China și SUA au reluat, joi, comunicarea militară strategică, odată ce înalți oficiali militari din cele două țări au participat la o video-conferință, ca efect am dialogului la nivel de lideri de stat organizată, în luna Noiembrie, la San Francisco.
Prin intermediul membrului Comisiei Militare Centrale a Chinei (CMC) și șefului Departamentului de Stat Major al CMC, General Liu Zhenli, China a transmis președintelui Statului Major comun al SUA, General Charles Q. Brown, necesitatea comunicării și cooperării între cele două armate, pe baza egalității și respectului, aceasta fiind singura abordare care va contribui la stabilizarea și îmbunătățirea relațiilor bilaterale.
Totodată, oficialul chinez a subliniat pentru o dezvoltare sănătoasă, stabilă și durabilă a relațiilor militare, SUA trebuie să adopte o percepție corectă față de China, respectând în mod real interesele de bază ale Chinei și preocupările majore, pentru a putea fi promovată o cooperare pragmatică.
În aceste condiții, Generalul Liu a reiterate că problema Taiwan este o afacere internă a Chinei, în care nu este permisă nicio interferență externă, armata chineză având sarcina de a proteja cu hotărâre suveranitatea națională și integritatea teritorială. Pe aceste fond, Liu Zhenli a cerut SUA să respecte cu seriozitate suveranitatea teritorială și drepturile maritime ale Chinei în Marea Chinei de Sud, simultan cu menținerea precauției în declarații și acțiuni, pentru a fi protejată pacea și stabilitatea regional, dar și pentru a restabili relația generală în plan military China-SUA.
De partea cealaltă, General Charles Q. Brown a transmis necesitatea menținerii liniilor deschise de comunicații militare și importanța colaborării pentru a gestiona în mod responsabil concurența, pentru a evita greșelile de calcul.
Potrivit Departamentului Apărării, Brown a reamintit că SUA au exprimat, în mod repetat, îngrijorări legat de lipsa de comunicare a Chinei cu liderii militari americani, Beijingul negând sau ignorat în mod constant cererile SUA privind angajamente de apărare la mai multe niveluri. Aceste îngrijorări au fost amplificate pe măsură ce oficialii americani “observă un comportament din ce în ce mai provocator și riscant din partea armatei chineze”. De asemenea, partea americană observă “o creștere abruptă a interceptărilor riscante și agresive ale Chinei asupra avioanelor americane care operează în spațiul aerian internațional în conformitate cu dreptul internațional”.
De asemenea, Brown a apreciat că s-a făcut “un pas important” în cadrul dialogului, însă mai sunt încă multe de făcut pentru a asigura liniile deschise și fiabile de comunicații, între liderii militari americani și chinezi.
Datele SUA arată că, între 2021 și 2023, au fost documentate peste 180 de interceptări aeriene coercitive și riscante împotriva avioanelor americane aflate în apropierea teritoriului Chinei.
Ultimele discuții dintre liderii militari din China și SUA, la acest nivel, au avut loc în luna Iulie 2022.
China a suspendat total dialogul militar cu SUA, la data de 5 August 2022, pe fondul vizitei efectuate în Taiwan de Nancy Pelosi, fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor SUA. Tensiunile militare China-SUA au fost accentuate după ce forțele aeriene americane au doborât, la data de 5 Februarie a.c., un balon meteorologic chinez ajuns în spațiul aerian american.
Ca urmare a vizitei efectuate în Taiwan de Nancy Pelosi, Ministerul chinez de Externe a anunțat opt contramăsuri care au vizat: anularea Dialogului comandanților militari China-SUA, anularea Convorbirilor de coordonare a politicilor de apărare (DPCT) China-SUA, anularea Reuniunilor în cadrul Acordului consultativ maritim militar (MMCA) China-SUA, suspendarea cooperării privind repatrierea imigranților ilegali China-SUA, suspendarea cooperării în materie de asistență juridică în materie penală China-SUA, suspendarea cooperărilor împotriva infracțiunilor transnaționale China-SUA, suspendarea cooperărilor contra-narcoticelor China-SUA, suspendarea discuții privind schimbările climatice China-SUA.
Dezghețarea dialogului militar SUA-China este considerat cel mai important succes al întrevederii la nivel înalt a președinților Joe Binde-Xi Jinping din 15 Noiembrie a.c., de la San Francisco, chiar dacă fiecare parte și-a reafirmat pozițiile deja cunoscute. Dacă președintele Biden a reafirmat poziția SUA de hegemon, președintele Xi a contracarat arătând că nimeni, sub nicio formă, nu poate impune nimănui direcția și forma de dezvopltare, nici măcar SUA, cu atât mai puțin Chinei, fiind nerealist ca o parte să încerce să o remodeleze pe cealaltă, conflictul și confruntarea putând avea consecințe insuportabile pentru ambele părți.
Va urmaresc si va citesc toate articolele. Ca intodeauna, profi!
Din Romania, va urez un Craciun Fericit, si un An Nou care sa va aduca tot ce va doriti si mai mult decat atat! La Multi Ani!
Crăciun cu pace și An Nou cu sănătate, împliniri și bucurie!