Administrația Națională Spațiale din China (CNSA) a lansat cu succes, astăzi, la ora 17:27 (ora Beijing), sonda spațială Chang’e-6 cu destinația zona îndepărtată a Lunii. Cu ajutorul rachetei purtătoare Marșul cel Lung-5 Y8, sonda spațială Chang’e 6 cu greutatea de 8,2 tone a fost lansată de la centrul de lansări Wenchang din provincia Hainan.
Succesul de astăzi survine la o săptămână după ce China a lansat misiunea spațială Shenzhou-18 cu echipaj uman care a ajuns pe Stația Spațială Tiangong, iar în urmă cu trei zile a readus pe Pământ echipajul misiunii spațiale Shenzhou-17, care a locuit în stația spațială în ultimele șase luni.
Sonda spațială, care poartă numele zeiței Lunii în mitologia chineză, va avea ca principală misiune colectarea de mostre din scoarța îndepărtată a Lunii, aceasta fiind o premieră în istoria omenirii. De asemenea, misiunea Chang’e-6 va continua cercetările în cadrul programului spațial al Chinei care vizează construirea unei stații lunare, până în 2030.
Conform programului CNSA, în 2026 va fi lansată misiunea spațială Chang’e-7 care va include prima navă spațială care va aseleniza la Polul Sud al Lunii, cu misiunea de a căuta dovezi ale existenței apei.
În 2028, China intenționează să lanseze misiunea Chang’e-8, care va coopera cu Chang’e-7, pentru a construi o stație de bază internațională pentru cercetarea științifică, proiectată să fie dezvoltată la Polul Sud al Lunii. Aici vor fi efectuate experimente privind explorarea și utilizarea resurselor lunare.
De asemenea, misiunea Chang’e-8 va testa dacă o bază poate fi construită pe Lună, dar și modul în care poate fi realizată comunicarea pe Lună și Lună-Pământ.
Construcția stației de cercetare de bază este planificată să fie finalizată până în 2030.
Potrivit mitologiei chineze, Chang’e este zeița Lunii și totodată zeița iubirii, având rolul de pețitoare, celebrată anual cu ocazia Sărbătorii Lunii – Sărbătoarea din Mijlocul Toamnei, marcată în cea de-a 15-a zi din a opta lună a anul agricol tradițional chinezesc, în noapte cu Lună plină.
După ce în luna Iulie 2023 China anunțat că pregătește prima misiune lunară proprie cu echipaj uman, în luna Martie 2024 China a lansat un satelit care orbitează în jurul Lunii.
Anterior, în Decembrie 2020, China a devenit a treia țară care a prelevat eșantioane de pe suprafața Lunii. Sonda spațială Chang’e-5 a finalizat, la data de 3 Decembrie 2020, misiunea de colectare și sigilare a probelor prelevate de pe suprafața Lunii. Potrivit Administrației Naționale Spațiale a Chinei, probele au fost aduse pe Pământ și cercetate, eșantioane fiind distribuite partenerilor globali de cercetare spațială.
Prin succesul prelevării de probe de pe suprafață lunară, China a devinit a treia națiune care reușește acest lucru, după SUA și fosta URSS.