Sărbătoarea Lampioanelor – finalul Festivalului de Primăvară

Plini de imaginaţie, respectând tradiţii milenare, chinezii sărbătoresc în această seară Festivalul Lampioanelor sau Sărbătoarea Yuan xiao. Miliarde de lampioane sunt aprinse pentru a celebra Luna, în memoria celor trecuţi dar şi pentru că de mâine începe un nou an de muncă pe care chinezii îl doresc luminat, bogat şi fericit.
Yuan xiao reprezintă la chinezi prima noapte cu luna plină dintr-un an dar are şi o conotaţie culinară. De Yuan xiao sunt preparate găluşte din orez cu gem, alune, fasole sau carne. Găluştele sunt denumite „Yuan xiao” au forma rotunsă şi sunt albe, reprezentând luna. Iată de ce chinezii, în această seară trebuie să aibă pe masă Yuanxiao.
Obiceiul chinezesc spune că în această seară trebuie să ieşi pe stradă cu întreaga familie pentru a admira spectacolul lampioanelor realizate din hârtie sau pânză, o parte dintre ele fiind lansate în aer cu ajutorul unor sisteme de simple care au la bază o mică lumânare.
Şi în mod evident, nu trebuie omis din evenimentul de astăzi spectacolul petardelor care este din nou spectaculos, elecvent pentru plăcerea chinezilor de a face zgomotul necesar pentru alungarea răului, de a transforma întunericul în jocuri de lumină.

REFERINŢE
China intră în Anul Dragonului – Festivalul de Primăvară!
Anul Dragonului îşi face apariţia din infernul petardelor
Anul Nou chinezesc – „PO WU” sau ziua în care se alungă răul!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Descoperind China, Sărbători chinezești, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Sărbătoarea Lampioanelor – finalul Festivalului de Primăvară

  1. Pingback: EUROTEMPO » Blog Archive » Sărbătoarea Lampioanelor – finalul Festivalului de Primăvară

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.