HOTNEWS.RO – Viorel Isticioaia-Budura, românul care dirijează relaţiile Uniunii Europene cu China


Într-un prim interviu acordat în noua sa calitate, Viorel Isticioaia-Budura (foto) vorbeste despre remodelarea relaţiilor dintre UE si China, ţara a cărei ascensiune schimbă din mers istoria lumii. Realizat de Vlad Mixich, interviul evidenţiază o serie de mecanisme şi „ţinte” ale Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE) legate de Asia, aflate în responsabilitatea românului Viorel Isticioaia-Budura.

V.M.: Câţi oameni aveţi în subordine în direcţia Asia-Pacific?
Viorel Isticioaia-Budura: O sută.

V.M.: Sunt suficienţi?
Viorel Isticioaia-Budura: Nu. Dar suntem într-o fază incipientă, de construcţie, Serviciul a început să funcţioneze abia de la începutul anului.

V.M.: Presa europeana a scris mult în ultima vreme despre războiul comercial inevitabil declanşat între UE şi China pe tema subvenţiilor. Putem vorbi despre un „război comercial”?
Viorel Isticioaia-Budura: Mă îndoiesc. Efectul măsurilor de anti-dumping aplicate asupra Chinei reprezintă un volum extrem de mic, doar câteva procente din ansamblul schimburilor comerciale UE – China. Dacă ar fi fost vorba de o proporţie semnificativă care să afecteze atmosfera bilaterală, poate… Există însă de ambele părţi o sensibilitate faţă de elementele negative care pot să apară pe agendă.

V.M.: China a fost prima ţară din afara UE vizitată de preşedintele Consiliul Europei, Herman van Rompuy. Într-un discurs ţinut la Şcoala Centrală de Partid, van Rompuy a spus că “e important să înţelegem alegerile şi constrângerile celuilalt, speranţele şi temerile lui”. Care sunt temerile Chinei?
Viorel Isticioaia-Budura: Această vizită a arătat cât de real este efortul de a avea un dialog cu China şi de a ne remodela atitudinea faţă de partenerii din Asia şi faţă de China. Astăzi, China este într-un moment crucial. Datorită crizei financiare a fost împinsă în prim-planul evoluţiilor mondiale, din raţiuni care ţin de resursele şi de performanţele sale economice. Şi noi ne aplecăm mai mult spre ceea ce China consideră a fi probleme sensibile şi care pot afecta statutul său de partener legitim şi credibil pentru UE. Temerile Chinei sunt legate de evoluţiile interne. Ca întotdeauna. În ultimii 30 de ani de reforme, zeci de milioane de oameni s-au transformat din foarte săraci în relativ prosperi. S-a creat o clasă de mijloc care împinge azi economia şi consumul chinez înainte. Dincolo de asta, liderii chinezi au avut de gestionat tranziţia la un nou model de creştere economică.

Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească, Europa - Asia, Interviuri. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.