China reflectată în presa de la Bucureşti – 02.12.2011

CAPITAL – China, marea câştigătoare a crizei datoriilor suverane

În timp ce ţările europene încearcă să supravieţuiască crizei datoriilor, economia Chinei este în creştere. Prin urmare, deși Beijingul este destul de prudent când vine vorba de achiziţia obligaţiunilor statelor din Europa, prezenţa Chinei pe Bătrânul Continent creşte mai ales datorită investiţiilor strategice. „Investiţiile trebuie să urmărească active valoroase care să ajute industria, în loc să dea cecuri în alb”, explică filozofia economică chinezească profesorul Liu Baocheng, de la Universitatea Internaţională de Business şi Economie. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – Producţia chineză s-a contractat pentru prima oară în ultimii trei ani

Sectorul de producţie din China s-a micşorat în noiembrie pentru prima oară în aproape trei ani, arată un indice oficial de consum, subliniind totodată mişcarea băncii centrale de a tăia cerinţele de rezerve valutare pentru a sprijini economia. Scăderea înregistrată de acest indicator la 49 de puncte de la 50,4, cât era în octombrie, este posibil să alimenteze îngrijorările cu privire la economia globală care se află pe un tărâm alunecos, cu zona euro care se zbate să îşi rezolve problema datoriilor de doi ani. Cererile de export ale Chinei au scăzut brust. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – Oficial chinez: Actuala criză, mai gravă decât cea de după Lehman Brothers

Economia mondială se confruntă în prezent cu o criză mai gravă decât cea din 2008, iar stimularea creşterii ar trebui să fie o prioritate pentru mai marii oficiali care stabilesc politicile la nivel global, a declarat Zhu Guangyao, adjunctul ministrului de finanţe din China, citat de CNBC. Comentariile acestuia reprezintă cel mai recent avertisment sumbru din partea unui oficial chinez referitor la starea economiei mondiale. Vice-premierul Wang Qishan a declarat, în luna noiembrie, că o recesiune cronică la nivel mondial este deja o certitudine. … (…).
Textul integral AICI

GÂNDUL – Lumea sub ameninţarea războiului. China are 3.000 de arme nucleare ascunse în tuneluri

Arsenalul nuclear al Chinei ar putea cuprinde 3.000 de focoase nucleare, sugerează un studiu derulat în ultimii trei ani de către studenţii Univesităţii Georgetown care şi-au centrat investigaţia pe tunelurile subterane secrete din provincia Sichuan, descoperite după cutremurul din 2008, relatează The Daily Mail. După cutremur, presa internaţională era cu ochii pe miile de tehnicieni radiologi aduşi de guvernul de la Beijing într-o zonă unde colinele păreau a se fi prăbuşit. La scurt timp, au apărut primele speculaţii legate de existenţa unei reţele subterane de tuneluri, informaţie confirmată de autorităţile chineze la un an de la cutremur. Reţeaua secretă de tuneluri a fost punctul de pornire al studiului. Studenţii de la Universitatea Georgetown din Washington, coordonaţi de un fost oficial de top al Pentagonului, şi-au petrecut zeci de ore cercetând subiectul, în principal pe internet, pe paginile chineze. Au tradus şi centralizat circa 1,4 milioane de cuvinte legate de incidentele din Sichuan, folosindu-se în special de jurnale militare, forumuri, articole de presă şi fotografii din satelit. … (…).
Textul integral AICI

ZIARUL FINANCIAR – „Marele Zid” din jurul arsenalului nuclear al Chinei, dărămat de o mână de studenţi

Chinezii l-au numit „Marele Zid Subteran” – o reţea vastă de tunele proiectată să ascundă arsenalul sofisticat al ţării. În ultimii trei ani, un mic grup de studenţi de la Universitatea Georgetown a avut altă denumire: temă pentru acasă. Conduşi de profesorul lor, un fost oficial al Pentagonului, ei au tradus sute de documente, au cercetat imagini din satelit, au obţinut documente militare chineze secrete şi au analizat sute de gigabiţi de informaţie online, reuşind în final să ofere cea mai completă bază de date publică despre tunelele săpate de Corpul al Doilea al Artileriei, o divizie secretă al armatei chineze, care se ocupă de protejarea şi depozitarea rachetelor balistice şi a focoaselor nucleare, scrie Washington Post. Studiul care urmează să fie lansat a generat deja o audiere în Congresul SUA şi circulă printre oficiali de rang înalt de la Pentagon, inclusiv adjunctul Forţelor Aeriene. Atenţia celor mai mulţi lideri militari se îndreaptă însă spre concluzia celor 363 de pagini ale studiului care arată că arsenalul nuclear al Chinei ar putea fi de câteva ori mai mare decât estimările experţilor din cadrul armatei, respectiv circa 3.000 de focoase. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – Ce spun chinezii: „Vom apăra Iranul chiar dacă asta ar însemna Al Treilea Război Mondial”

Duşmanii Iranului sunt şi duşmanii chinezilor, indiferent ce ar însemna acest lucru. Asta este concluzia trasă în urma afirmaţiei lui Zhang Zhaozhong, un important general chinez, care a declarat că ei, chinezii nu vor ezita să apere Iranul chiar dacă acest lucru ar însemna declanşarea celui De-al Treilea Război Mondial. Afirmaţia vine după ce guvernul de la Beijing a estimat miercuri că sancţiunile occidentale împotriva Iranului „vor complica, vor agrava situaţia” şi vor conduce la intensificarea confruntării pe tema programului nuclear al Teheranului. „China a fost totdeauna împotriva sancţiunilor unilaterale faţă de Iran”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Liu Weimin, după ce SUA, Marea Britanie şi Canada au anunţat sancţiuni împotriva Iranului. Potrivit Chinei, presiunile şi sancţiunile nu pot rezolva „fundamental” problema dosarului nuclear iranian. „Din contră, ele vor complica, vor agrava situaţia şi vor intensifica disputa (pe această temă), mergând împotriva păcii şi a stabilităţii regionale”, a spus Liu Weimin. … (…).
Textul integral AICI

COTIDIANUL – Maşina chinezească de 5 stele vine în Europa

Chinezii de la Chery, în parteneriat cu Israel Corporation, vor lansa o nouă marcă auto pe piaţa europeană – Qoros. În 2013, chinezii de la Chery vor lansa în Europa un sedan compact, scrie Automarket, citând China Car Times. Modelul va fi superior oricărei maşini Chery fabricate până acum de constructorul chinez. Qoros va obţine, conform presei chineze, un rezultat de 5 stele la testele EuroNCAP. Modelul va fi dezvoltat în colaborare cu Israel Corporation. Parteneriatul nu include doar un sedan compact. Qoros a prezentat pe 28 noiembrie primul concept, dezvoltat alături de inginerii Chery şi în colaborare cu cei de la Magna Steyr. … (…).
Textul integral AICI

CURIERUL NAŢIONAL – Chinezii, premiaţi cu patru stele la crash-teste, mai bine decât Dacia

Ultima serie de rezultate ale crash-testelor din 2011 a fost dată publicităţii de către Euro NCAP. Această listă conţine două nume oarecum ieşite din comun. Este vorba de două modele produse de companii chineze, Geely Emgrand EC7 şi MG6, care au obţinut la teste patru stele. Adică modelele chinezilor se comportă mult mai bine în caz de accident decât Dacia Logan, Sandero sau Duster, care au primit numai trei stele. Astfel că Euro NCAP a lăudat progresul realizat de reprezentanţii industriei auto din China, prin aceste rezultate. Iar dacă ritmul investiţiilor în securitate se va menţine la nivelul de până acum, cei de la Euro NCAP cred că în curând vom vedea şi calificative maxime, de 5 stele. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – Cum lucrează chinezii de la Audi

Germanii de la Audi au anunţat, recent, că se pregătesc să deschidă o nouă fabrică în ţara care comercializează cele mai multe branduri auto şi care are cele mai multe fabrici din lume, China. Noua fabrică va fi deschisă în Foshan, iar aici germanii vor fabrica următoarea generaţie a modelului Audi A3. Pentru a putea face faţă provocărilor din viitor am decis să ne întărim prezenţa în China. Noua fabrică reprezintă o piatră de hotar în strategia de dezvoltare pe termen lung în China, a declarat Rupert Stadler, preşedintele Audi. Noua fabrică din China va fi construită pe o suprafaţă de 100 de hectare, iar aici vor lucra în jur de 4.000 de persoane. Fabrica va deveni operaţională în anul 2013, iar capacitatea anuală va fi cuprinsă între 150.000 şi 200.000 de unităţi. … (…).
Textul integral AICI

FINANCIARUL – China: 75.000 de dolari pentru un Chevrolet Volt

Până la sfârşitul acestui an, constructorul american General Motors va pune în vanzare modelul său Chevrolet Volt, în opt oraşe din China. Este vorba despre Beijing, Shanghai, Hangzhou, Wuxi, Guangzhou, Shenzhen şi Foshan. Autorităţile locale nu prevăd măsuri de stimulare a vânzărilor. Prin urmare, consumatorii chinezi vor trebui să plătească peste 75.000 de dolari pentru un Chevrolet Volt, adică dublu faţă de alte tarife. … (…).
Textul integral AICI

JURNALUL NAŢIONAL – România coboară şase poziţii în clasamentul corupţiei

România ocupă locul 75 în clasamentul Transparency International pe anul 2011 privind percepţia corupţiei, cu 3,6 puncte, fiind la egalitate cu China şi în coborâre cu şase poziţii faţă de anul precedent. (…) Republica Moldova se află pe locul 112 cu 2,9 puncte. Statele Unite se află pe poziţia 24, cu un loc deasupra Franţei, iar China se clasează pe poziţia 75, în timp ce Rusia, cu nota 2,4, face parte dintre ţările cele mai corupte, situându-se pe locul 143. … (…).
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.