China reflectată în presa de la Bucureşti – 06.05.2011

ADEVĂRUL – Vin chinezii în tot sectorul energetic

Mai multe companii de stat din China vor să investească în domeniul producţiei de energie din România, în proiecte de peste şase miliarde de euro. Chinezii se vor implica în proiecte nucleare, în construcţia de noi hidrocentrale şi termocentrale, precum şi în modernizarea minelor de cărbune.
Textul integral AICI

FINANCIARUL – Sansele ,,PPP“ in energie: chinezii pot salva Doicesti si Tarnita, Cernavoda e mai scump

(…) … Situarea proiec­tu­lui Doicesti in pole-position se dato­reaza interesului manifestat de statul chinez, materializat pana in prezent prin semna­rea unui memorandum de intele­gere in luna aprilie intre Termoelectrica, pro­prie­­tara actualei centrale de la Doicesti, si firma Huadian Engineering Co Ltd. din China, prin care s-au stabilit struc­tura in­ves­titiei si planul de par­ticipare la proiect. (…) ,,Compania chineza este interfata cu investitorul, statul chinez. La discutii a venit si Eximbank China, care analizeaza proiectul. Noi credem ca socie­tatea chineza va investi in Doicesti”, a declarat Stefan Arama, directorul serviciului de privatizare din Termoelectrica. Acesta sustine ca firma din China este dispusa sa investeasca in minele din vecinatate, operate de Car­bonifera Ploiesti, o companie cu mari probleme financiare. (…) .
Textul integral AICI

GÂNDUL – O companie chineză a semnat un acord de participare la un proiect de 700 mil. euro la Doiceşti

Ministerul Economiei vrea să atragă investitori privaţi care, în parteneriat cu Termoelectrica, să construiască la centrala de la Doiceşti două grupuri noi de producţie a energiei, evaluate la 700 milioane de euro, iar Termoelectrica a semnat în acest sens un acord cu o companie chineză. Şeful serviciului de privatizare şi cooperare din Termoelectrica, Ştefan Aramă, a declarat, într-o conferinţă de presă organizată de Ministerul Economiei, că Termoelectrica a semnat în 14 aprilie un memorandum de cooperare cu societatea chineză China Huadian Engineering, prin care s-au stabilit structura investiţiei şi planul de participare la proiect. (…).
Textul integral AICI

FINANCIARUL – Piata muncii de la noi nu-i mai atrage nici macar pe turci si chinezi

(…) … Ca tari de origine, acestia provin in majoritate din Turcia (20,74%), China (17,85%) sau Filipine (8,96%). Compa­rativ cu 2009, numarul acestora este insa in scadere. De exemplu, anul trecut au fost solicitate 616 permise pentru cetateni turci, cu aproape 50% mai putine decat in 2009 (1.210 solicitari). Situatia este similara si in cazul muncitorilor veniti din China: 1.211 autorizatii in 2009, respectiv 530 in 2010. (…) .
Textul integral AICI

ADEVĂRUL – România are nevoie de regiuni mai solide

(…) … China, India sau unele ţări africane au niveluri de creştere de 10-12%. Chiar SUA au o creştere de 3%. Brazilia şi toate ţările latino-americane au de asemenea rate de creştere ridicate. Noi nu putem rămâne la 1,5%. Trebuie să relansăm creşterea. (…) .
Textul integral AICI

ZIARUL FINANCIAR – Ministerul Economiei are patru proiecte de 10 mld. € pentru parteneriat public privat. Când le va face?

Cel de-al patrulea proiect prezentat de Ministerul Economiei este o investiţie de 700 de milioane de euro într-o termocentrală la Doiceşti alături de compania chineză China Huadian Engineering. Construcţiile ar trebui să înceapă în 2012.
Textul integral AICI

AGERPRES – China construieşte primul spital pentru urşi panda

China a început să construiască un centru de control şi tratament pentru bolile epidemice ale urşilor panda, primul spital pentru aceste animale care, în cazuri grave, au fost tratate în centre medicale pentru oameni, relatează joi agenţia spaniolă de presă EFE. (…).
Textul integral AICI

GÂNDUL – Cum reciclează chinezii milioane de telefoane în fiecare an

Aproape 900 de milioane de chinezi folosesc telefoane mobile. În medie, un cetăţean chinez îşi schimbă telefonul o dată la 15 luni, iar dintre dispozitivele aruncate doar un procent ajunge să fie reciclat. Pentru a combate acest trend, compania Nokia a lansat în 2005 proiectul „Green Box” („Cutia verde”) prin care îi încurajează pe clienţii lor să recicleze telefoanele uzate. În China, aproape 30% din utilizatorii de telefoane mobile au ales acest brand. Pentru aceştia, compania a deschis 700 de centre de colectare, în aproape 300 de oraşe, potrivit blogului Nokia. (…) .
Textul integral AICI

GÂNDUL – Chinezii FUMEAZĂ 50.000 de ŢIGĂRI pe SECUNDĂ şi VOR CONSTRUI 50.000 de ZGÂRIE-NORI până în 2025. Cifrele celei mai mari civilizaţii

Viteza creşterii economice a Chinei întrece orice imaginaţie. În doar zece ani, ţara s-a transformat dintr-o mică piaţă emergentă într-una dintre marile puteri geopolitice globale. Ne place sau nu, China joacă un rol esenţial în economia globală. Business Insider a realizat un top al celor mai uimitoare 15 realităţi din cea mai populată ţară a lumii. (…) .
Textul integral AICI

EVENIMENTUL ZILEI – Când vor fi gata proiectele strategice din energie

(…) … Realizarea a două grupuri noi pe cărbune la Doiceşti, de câte 250 MW, necesită circa 700 milioane euro. Singurul investitor cu care se negociază – interesat inclusiv de minele de lignit de unde se aprovizionează centrala – este compania de stat China Huadian Engineering Co Ltd.
Textul integral AICI

JURNALUL NAŢIONAL – Ariton începe parteneriatele public-private cu încă o întârziere

(…) … Termoelectrica a semnat un acord cu companie chineză, China Huadian Engineering, prin care s-au stabilit structura investiţiei şi planul de participare la proiect. „Compania chineză este interfaţa cu investitorul, statul chinez. La discuţii a venit şi Eximbank China, care analizează proiectul. Noi credem că societatea chineză va investi în Doiceşti”, a declarat Ştefan Aramă, şeful serviciului de privatizare şI cooperare din Termoelectrica. (…) .
Textul integral AICI

JURNALUL NAŢIONAL – Mexicul a cumpărat în tăcere 100 de tone de aur

Achiziţia a aparut în rapoartele băncii centrale şI este cel mai recent exemplu de „fugă” de dolarul american a ţărilor aflate în curs de dezvoltare, scrie CNBC. China, Rusia si India au achizitionat mari cantităţi de aur în ultimii ani, urmate de Thailanda, Sri Lanka si Bolivia, cu achiziţii mai mici.
Textul integral AICI

CAPITAL – Alum Tulcea a achiziționat Global Aluminium din Sierra Leone

Grupul, ale cărui centre principale de producție se află în România, China și Sierra Leone, are acum o capacitate de producție de produse de aliminiu de 1,1 milioane tone anual, iar minele din Serra Leone acoperă integral necesarul de bauxită pentru producția de alumină de la Tulcea.
Textul integral AICI

COTIDIANUL – Elicopter invizibil la operaţiunea împotriva lui bin Laden. Program secret deconspirat

Vecinii lui ben Laden din Abbottabad au declarat că au auzit elicopterele, în noaptea de duminică spre luni, doar când se aflau deasupra lor. Acoperirea rotoarelor şi designul special al acestora elimină zgomotul elicopterelor în timp ce zboară, a declarat Bill Sweetman, redactorul-şef al publicaţiei Defense Technology International. Un fost consilier în domeniul luptei contra terorismului, Richard Clarke, consultant ABC News, a declarat că după fotografierea părţilor de epavă, SUA au motive de îngrijorare. „Piese din elicopter ar putea fi în drum spre China”, a adăugat el.
Textul integral AICI

ZIARUL FINANCIAR – China prinde gustul modei high-end şi al mărcilor de lux

Angelica Cheung, redactorul-şef al Vogue China, are o problemă cu care şefii celorlalte ediţii nu se confruntă: prea multe reclame, care nu încap în revistă, scrie The Guardian. „Trebuie să stau la birou ca să mă uit prin ea. Va fi foarte dificil de citit. Este prea grea. Poate va trebui să fie două reviste pe viitor”, declară Cheung.
În Statele Unite, ediţia din septembrie a Vogue este punctul de reper al lumii modei. În China, fiecare ediţie lunară este o revistă glossy, plină de reclame, semn al exploziei industriei de fashion high-end.
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.