China a avertizat SUA că nu va renunța să contracareze sprijinul pro-independența Taiwan

Problema Taiwan reprezintă nucleul intereselor de bază ale Chinei, iar interesele de bază ale Chinei nu trebuie compromise, motiv pentru care armata chineză nu va renunța niciodată să contracareze activitățile separatiste pro-independența Taiwan, complicitatea și sprijinul extern, a transmis ministrul chinez al Apărării, Amiral Dong Jun, în cadrul unui dialog telefonic avut, ieri, cu secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, primul la nivel de de lideri ai armatei din ultimii aproape doi ani.

Potrivit ministerului chinez al Apărării, Dong Jun a transmis că atât China, cât și SUA trebuie să promoveze stabilitatea și îmbunătățirea relațiilor bilaterale, pentru prevenirea crizelor majore.
Mai mult, armatele celor două țări ar trebui să caute modalități de înțelegere, construind o relație non-conflict și non-confruntare, pentru o cooperare deschisă și pragmatică, pe baza egalității și respectului reciproc, care să ducă treptat la încredere reciprocă.

Ministrul Dong Jun a mai transmis că SUA ar trebui să înțeleagă poziția fermă a Chinei, să respecte suveranitatea teritorială a Chinei, drepturile și interesele maritime în Marea Chinei de Sud, adoptând măsurile necesare pentru a menține pacea regională și stabilitatea relațiilor militare dintre cele două țări, în condițiile în care situația actuală din Marea Chinei de Sud este în general stabilă, iar țările din regiuen au voința, înțelepciunea și capacitatea de a rezolva problemele.

De partea cealaltă, potrivit Departamentului Apărării al SUA, secretarul Lloyd J. Austin III a subliniat importanța respectării libertății de navigație, în special în Marea Chinei de Sud, reiterând că Statele Unite vor continua să zboare, să navigheze și să opereze în siguranță și responsabil, oriunde permite dreptul internațional.

Subliniind importanța menținerii deschise a liniilor de comunicare militare între SUA și China, secretarul american a transmis că SUA rămân angajate în politica privind existența unei singure China, respectarea celor trei Comunicate comune, Legea privind relațiile cu Taiwanul și cele șase asigurări.

China a suspendat total dialogul militar cu SUA, la data de 5 August 2022, pe fondul vizitei efectuate în Taiwan de Nancy Pelosi, fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor SUA. Ca răspuns la sfidarea SUA, China a adoptat opt contramăsuri, între care s-au regăsit anularea Dialogului comandanților militari China-SUA, anularea Convorbirilor de coordonare a politicilor de apărare (DPCT) China-SUA și anularea Reuniunilor în cadrul Acordului consultativ maritim militar (MMCA) China-SUA.
Tensiunile militare China-SUA au fost accentuate după ce forțele aeriene americane au doborât, la data de 5 Februarie a.c., un balon meteorologic chinez ajuns în spațiul aerian american.

Comunicarea militară strategică China-SUA a fost reluată în Decembrie 2023, după 17 luni, odată ce înalți oficiali militari din cele două țări au participat la o video-conferință, ca efect al dialogului la nivelul liderilor de stat derulat în luna Noiembrie 2023, la San Francisco.

Revenind la dialogul de ieri, trebuie observat dublul limbaj folosit de partea americană, care afirmă respectarea existenței unei singure China și a celor trei Comunicate comune – care prevăd că Insula Taiwan este parte a Chinei, dar adaugă Legea privind relațiile cu Taiwanul care este o lege internă a SUA, prin intermediul căreia americanii consideră că au dreptul să intervină în afacerile interne ale Chinei.

Mai mult, în cele trei Comunicate comune China-SUA (1972, 1979, 1982) administrația americană se angajează să nu mai furnizeze armament autorităților din Insula Taiwan, angajament nerespectat în ultimii peste 42 de ani.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, Asia - Pacific, China, Din arhive, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.