China va introduce sistemul biometric pentru străini

Cetăţenii străini care vor dori să viziteze China vor trebui să se supună unui sistem de verificare – monitorizare biometrică, iniţiativa aflându-se în stadiul de propunere legislativă. Proiectul de lege care acoperă procedurile de intrare şi de ieşire din China, va permite Ministerului Securității Publice şi Ministerului Afacerilor Externe să pună în aplicare un sistem de colectare a datelor de identificare cum sunt amprentele digitale ale vizitatorilor străini. Proiectul prevede, de asemenea, ca străinii să fie amprentaţi de serviciile de securitate publică atunci când aceştia aplică pentru un certificat de rezidenţă.
Regulamentele aflate în vigoare stipulează că străinii care stau mai mult de un an trebuie să solicite un certificat rezidenţial, în timp ce proiectul propus obligă străinii să se supună noilor reguli în termen de o lună de la intrarea în China, „în cazul în care tipul de viză necesită acest lucru”.
Potrivit proiectului de lege, în cazul în care un străin este supus suspiciunii de intrare, şedere şi încadrare ilegală în muncă sau este suspectat că pune în pericol securitatea naţională sau ordinea socială, poate fi reţinut pentru o durată de până la 60 de zile pentru anchetă.
Liu Guofu, profesor specializat în dreptul imigrării la Institutul pentru Tehnologii din Beijing, apreciază că străinii care stau mai mult de un an în China sunt, de obicei, angajaţi şi studenţii străini. Liu a mai arătat că deja, unele ţări ale Uniunii Europene au impus asemenea reglementări privind amprentarea străinilor.
Yang Huanning, viceministru responsabil cu securitatea publică, a declarat că amprentele digitale şi alte informaţii biometrice fac parte din „măsurile eficiente” privind identificarea şi poate accelera procedurile vamale de intrare şi ieşire din ţară. Prin aplicarea normelor separat pentru străini şi pentru cetăţenii chinezi, proiectul îşi propune să „faciliteze schimburile, dar, în acelaşi timp, să asigure faptul că cei care nu trebuie să intre în ţară, nu o pot face „, consideră Yang.
Potrivit cotidianului China Daily, dezvoltarea rapidă a adus atât oportunităţi economice cât şi „noile situaţii şi probleme”, fapt care impune un nivel special de gestionare socială. China a înregistrat 260 de milioane de sosiri şi plecări din ianuarie până în septembrie 2011. Aceasta înseamnă o creştere masivă de la 12,1 milioane în anul 1980. Numărul de sosiri şi plecări a fost în creştere cu 10%, începând cu anii 1990, potrivit datelor furnizate de ministerele Securităţii Publice şi Afacerilor Externe.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.