DIALOG CHINA-SUA: Cooperare pentru câștig comun sau confruntare și conflicte?

China și SUA au de ales în a păstra direcția corectă sau să revină la o spirală descendentă, să conducă cooperarea internațională în fața problemelor globale cu rezultat câștig-câștig pentru toți “sau să se angajeze în rivalitate și confruntare, sau chiar să alunece în conflict, ceea ce ar fi o pierdere-pierdere pentru toți”, a declarat ministru chinez de externe, Wang Yi, în cadrul dialogului avut astăzi la Beijing, cu Secretarul de Stat american, Anthony Blinken.

Aflat de trei zile în China, în presa și pe rețelele de socializare chineze a apărut cu insistență întrebarea: De ce a venit Blinken, câtă vreme SUA continuă acțiunile anti-chineze? Aceasta cu atât mai mult cu cât în chiar ziua în care a aterizat la Shanghai, 24 Aprilie, Congresul american a aprobat o nouă tranșă de 9,5 miliarde USD pentru înarmarea autorităților din Insula Taiwan.

Este unul dintre motivele pentru care ministrul Wang Yi a cerut “SUA să nu se amestece în afacerile interne ale Chinei, să nu împiedice dezvoltarea Chinei și să nu treacă liniile roșii ale Chinei cu privire la suveranitate, securitate și interesele de dezvoltare”.

Mai mult, acesta a transmis că lumea așteaptă să vadă dacă cele două țări vor conduce cooperarea internațională pentru atenuarea problemelor globale și pentru ca lumea să obțină rezultate pozitive sau se vor confrunta reciproc și chiar vor ajunge la conflicte, situație în care vor pierdere ambele părți.

Ministrul Wang a mai arătat că decidenții de la Beijing văd și dezvoltă relațiile cu SUA din perspectiva mondială de a construi o comunitate cu un viitor comun pentru umanitate, motiv pentru care China susține principiile respectului reciproc, coexistenței pașnice și cooperării câștig-câștig, fiind angajată în promovarea unei dezvoltări stabile, sănătoase și durabile a relațiilor China-SUA.

Deși în urma dialogului de la San Francisco, din Noiembrie 2023, între președinții Xi Jinping și Joe Biden, a fost prezentată o viziune orientată spre viitor, fiind relația China-SUA fiind în general stabilizată, ministrul Wang a arătat că relațiile bilaterale continuă să se confrunte cu factori negativi din ce în ce mai mari și cu diverse perturbări. Mai mult, Wang a subliniat că drepturile legitime de dezvoltare ale Chinei sunt suprimate în mod nejustificat, iar interesele de bază ale Chinei sunt contestate în mod constant de SUA.

De partea cealaltă, Secretarul de Stat Anthony Blinken a declarat că a venit în China având mandat din partea președintelui Biden pentru a promova acordurile stabilite la San Francisco în 2023, privind reluarea cooperării în domeniul combaterii narcoticelor, reluarea dialogului militar, abordarea comună a viitorului inteligenței artificiale, “dar și gestionarea responsabilă a diferențelor dintre noi”.

Inclusiv în cadrul întâlnirii avute cu președintele Xi Jinping, Blinken a subliniat necesitatea diplomației active, față în față, “pentru a încerca să mergem mai departe, dar și pentru a ne asigura că suntem cât mai clari cu privire la domeniile în care avem diferențe, cel puțin pentru a evita neînțelegerile, pentru a evita greșelile de calcul”.

Mesajul aparent prietenos prezentat de Blinken trebuie citit în linia dublului limbaj utilizat de SUA în cadrul relațiilor externe, în condițiile în care fie și numai pe subiectul Taiwan, de peste 42 de ani, autoritățile de la Washington nu respect angajamentele asumate alături de Beijing. Concret, China solicită SUA să respecte cele trei Comunicate comune China-SUA (1972, 1979, 1982). Răspunsul SUA este concretizat prin Legea privind relațiile cu Taiwanul adoptată de Congres, o lege internă prin intermediul căreia americanii consideră că au dreptul să intervină în afacerile interne ale Chinei.
Mai mult, așa cum am mai arătat în diverse ocazii, declarative administrația americană se angajează să nu mai furnizeze armament autorităților din Insula Taiwan, fără ca acest angajament să fie respectat.

Pe aceeași linie se încadrează și eforturile americane de a forța construirea unui bloc militar în Asia-Pacific, prin stimularea remilitarizării Japoniei și tensiunilor în Marea Chinei de Sud.
Ministrul chinez al Apărării, Dong Jun, a transmis recent, în cadrul unui dialog telefonic avut cu Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, că atât China, cât și SUA, trebuie să promoveze stabilitatea și îmbunătățirea relațiilor bilaterale, pentru prevenirea crizelor majore.

În fața relațiilor deloc calme dintre cele două țări, mai trebuie observat că președintele Joe Biden este singurul din ultimele decenii care se află pe final de mandat și care nu a efectuat o vizită în China.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.