CAPITAL – China ar putea sprijini zona euro cu 100 miliarde de dolari
Sprijinul chinez pentru zona euro este posibil să se ridice la 100 miliarde de dolari, însă depinde de două condiţii, a declarat joi pentru cotidianul francez Le Figaro un membru din comitetul de politică monetară de la Banca centrală a Chinei, scrie Agerpres. „China este gata să ajute Europa, însă există cel puţin două condiţii prealabile. Dacă aceste condiţii vor fi îndeplinite ne putem gândi la o sumă de ordinul a 100 de miliarde de dolari”, a declarat Li Daokui. „Prima condiţie este să fim siguri că Fondul european de stabilitate financiară (EFSF) va fi eficient pentru a stabiliza situaţia europeană. Beijingul vrea asigurări cu privire la validitatea mecanismelor”, a declarat Li Daokui, adăugând că „nimic nu ar fi mai rău pentru China decât să contribuie la ceva care ar duce la eşec”. … (…).
Textul integral AICI
ROMÂNIA LIBERĂ – China dispusă să ajute condiţionat Europa cu 100 de miliarde de dolari
EVENIMENTUL ZILEI – China oferă 100 miliarde de euro zonei euro
ZIARUL FINANCIAR – China pune 100 mld. dolari pe masă pentru Europa, dar vrea la schimb „puţin mai multă înţelegere”
CURIERUL NAŢIONAL – Beijingul ar putea ajuta Europa cu 100 mld. dolari, dar vrea „înţelegere” pentru interesele Chinei
JURNALUL NAŢIONAL – China refuză să investească în Fondul European de Stabilitate
Cu rezerve valutare de 3,2 trilioane de dolari, China a fost văzută de liderii europeni drept principalul pilon pentru salvarea Europei. Deşi statul asiatic exportă o grămadă de „chinezării” în Uniunea Europeană, o piaţă-cheie alături de SUA, China a spus acum „pas” ofertei de a investi în Fondul European de Stabilitate (EFSF). Cel puţin până se clarifică situaţia din Grecia. „Fondul nu a stabilit detaliile opţiunilor sale de investire aşa că încă nu ne putem pune problema unei investiţii”, a spus Zhu Guangyao, viceministru de Finanţe al Chinei, transmite BBC News. Săptămâna trecută Klaus Regling, directorul executiv al EFSF, a călătorit la Beijing pentru a convinge liderii ţării să bage bani în fond. Deşi nicio înţelegere nu a fost semnată, se credea că autorităţile chineze ar putea agrea ajutarea economiilor afectate, cel puţin pentru că regiunea este una din cele mai mari pieţe pentru exporturile chineze iar o criză ar putea reduce cererea de bunuri din aceasta ţară. … (…).
Textul integral AICI
ZIARUL FINANCIAR – Preşedintele Chinei, Hu Jintao: Europa este cea care trebuie să rezolve problema datoriei europene
Preşedintele Chinei, Hu Jintao, i-a spus la Cannes omologului său francez, Nicolas Sarkozy, că „Europa este cea care trebuie să rezolve problema datoriei europene”, dar s-a declarat încrezător în capacitatea europenilor de a face acest lucru, relatează agenţia China Nouă. „Europa este cea care trebuie să rezolve problema datoriei europene”, i-a declarat preşedintele chinez lui Sarkozy, la dineul de lucru de miercuri, înaintea deschiderii summitului G20 de la Cannes. „Noi credem că Europa are toată înţelepciunea şi capacitatea (necesare) pentru a rezolva această problemă a datoriei”, a declarat preşedintele celei de-a doua economii mondiale, citat de agenţia oficială. … (…).
Textul integral AICI
GÂNDUL – Preşedintele Chinei: „Europa este cea care trebuie să rezolve problema datoriei europene”
Preşedintele Chinei, Hu Jintao, i-a spus la Cannes omologului său francez, Nicolas Sarkozy, că „Europa este cea care trebuie să rezolve problema datoriei europene”, dar s-a declarat încrezător în capacitatea europenilor de a face acest lucru, relatează agenţia China Nouă, citată de AFP. „Europa este cea care trebuie să rezolve problema datoriei europene”, i-a declarat preşedintele chinez lui Sarkozy, la dineul de lucru de miercuri, înaintea deschiderii summitului G20 de la Cannes. … (…).
Textul integral AICI
CAPITAL – Chinezii au făcut un pas important pentru a deveni o putere spaţială
China a făcut în cursul nopţii de miercuri spre joi un pas în plus pentru a deveni o mare putere spaţială, reuşind andocarea a două navete nelocuite, etapă crucială spre construirea primei sale staţii spaţiale, care va fi operaţională din 2020 şi va rivaliza cu Mir – operată de ruşi şi americani, scrie Agerpres. Miercuri la orele 17.37 GMT, naveta Shenzhou-8 s-a conectat cu modulul Tiangong-1, la o viteză de circa 28.000 kilometri pe oră şi o altitudine de 343 kilometri deasupra Terrei, potrivit Centrului aerospaţial de control al zborului, situat la Beijing. … (…).
Textul integral AICI
GÂNDUL – Primul „sărut spaţial” chinezesc, reuşit miercuri seară pe orbita terestră
China a făcut miercuri seară încă un pas pentru a deveni o mare putere spaţială, reuşind să conecteze pe orbită două vehicule spaţiale ce nu aveau echipaje umane la bord, o etapă crucială pentru construirea unei staţii spaţiale prevăzută pentru anul 2020, potrivit AFP. La ora 17.36 GMT, miercuri, vehiculul Shenzhou VIII s-a conectat cu modulul Tiangong-1, la o viteză de aproximativ 28.000 de kilometri/ oră, la o altitudine de 343 de kilometri, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Programului chinez pentru zboruri spaţiale, Wu Ping. … (…).
Textul integral AICI
RADIO ROMÂNIA – Premieră ştiinţifică în China
China a reuşit pentru prima oară andocarea a două navete fără echipaj uman, etapă crucială pentru construirea primei sale staţii spaţiale, notează BBC. Naveta spaţială Shenzou 8 lansată în spaţiu la începutul săptămânii fără astronauţi la bord s-a conectat cu modulul Tiangong la o viteză de aproximativ 28.000 kilometri pe oră şi o altitudine de 343 kilometri deasupra Terrei, potrivit Centrului aerospaţial de control al zborului, situat la Beijing. … (…).
Textul integral AICI
CAPITAL – Vânzări de 7,8 miliarde de dolari pentru Lenovo în al doilea trimestru fiscal
Lenovo, devenit recent al doilea furnizor de PC-uri din lume cu o cotă de piaţă de 13,5%, a raportat, în trimestrul fiscal secund încheiat la 30 septembrie 2011, vânzări de 7,8 miliarde de dolari, în creştere cu 35,2% faţă de anul anterior, potrivit datelor financiare publicate joi de către companie. În perioada analizată, livrările de PC-uri ale Lenovo în întreaga lume au crescut cu 35,8% comparativ cu anul precedent, de şapte ori mai mult decât rata de creştere a industriei de PC-uri, estimată la 5% la nivel global pentru aceeaşi perioadă. … (…).
Textul integral AICI
ROMÂNIA LIBERĂ – SUA acuză în mod direct China şi Rusia de spionaj informatic
China şi Rusia atacă, prin intermediul reţelelor lor informatice, secretele Statelor Unite în domeniile comercial, tehnologic şi militar, se arată într-un raport cu un ton neobişnuit de acuzator, dat publicităţii joi de administraţia Obama, relatează AFP, potrivit Mediafax. Chinezii „sunt actorii cei mai activi şi mai constanţi în domeniul spionajului economic”, scrie serviciul naţional de contraspionaj în acest raport transmis Congresului, intitulat „Furt de secrete economice în spaţiul cibernetic de către spioni străini”. „Întreprinderi private şi specialişti în securitate informatică au anunţat o intensificare a intruziunilor provenind din China în reţelele informatice, dar (serviciile de informaţii americane) nu pot confirma cine se face vinovat de aceste intruziuni”, se arată în raport. … (…).
Textul integral AICI
GÂNDUL – Patru morţi şi 57 de dispăruţi într-un accident minier produs în China
Patru mineri au murit şi alţi 57 sunt daţi dispăruţi după o explozie produsă într-o mină de cărbune din China, a anunţat, vineri, un reprezentant al companiei care exploatează mina de la Qianqiu, citat de AFP. „În acest moment, ştim că patru mineri au murit şi alţi 57 sunt blocaţi în subteran”, a declarat purtătorul de cuvânt al minei, care aparţine grupului public Henan Yima Coal Mine. Potrivit agenţiei China Nouă, în mină a avut loc joi seară o explozie, care a provocat proiectarea bruscă de roci. Explozia a avut loc după un cutremur minor, cu magnitudinea 2,9, produs în oraşul Sanmenxia din provincia Henan. … (…).
Textul integral AICI
BURSA – Previziunile lui Alvin Toffler revin în actualitate
(…) Doar câteva ţări vor mai fi considerate în viitor „state poliţieneşti” – în principal Coreea de Nord şi Iran. China îşi va consolida statutul de putere economică majoră, se va alia cu Brazilia şi India pentru a influenţa ratele de schimb ale monedelor, dar şi cu Venezuela şi cu câteva state africane pentru a-şi asigura necesarul energetic. Statele Unite ale Americii vor depinde de China pentru a se aproviziona cu metale rare, indispensabile pentru fabricarea unor bunuri de larg consum, dar şi a unor dispozitive şi produse specifice, precum radarele, armamentul, instalaţiile eoliene şi automobilele hibrid. … (…).
Textul integral AICI