China reflectată în presa de la Bucureşti – 28.02.2012

COTIDIANUL – China începe să abandoneze politica unui singur copil

După ce în anii ’80-’90 a fost un motiv de mândrie pentru regimul de la Beijing, politica unui singur copil începe să fie tot mai mult relaxată în întreaga Chină. Regiunile cele mai bogate ale Chinei riscă să rămână fără forţă de munca din cauza acestei politici. Pe măsură ce prosperitatea se extinde spre interiorul continentului, populaţia tânără de aici renunţă să mai migreze spre coastă, lăsând provincii precum Guangdong cu o populaţie îmbătrânită. Politica unui singur copil a fost aplicată în special în marile oraşe şi provinciile suprapopulate, care riscă astăzi să rămână fără forţă de muncă. … (…).
Textul integral AICI

BURSA – BM: Economia Chinei, în aterizare uşoară pe termen scurt

China va consemna, probabil, o uşoară încetinire a creşterii economice în acest an, estimează preşedintele Băncii Mondiale (BM), Robert Zoellick, anticipând „o aterizare uşoară pe termen scurt”, a acestei ţări.BM a lansat raportul intitulat „China 2030”, în care arată că ţara asiatică trebuie să redefinească rolul guvernului, să transforme structura întreprinderilor de stat şi să reducă gradual ratele dobânzilor. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – Preşedintele Băncii Mondiale: „China va avea o aterizare ușoară pe termen scurt”

China se va confrunta probabil cu o uşoară încetinire a ritmului de creştere a economiei în acest an, tocmai când guvernul trebuie să reglementeze funcţionarea economiei pentru a gestiona expansiunea în următoarele două decenii, a declarat luni preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, transmite Bloomberg. A doua mare economie a lumii va înregistra probabil ‘o aterizare uşoară pe termen scurt’, a afirmat Zoellick la Beijing, cu prilejul prezentării unui raport intitulat: „China 2030”. Raportul este destinat să influenţeze următoarea generaţie de lideri chinezi şi abordează modelul economic urmat de China în ultimele decenii, model care i-a permis acestei ţări să înregistreze un ritm mediu de creştere de aproximativ 10% pe an şi să ajungă a doua economie mondială. Ţara trebuie să redefinească rolul guvernului, să transforme structura întreprinderilor de stat şi să reducă gradual ratele dobânzilor, se arată în raportul Băncii Mondiale. … (…).
Textul integral AICI

ZIARUL FINANCIAR – China – la răscruce. Trebuie să treacă la economia de piaţă pentru a continua creşterea

China se află aproape de un moment de răscruce, în care este nevoie de reducerea controlului statului asupra industriei şi trecerea la liberalizarea pieţelor, potrivit unui raport al Băncii Mondiale care anticipează că ţara va deveni cea mai mare economie a lumii până în 2030, transmite Reuters. Banca Mondială cere guvernului de la Beijing să aibă voinţa de schimbare şi reformeze structura economiei, a doua ca mărime din lume după Statele Unite, pentru a continua creşterea veniturilor şi a productivităţii în anii următori. … (…).
Textul integral AICI

MEDIAFAX – Cei mai bogaţi parlamentari chinezi îi fac pe toţi congresmenii americani să pară săraci

Cei mai bogaţi 70 de membri ai legislativului din China şi-au sporit anul trecut averea cu mai mult decât valoarea averilor însumate ale celor 535 de membri ai Congresului SUA, preşedintelui, membrilor executivului şi celor nouă judecători de la Curtea Supremă a Statelor Unite. Avearea celor mai bogaţi 70 de delegaţi în Congresul Naţional al Poporului, care începe sesiunea de anul acesta pe 5 martie, a ajuns la 565,8 miliarde de yuani (90 miliarde de dolari) anul trecut, după un avans de 11,5 miliarde de dolari faţă de 2010, potrivit revistei Hurun Report, care publică un top al celor mai bogaţi oameni din China, scrie Bloomberg. … (…).
Textul integral AICI

EVENIMENTUL ZILEI – Salariul minim din Shanghai crește cu 13%, din aprilie

Oraşul Shanghai a anunţat astăzi că va majora salariul minim cu 13% până la 1.450 yuani (172 de euro) începând cu luna aprilie, urmând exemplul altor oraşe chineze care au probleme cu recrutarea de personal, transmite China Nouă, preluată de Agerpres. Mai multe oraşe chineze se confruntă cu o lipsă a mâinii de lucru odată cu reluarea activităţii după sărbătoarea Noului an chinezesc, în condiţiile în care numeroşi muncitori migranţi nu au revenit la locul de muncă din cauza creşterii costului vieţii şi a salariilor scăzute. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – Chinezii au adus la Barcelona cel mai rapid smartphone din lume

Compania chineză Huawei prezintă zilele acestea la Mobile World Congress (27 februarie – 1 martie) cel mai rapid smartphone din lume cu procesor quad-core, noul Ascend D quad. Dotat cu procesorul Huawei K3V2 quad-core 1.2GHz/1.5GHz şi proiectat cu cel mai compact design dintre modelele de smartphone de 4,5 inch, noul Ascend D quad extinde posibilităţile de utilizare a platformei Android 4.0 şi a sistemului de management al energiei, dezvoltat de către Huawei, pentru economii de energie de până la 30%. … (…).
Textul integral AICI

ZIARUL FINANCIAR – Huawei vrea să îşi tripleze vânzările de smartphone-uri, la 60 mil. unităţi

Huawei Technologies, cel mai mare producător de echipamente de telecom din China, estimează o triplare a vânzărilor de smartphone-uri anul acesta, la 60 de milioane de unităţi, pe fondul intenţiei companiei de a ataca poziţiile Apple şi Nokia. Aproximativ 30-40% din totalul unităţilor ar urma să fie livrate pe piaţa chineză, a declarat Richard Yu, preşedintele diviziei de dispozitive mobile a Huawei. Gigantul chinez a prezentat ieri la Mobile World Congress de la Barcelona telefonul Ascend D quad XL, despre care susţine că este „cel mai rapid smartphone din lume”. … (…).
Textul integral AICI

GÂNDUL – Tribul din China unde femeile sunt la putere. Ce rol au bărbaţii

Una din cele mai noi atracţii turistice din China este tribul Mosuo, o societate matriarhală în care femeile sunt sinonime cu puterea, iar bărbaţii reprezintă numai nişte parteneri sexuali ocazionali. În unele regiuni din China, fetele sunt omorâte la naştere, însă în tribul Mosuo, situat pe malul unui lac din sud-vestul ţării, reprezentantele sexului frumos sunt la conducere. … (…).
Textul integral AICI

GÂNDUL – Cum se menţin în formă elevii de gimnaziu din China

În fiecare dimineaţă, în jurul orei 10, elevii şcolilor generale chineze ies pe terenul de sport pentru a face exerciţii care să îi menţină în formă, informează China Whisper. Sute de elevi se adună în curtea şcolii, se aşează în rânduri perfect aliniate, după care încep să facă diferiţi paşi. Acest exerciţiu are loc după primele două ore ale programului şcolar, în timpul pauzei. … (…).
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

jurnalist din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.