Dialog SUA-China, pe Titanic: Stabilizarea relațiilor și evitarea confruntărilor cu consecințe ireparabile

Întâlnirea președinților SUA – Chinei a eclipsat agenda celei de-a 30-a reuniuni a liderilor economici APEC, în condițiile în care lumea este în grav dezechilibru, mesajele celor două mari puteri fiind opozabile în majoritate. Dialogul președinților  Joe Biden și Xi Jinping exprimă perfect imaginea Titanicului aflat pe punctul de a se frânge și scufunda, direcția conflictuală de grupuri impusă de SUA având nevoia de forța și influența Chinei pentru a echilibra și calma relațiile globale. În ciuda tensiunilor evidente între Occidentul colectiv condus de SUA, dialogul cu China este vital, cu atât mai mult cu cât în spatele Chinei se află întregul Sud Global, iar de o vreme o majoritate covârșitoare inclusiv în cadrul organizațiilor internaționale.

În ciuda diferenței de fus orar de 16 ore, ora 11 în San Francisco, ora 3 la Beijing, televiziunile, posturile de radio și agenția de presă oficială chineze au transmis în direct întâlnirea celor doi lideri, televiziunile având programate dezbateri și trasmisiuni în direct din SUA, Marea Britanie și țări din Africa, de unde a fost prezentat și comentat evenimentul, cara a durat ceva mai mult de patru ore.

La întâlnirea programată în Grădina Filoli, o arie naturală protejată, la un an de la Summitul G20 de la Bali, în fața camerelor de filmare, cei doi lideri au schimbat o serie de amabilități și politețuri diplomatice. Președinții SUA și Chinei au fost subliniat importanţa dialogului faţă în faţă, în condițiile în care „ne cunoaştem de mult timp” – Joe Biden, chiar dacă „nu am fost întotdeauna de acord”, însă „este extrem de important ca noi doi să ne înţelegem bine, să ne asigurăm că această competiţie nu virează spre conflict”.

De partea cealaltă, președintele Xi Jinping a declarat că „conflictul și confruntarea vor avea consecințe insuportabile pentru ambele părți”, China și SUA având datoria să asigure stabilitatea relației bilaterale, în condițiile în care este nerealist ca o parte să încerce să o remodeleze pe cealaltă, conflictul și confruntarea putând avea consecințe insuportabile pentru ambele părți.

Similar evenimentelor la nivel înalt SUA-China din ultimii ani, partea chineză a fost mult mai deschisă în transmiterea mesajului liderului de la Beijing, care a subliniat că întoarcerea spatelui unuia altuia nu este o opțiune, succesul uneia dintre țări fiind simultan o oportunitate pentru cealaltă, lumea fiind suficient de mare pentru ca atât China, cât și SUA să reușească.

În condițiile în care a reiterat că lumea traversează transformări nemaivăzute în ultimul secol, Xi a subliniat că o relație de concurență între țările majore nu trebuie să fie tendința dominantă a vremurilor, tendință care nu poate rezolva problemele cu care se confruntă China, SUA și lumea.

Mai mult, Xi a transmis președintelui Biden că este o realitate faptul că atât China, cât și Statele Unite sunt diferite din punct de vedere istoric, cultural, al sistemului social și al căii de dezvoltare. Însă, chiar și în aceste condiții, cât timp cele două țări se vor respecta reciproc, vor coexista în pace și vor urmării cooperarea câștig-câștig, vor reuși să depășească diferendele, găsind o cale corectă pentru înțelegerea reciprocă, condiție în care China manifestă optimismul pentru viitorul relației bilaterale.

Pe de altă parte, Xi a susținut că, China și SUA trebuie să asume responsabilități dificile pentru cele propriile popoare, pentru lume și pentru istorie, situație care solicită noi consensuri bilaterale cu privire la chestiuni strategice și globale critice pentru relația China-SUA, dar și cu privire la problemele majore care afectează pacea și dezvoltarea mondială.

Xi a subliniat că economia mondială se redresează, dar dinamica rămâne lentă, lanțurile industriale și de aprovizionare sunt încă amenințate de întrerupere, iar protecționismul este în creștere, toate acestea fiind considerate probleme grave.

Mai mult, președintele Xi a transmis președintelui Biden că relația China-SUA nu a fost niciodată lină în ultimii peste 50 de ani, fiind permanent confruntată cu probleme, de un fel sau altul, care au fost depășite în cele din urmă.

Așa cum am mai arătat, în mod cert discuțiile cu ușile închide dintre liderii SUA și China nu au cum să nu atingă subiectele sensibile Taiwan, Ucraina, conflictul Israel-Palestina, înarmarea regiunii Indo-Pacific, fracturarea lanțurilor globale de aprovizionare, sancțiunile unilaterale americane și fracturarea dialogului militar, produs ca urmare a frecventelor incursiuni militare americane la limita spațiului maritim, aerian și de coastă chineze.

Întâlnirea președinților Biden – Xi este cu atât mai importantă cu cât este prima a liderului chinez în SUA în ultimii șase ani, existând premize pentru o vizită a președintelui american în China, în 2024, dacă reuniunea la nivel înalt din Grădina Filoli se va încheia într-un ton pozitiv.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, APEC, Asia, Asia - Pacific, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.