fără sens trebuie să se încheie”.

De partea cealaltă, având în vedere că în 2024 China și Germania marchează zece ani de la stabiliriea parteneriatului strategic bilateral, Ministerul chinez de Externe a transmis că autoritățile de la Beijing sunt dispuse să folosească această vizită ca pe o oportunitate de a consolida înțelegerea și încrederea reciprocă, pentru a aprofunda cooperarea în conformitate cu principiile respectului reciproc, egalității, beneficiilor reciproce și căutării unui teren comun, renunțând la diferențe, pentru a dezvolta relațiile bilaterale și pentru a contribui împreună mai mult la pacea și prosperitatea globală.

“China consideră întotdeauna Germania ca fiind partenerul său important de cooperare reciproc avantajoasă, sprijinind Germania să joace un rol mai important în Europa și în întreaga lume. China și Germania au beneficiat reciproc de dezvoltarea care a contribuit la bunăstarea ambelor popoare. Cele două țări au condus relațiile China-UE pe un curs constant și susținut și au dat mai multă stabilitate lumii”, a declarat Mao Ning, purtător de cuvânt al MAE chinez.

Potrivit mass media chineze, Scholz este considerat un politician mai moderat și prietenos cu China, fiind promotorul relațiilor de parteneriat dintre gigantului maritim chinez Cosco devenit acționar cu 24,99% în unul dintre terminale portuare din Hamburg.

Potrivit datelor oficiale, volumul relațiilor comerciale Germania-China au fost, în 2023, de 253,1 miliarde euro, China fiind cel mai mare partener comercial pentru al optulea an consecutiv. Datele prezentate de Institutul German pentru Cercetări Economice, investițiile directe germane în China au crescut cu 4,3% în 2023, ajungând la nivelul record de 11,9 miliarde euro.
Conform datelor oficiale chineze, peste 5.000 de companii germane operează pe piața din China.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Război în Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Olaf Scholz a ajuns în China fără miniștrii de Externe și Economiei, critici la adresa politicilor chineze

  1. GEORGESCU MARIUTAN CRISTIAN spune:

    Interesant cum cancelarul tarii nr. 1 din UE ajunge pe pamant chinez in Chongqing unde este intampinat oficial de viceprimarul localitatii. -NOUA NORMALITATE!
    VECHEA NORMALITATE!- Cancelarul tarii nr. 1 din UE ajunge pe pamant chinez in Beijing unde este intampinat de premierul Li Qiang.
    !!!???

    • Dan Tomozei spune:

      Primirea oficială, va fi la Beijing, în cadrul unei ceremoni cu protocol la nivel de stat.
      Opririle la Chongqing și Shanghai sunt repere de ordin economicîn relațiile China-Germania.

  2. Roxana spune:

    Va multumesc pentru articol.Trebuie sa citim ultimul aliniat. La fel si numele companiilor care si-au trimis sefii in delegatie. Ei decid, nu ministrii, care sunt de fapt niste trecatori oriunde in lume. Afacerile in lumea larga sunt incheiate de companii private. Felicitari chinezilor ca stiu sa-si atraga investitorii! In loc sa invatam de la ei sa atragem si noi investitii straine in Romania, ne uitam in gura unor ministrii analfabeti care au ocupat mai toate ministerele Romaniei!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.