Pe urmele lui Mao, pe muntele Lushan

Dan Tomozei, CRI Romania - Pe urmele lui Mao pe muntele Lushan 12_AO plimbare pe muntele Lushan din provincia Jiangxi, din Sud Estul Chinei este, dincolo de exerciţiul de sănătate, un început de drum obligatoriu pentru înţelegerea şi descoperirea rădăcinilor a ceea ce se cunoaşte în occident drept Revoluţia Culturală Chineză. După ce înţelegi evenimentele şi felul oamenilor de aici, poţi afirma că fără evenimentele de la Lushan China nu ar fi fost niciodată ceea ce este azi.
Urcuşul abrupt, uneori la marginea unor prăpăstii a căror adâncime este asunsă în norii care aleargă sub puterea curenţilor de aer, este recompensat din loc în loc. Terasele amenajate pe munte marchează trecerea poeţilor care, cu sute de ani în urmă, au găsit aici inspiraţia şi liniştea necesară unor creaţii păstrate până azi în pereţii muntelui sau în stâncile prăbuşite. Multe dintre scrierile în piatră datează din perioda dinastiei Tang (618 – 907), însă valoarea zonei, care generează de sute de ani o atracţie irezistibilă petru cei dornici de linişte şi natură, a fost recunoscută încă de la 1800 chiar şi de europenii şi americanii ajunşi aici.
Dan Tomozei, CRI Romania - Pe urmele lui Mao pe muntele Lushan 5_APrezentul comunităţii Lushan este puternic marcat de istoria recentă a Chinei, cu precădere de evenimentele politice care au făcut din întreaga regiune chineză un reper important în traseul celor care merg pe drumul construcţiei comunismului de aici. Graţie proiectului “Descoperă China” derulat de Radio China Internaţional, am ajuns să respir aerul încărcat de evenimente al sălilor de şedinţă unde s-a desfăşurat, în vara anului 1970, plenul Comitetului central al P. C. Chinez. Plen condus de Mao Zedong şi care păstrează intact, până azi, toate detaliile acelei şedinţe, graţie faptului că întreaga clădire şi cele din apropiere au fost transformate în muzee ale istoriei comuniste chineze.
Dan Tomozei, CRI Romania - Pe urmele lui Mao pe muntele Lushan 9_APentru un român care a prins ultimii 15 ani ai epocii comuniste est-europene, un astfel de muzeu marcat în fiecare detaliu de imaginea liderului Mao generează o serie de întrebări. Mai mult, păstrând proporţiile, imaginea dar mai ales specificul fiecărei ţări, nu poţi să nu încerci o suprapunere de imagine între Mao Zedong şi Nicolae Ceauşescu, amândoi extrem de puternici în perioada anilor 70 – 80 din secolul trecut. Dacă prezentul confirmă o transformare a Chinei continuând sub drapelul roşu comunist, România a schimbat sistemul politic, însă din multe perspective se află cu mult în urma marelui stat asiatic.
Dan Tomozei, CRI Romania - Pe urmele lui Mao pe muntele Lushan 10_ARevenind la Lushan trebuie spus că aici găseşti zilnic sute de doritori care vor să vizioneze filmul “Lushan Lian”, o poveste din timpul comunismului chinez, film care în anul 1980 a intrat în Cartea Recordurilor pentru cel mai longeviv film din lume. De la realizare şi până azi, producţia cinematografică rulează fără întrerupere şi nu doar la Lushan. Ce înseamnă toate acestea pentru colegii mei chinezi, aflaţi alături în acest proiect? În primul rând o istorie de care sunt mândri pentru că, aşa cum îmi spunea una dintre colege “tinerii trebuie să cunoscă cum a ajuns China prima ţară din lume”. Iată o stare de spirit pe care, acasă, în România, o întâlneşti din ce în ce mai rar, chiar dacă, aşa cum am spus, discutăm despre sisteme şi mai ales mentalităţi diferite.
Dan Tomozei, CRI Romania - Pe urmele lui Mao pe muntele Lushan 15_AFără să intrii în detaliile istoriei P. C. Chinez, interesante pentru analişti şi politicieni, nu poţi să nu admiri respectul şi dedicaţia chinezilor pentru înaintaşul Mao care, de pe frontispiciul Oraşului Interzis şi până în vârful muntelui Lushan, este prezent ca un lider spiritual. Dacă pui la socoteală şi faptul că mitul Mao atrage milioane de turişti anual, care investesc în afacerile mai mari sau mai mici ale localnicilor, este evident că acesta este şi azi o soluţie pentru China.
Text publicat şi pe Radio China Internaţional

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Descoperind China, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Pe urmele lui Mao, pe muntele Lushan

  1. Pingback: EUROTEMPO » Blog Archive » Pe urmele lui Mao, pe muntele Lushan

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.