Premiul Prieteniei. Un mesaj adresat inclusiv României

Acesta este cel mai dificil text pe care sunt în situația să îl scriu. Pentru că este și despre mine. Iată de ce voi fi scurt.
Încep prin a mulțumii Guvernului R.P. Chineze, Ministerului chinez de Externe, Ministerului Resurselor Umane și Securității Sociale, ministrului Wang Xiaoping, Consilierului de Stat Chen Yiqin, colegilor din Radio China Internațional – China Media Group.

Programul în care am fost invitat să particip, de la primirea din prima zi, până în seara recepției oficiale de Ziua Națională a R.P. Chineze, din seara de 30 Septembrie, găzduită de președintele Xi Jinping, la Marea Sală a Poporului din Piața Tian Anman, a fost abundent în evenimente, consistent în emoții, respectul și onoarea acordate.

De câteva zile, m-am alăturat numărului restrâns de români care au fost apreciați la acest nivel în China. Este o înaltă onoare și totodată o responsabilitate cu dublă direcție în cadrul relațiilor de prietenie China-România care trebuie să fie dominate de cunoaștere reciprocă, de onestitate și demnitate, de bunăvoință.

Îndrăznesc să afirm că onoarea făcută de Guvernul Chinei reprezintă, dincolo de recunoașterea activității din ultimii 14 ani, inclusiv un mesaj transmis României, celor care decid la București nivelul de dialog, cooperare și prietenie cu decidenții de la Beijing.

Lecțiile învățate în ultimii 14 ani vizează o serie de valori care definesc poporul chinez: memoria, independența, unitatea, deciziile luate exclusiv după nevoile și modelele interne, respectul pentru propria cultură și istorie, pacea și armonia în relațiile cu exteriorul.

Români beneficiari ai Premiului Prieteniei oferit de Guvernul R.P. Chineze începând anul 1991: Prof.Univ.Dr. Ioan Abrudan (2016), Prof.Univ.Dr. Luminița Bălan (2019), Dan Tomozei (2024).

La data de 5 Octombrie, vor fi marcați 75 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice China-România. Fie ca vremurile de dialog, cooperare și prietenie să revină pe o cale normală, în acord și pe nivelul istoriei comune care a făcut România să fie invidiată și admirată de întreaga lume.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Români în China, România, România - China, ROMANIA-CHINA 75, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Premiul Prieteniei. Un mesaj adresat inclusiv României

  1. VELA GHEORGHE spune:

    Felicitările noastre D-le Dan Tomozei pentru tot ceea ce ați făcut și FACEȚI încă pentru îmbunătățirea imaginii României în China și pentru păstrea unor minime și decente relații de Prietenie Româno-Chineze!
    Poporul Român vă rămâne profund recunoscător…!
    Dumnezeu să vă binecuvinteze și întărească în toată munca pe care o faceți în China pentru BINELE României !
    Amin!

  2. Carmen spune:

    Felicitări, domnule Dan Tomozei! Sunteți printre puținii români care mai fac ceva concret pentru țară.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.