Departamentul Internaţional al Partidului Comunist Chinez (DIPCC) şi-a deschis, vineri, porţile pentru câteva zeci de jurnalişti străini acreditaţi în China. Înfiinţat în anul 1951, departamentul este un veritabil minister de externe, în clădirea impresionantă derulându-şi activitatea opt birouri, fiecare reprezentând câte o regiune a lumii: Biroul I – Asia de Sud şi Sud Est, Biroul II – Asia de Nord – Est şi Indochina, Biroul III – Asia de Vest şi Africa de Nord, Biroul IV – Africa, Biroul V – America Latină, Biroul VI – Europa de Est şi Asia centrală, Biroul VII – America de Nord, Oceania şi Scandinavia, Biroul VIII – Europa de Vest. Potrivit purtătorului de cuvând al DIPCC, Huang Huaguang, acestora li se adaugă alte birouri şi departamente cu sarcini politice, de cercetare, analiză şi administrare.
DIPCC activează având la bază un cod de principii care propun „dezvoltarea de parteneriate cu partide politice din diferite ţări şi regiuni ale lumii pentru a dezvolta relaţii de cooperare în măsură să garanteze o direcţie sănătoasă şi realizarea obiectivelor comune”. Fără îndoială, DIPCC îşi derulează programele ghidându-se după cele patru principii trasate de fostul lider Deng Xiaoping, şi anume: Independenţă, Egalitate, Respect reciproc, Neamestecul în treburile interne ale altor ţări.
Răspunzând mai multor întrebări, Ai Ping, director adjunct al DIPCC a subliniat faptul că la nivel de politică externă China nu îşi propune să exporte modele sau valori politice, fiind de acord că fiecare naţiune are modelele şi aspiraţiile proprii. Deschiderea de care China dă dovadă în ultimele decade nu face decât să arate că modelul P. C. Chinez este unul de succes.
Atmosfera extrem de relaxată din timpul vizitei, accesul la una dintre întâlnirile oficiale purtate de DIPCC cu organizaţia FRELIMO din Mozambic, dar mai ales dialogul direct, fără eschive, convinge că politica de deschidere afirmată în plan internaţional de P. C. Chinez a depăşit de mult nivelul teoretic. Dar, fără îndoială, un partid cu peste 80 de milioane de membri rămâne o necunoscută şi totodată o curiozitate pentru occidentali şi cu atât mai mult pentru jurnaliştii veniţi din ţări în care nu au activat, la nivel de decizie, partide comuniste sau socialiste. Partide ai căror lideri au putut să fie revăzuţi în cadrul unei expoziţii fotografice organizate în cadrul DIPCC cu ocazia aniversării a 90 de ani de la înfiinţarea Partidului Comunist Chinez.