China nu va participa la conferința de pace pe tema Ucrainei, din Elveția

Având în vedere că o serie de condiții esențiale pentru buna desfășurare echilibrată a Conferinței de pace pe tema Ucrainei, programată luna viitoare în Elveția, nu sunt asigurate, China nu va participa la eveniment, a anunțat astăzi Mao Ning (foto), purtător de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe.

Potrivit Chinei, conferința internațională de pace trebuie să îndeplinească trei elemente esențiale: să fie recunoscută atât de Rusia, cât și de Ucraina, să asigure o participare egală a tuturor părților, iar discuțiile să fie derulate în mod corect pe marginea tuturor planurilor de pace existente. “În caz contrar, Conferința de pace poate juca cu greu un rol substanțial pentru restabilirea păcii”, a arătat Mao Ning care a subliniat că “aceste elemente propuse de China sunt corecte, legitime și nu vizează nicio parte”.

Însă, câtă vreme cele trei condiții propuse de China nu par să fie îndeplinite, “existând un decalaj între pregătirile evenimentului și ceea ce susține China, precum și așteptarea comunității internaționale, China nu este în măsură să participe la reuniune”, a declarat Mao Ning.

MAE chinez a informat părțile implicate cu privire la considerațiile și preocupările existente, Beijingul urmând “să continue să promoveze discuțiile pentru pace în felul nostru, să menținem comunicarea cu toate părțile și să asigurăm împreună condițiile pentru soluționarea politică a crizei din Ucraina”.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, EU Centrală şi de Est, Europa, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.