China îi răspunde lui Zelensky: Peste 60% din importurile Rusiei de componente cu dublă utilizare provin din SUA și țările occidentale

Hegemonismul și politica de putere nu sunt stilul diplomatic chinezesc, iar China nu face presiuni asupra altor țări, a declarat Mao Ning, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, în replică la comentariile făcute de președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, în cadrul Dialogului Shangri-La de săptămâna trecută, unde a a afirmat că Rusia și China „încearcă să submineze Conferința de pace din Elveția”.

„Am remarcat că există statistici care arată că peste 60% din importurile Rusiei de componente de arme și articole cu dublă utilizare provin din SUA și din alte țări occidentale. Însuși președintele Zelensky a menționat acest lucru în remarcile sale (în cadrul dialogul Shangri-La – n.m.), a declarat Mao Ning.

Oficialul a subliniat că poziția Chinei cu privire la summitul de pace este corectă, dreaptă și nu vizează niciuna dintre părți, în condițiile în care autoritățile de la Beijing au ajunțat că, având în vedere că o serie de condiții esențiale pentru buna desfășurare echilibrată a Conferinței de pace pe tema Ucrainei, programată în Elveția, nu sunt asigurate, China nu va participa la eveniment.

Mao Ning a respins afirmațiile făcute de președintele Zelensky, arătând că dacă cineva susține sau nu pacea nu ar trebui să fie stabilit de o anumită țară.

“Dacă cineva susține sau nu pacea, nu ar trebui să fie judecat de o anumită țară sau pe baza unei anumite întâlniri. China speră sincer că o conferință de pace nu se va transforma într-o platformă folosită pentru a crea confruntare. A nu participa la ea nu înseamnă a nu susține pacea. Pentru anumite țări, chiar dacă participă, nu doresc neapărat din toată inima încetarea conflictului. Ceea ce contează este ce fel de decizii se adoptă. Ceea ce s-a întâmplat arată că China s-a angajat cel mai ferm și activ în promovarea discuțiilor pentru pace. China nu a stat niciodată cu mâinile în sân sau nu a alimentat conflictul, cu atât mai puțin nu a profitat de conflict. În schimb, am lucrat fără încetare pentru o încetare a focului, iar acest lucru a fost apreciat de diferite părți, inclusiv de Rusia și Ucraina”, a declarat oficialul MAE chinez.

Mao Ning a mai arătat că de la escaladarea crizei din Ucraina, China a menținut comunicarea și cooperarea cu Ucraina, China fiind în continuare cel mai mare partener comercial al Ucrainei, Ambasada Chinei în Ucraina continuând să funcționeze, iar Beijingul apreciind parteneriatul strategic cu Ucraina.

Chiar și în aceste condiții, China susține că o conferință internațională de pace trebuie să îndeplinească trei elemente esențiale: să asigure o participare egală a tuturor părților, iar discuțiile să fie derulate în mod corect pe marginea tuturor planurilor de pace existente, elemente care nu sunt rspectate în opinia MAE chinez, motiv pentru care China nu poate participa la eveniment.

Mai mult, potrivit analiștilor citați de presa chineză, viitoarea conferință de pace va promova poziția unilaterală și planul de pace propus de Ucrainei, dar va fi și un eveniment care va încerca izolarea Rusiei în cadrul comunității internaționale, fapt care va crea tot mai multe obstacole în calea deschiderii unui real dialog de pace.

MAE chinez a reacționat inclusive la la afirmațiile președintelui Zelensky care a acuzat China că asigură Rusiei suport militar, mao Ning arătând că China nu furnizează arme niciunei părți aflate în conflict, controlând strict exportul de articole cu dublă utilizare, schimburile comerciale China-Rusia fiind derulate în concordanță cu regulile și principiile de piață ale OMC.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.