REPUBLICA MOLDOVA: 83,5% din cetăţeni cred că ţara merge într-o direcţie greşită

Gradul de nemulţumire în rândul populaţiei a atins un nivel-record, sugerează cel mai proaspăt barometru de opinie prezentat de Institutul de Politici Publice (IPP). În altă ordine de idei, dacă duminica viitoare s-ar desfăşura alegeri parlamentare, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova ar acumula tot atâtea mandate (42) câte a avut până la evadarea „grupului Dodon”.
Potrivit sondajului IPP, 83,5% din populaţia ţării crede că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcţie greşită. Oamenii sunt nemulţumiţi de salarii (92%), locuri de muncă (90%), nivelul de trai (86%), de activitatea conducerii în combaterea corupţiei (88%), pensii (85%), industrie (83%) etc. E cel mai mare procent de nemulţumire al populaţiei înregistrat în ultimul deceniu (vezi diagrama). Evoluţia datelor din anii precedenţi arată că un nivel apropiat de cele 83,5% a fost înregistrat în luna august 2000, când 82% din respondenţi au apreciat negativ activitatea autorităţilor în diferite sfere ale vieţii. Majoritatea populaţiei continuă să fie îngrijorată cel mai mult de preţuri (68%) şi sărăcie (54%). Pe acest fundal de nemulţumire a scăzut încrederea în toate instituţiile statului. În mod tradiţional, în topul instituţiilor care se bucură de cea mai multă încredere să află Biserica (80%), deşi, comparativ cu rezultatele BOP din mai a.c., cifra a scăzut cu doi la sută. În Guvern au încredere doar 19% (mai puţin cu 4% decât în mai), Parlamentul se bucură de 14% încredere (scădere de 5% ), iar poliţia – de 31% (scădere de 3%). (…)
Sondajul a fost realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-Axa” pentru IPP în perioada 22 octombrie – 6 noiembrie pe un eşantion de 1113 persoane din 99 de localităţi (cu excepţia regiunii transnistrene).
Textul integral pe TIMPUL.MD

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa moldovenească, Republica Moldova. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.