Din nou, România nu mai are Consul la Beijing

Dacă în plan politic și economic Guvernul de la București vizează abisul relației bilaterale cu China, ține de minimul respect să fie oprite fracturile măcar în domeniul serviciilor consulare.
Din nou, Consulatul României din Beijing nu mai are Consul. După 13 luni de relativă normalitate, suntem în situația în care au primat orgoliile, lipsa de continuitate și respect.


Din 2019, Consulatul din Beijing a avut patru consuli. Din 2020, Consulatul din Beijing a fost închis aproape doi ani. Este dovada responsabilității și viziunii celor din Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București, care nu înțeleg că poarta diplomației este Consulatul, nu Ambasada.

Pe niciunul dintre românii aflați în afara României nu îi interesează orgoliile, ambițiile, disputele și prostia cultivate, tolerate în MAE și în misiunile diplomatice și consulare. Pe români îi interesează să aibă unde să solicite ajutor competent, atunci când este cazul.

Prin plecarea Consulului Valentin Petrache, care a încheiat mandatul de 13 luni, Consulatul României din Beijing revine în situația devenită tradițională în ultimii ani.
Consulul Petrache și-a onorat cu decență misiunea, a fost implicat și dedicat. Este tot ce interesează în afara spațiului diplomatic și bucătăriei interne din Ambasadă, în relația cu românii și chinezii care au solicitat servicii consulare la Beijing.

Faptul că șeful de misiune trimis în China și ministrul de la București nu găsesc firesc să existe continuitate la post, folosind soluții de avarie, demonstrează acut lipsa de respect în relația cu românii din China, cu cetățenii țării gazdă.

Din 2019, România a avut la Beijing patru Consuli. Unul plecat la încheierea misiunii – Andrei Stoian (2019). Următorul a plecat prin demisie – Ioan Dedean (2019). Ovidiu Imbre (2023) și Valentin Petrache (2024), deși era și este stringentă nevoie de prezența lor, nu au primit prelungire la mandatele de 13 luni. Astfel, Consulatul a fost închis sau a funcționat în condiții de avarie.

România nu mai are Consul la Beijing. Insist: din nou!

Consulatul României din Beijing rămâne deschis în regim de avarie, cu o soluție găsită în rândul celor trimiși în misiune în Ambasada care are un număr impresionant de oameni: nouă, cu ambasadorul zece! Singurul compartiment în care există doi oamenii este cel al atașatului militar.

Aici este România în anul 2024, an în care vor fi marcați 75 de ani de relații diplomatice cu China.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, De departe ... România, Din arhive, Multilateralism ... în doi, Români în China, România, România - China, ROMANIA-CHINA 75, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.