China reflectată în presa de la Bucureşti – 09.05.2012

MEDIAFAX – Ministrul chinez al Apărării, în prima vizită la Pentagon după nouă ani

Ministrul chinez al Apărării Liang Guanglie a ajuns luni la Pentagon pentru întrevederi cu omologul său american Leon Panetta în vederea acoperirii „deficitului de încredere” dintre primele două puteri mondiale. Aceasta este prima vizită în Statele Unite a unui ministru chinez al Apărării din 2003. Şeful Armatei Populare de Eliberare (ALP) a ajuns vineri în ţară la conducerea unei importante delegaţii formate din 24 de ofiţeri de rang înalt chinezi. Necesitatea unui dialog sino-american în domeniul militar a devenit mai acută în timp ce Statele Unite şi-au reorientat strategia către Asia-Pacific, iar Beijingul îşi continuă dezvoltarea militară. … (…).
Textul integral AICI

GÂNDUL – Prima vizită la Pentagon a ministrului chinez al Apărării din ultimii nouă ani

AGERPRES – SUA cer Chinei să coopereze în spaţiul cibernetic

SUA şi China trebuie să-şi dezvolte cooperarea în spaţiul cibernetic şi să facă tot posibilul pentru a evita potenţiale conflicte în acest domeniu, a declarat luni seara secretarul american al apărării Leon Panetta, în finalul convorbirilor cu omologul său chinez, Liang Guanglie, transmit Reuters şi ABC. „Statele Unite ale Americii şi China sunt puteri importante în regiunea Asia-Pacific şi se impune ca ele să aibă relaţii de parteneriat”, a subliniat Panetta, punând accentul pe necesitatea unor relaţii eficiente într-o gamă largă de probleme ce reprezintă provocări serioase pentru ambele state. La rândul său, Liang Guanglie a respins ipoteza jurnaliştilor că ţara sa s-ar afla la originea atacurilor cibernetice directe din trecut împotriva Statelor Unite. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – Atacuri cibernetice: Chinezii şi americanii fac pace

AGERPRES – Televiziunea Al Jazeera a fost obligată să-şi închidă biroul în limba engleză din China

Canalul de televiziune qatariot Al Jazeera a anunţat marţi că a fost constrâns să-şi închidă biroul în limba engleză de la Beijing după refuzul autorităţilor chineze de a reînnoi acreditarea de presă a jurnalistului său, informează AFP. Clubul corespondenţilor străini din China (FCCC) a declarat că a fost „şocat” de decizia autorităţilor chineze care echivalează cu o expulzare de facto, estimând că este vorba despre „o ameninţare gravă pentru capacitatea presei străine de a lucra în China”. Angajată a canalului în limba engleză a Al Jazeera, Melissa Chan este primul jurnalist expulzat din China din 1998, când un corespondent al revistei germane Der Spiegel a fost expulzat după ce a fost acuzat că deţine secrete de stat. … (…).
Textul integral AICI

EVENIMENTUL ZILEI – China expulzează primul jurnalist străin în 13 ani

Televiziunea Al Jazeera a închis biroul din China după ce autorităţile chineze au refuzat să reînnoiască viza corespondentului său la Beijing. Aceasta este prima expulzare a unui jurnalist străin în ultimii 13 ani, scrie Reuters. Melissa Chan a transmis din Beijing pentru canalul în limba engleză al Al Jazeera din anul 2007.
Ministerul chinez de Externe nu a comentat informaţia. Se pare că autoritățile au fost nemulțumite de o parte din conţinutul publicat de televiziunea arabă, inclusiv un documentar produs în străinătate. Mai mult, Melissa Chan, care este și cetăţean american, ar fi încălcat „mai multe regulamente”. „Acesta este un exemplu extrem de cum se folosesc vizele pentru jurnalişti pentru a cenzura şi intimida corespondenţii străini în China”, se arată într-o declaraţie a Clubului Corespondenţilor Străini. China a înăsprit restricţiile pentru jurnaliştii în ultimul an, temându-se de proteste asemănătoare cu cele din Orientul Mijlociu. … (…).
Textul integral AICI

ADEVĂRUL – China închide al-Jazeera

COTIDIANUL – China închide al-Jazeera

BURSA – Importurile chineze de aur din Hong Kong au crescut de peste şase ori

Achiziţiile de aur efectuate de China din Hong Kong au crescut de peste şase ori în primul trimestru din 2012, în ritm anual, ţara asiatică putând deveni cel mai mare consumator de profil din lume.Importurile chineze de aur din Hong Kong au însumat 135.529 de kilograme (135,53 tone) în intervalul ianuarie – martie 2012, faţă de 19.729 kilograme în aceeaşi perioadă din 2011, potrivit Departamentului de Recensământ şi Statistică din cadrul Guvernului Hong Kong-ului. În luna martie, aceste importuri au sporit cu 59%, comparativ cu februarie, ajungând la 62.913 kilograme. În martie 2011, achiziţiile de profil au fost de 9.166 kilograme.Pe întreg anul 2011, importurile chineze de aur din Hong Kong au crescut de peste trei ori, la 431.226 kilograme. … (…).
Textul integral AICI

BURSA – China plăteşte în yuani petrolul iranian

Iranul a decis să accepte plata în yuani pentru unele livrări de ţiţei des-tinate Chinei, anunţă Mohammed Reza Fayyaz, ambasadorul iranian la Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite). Iranul va folosi sumele astfel obţinute pentru plata achiziţiilor de bunuri şi servicii din China. Decizia Iranului de a accepta plăţi în yuani vine pe fondul sancţiunilor impuse de SUA şi Europa, ca urmare a programului nuclear al Teheranului.Cea mai mare parte a livrărilor de ţiţei iranian către China se face prin „Unipec”, divizia comercială din cadrul grupului petrolier „Sinopec”, şi prin casa de comeţ „Zhuhai Zhenrong”. … (…).
Textul integral AICI

JURNALUL NAŢIONAL – China, cu ochii pe noul Guvern al României şi pe sectorul energetic

Instalarea noului Guvern de la Bucureşti a suscitat, din nou, un interes deosebit pentru presa oficială de la Beijing, evenimentele de luni de la Parlamentul şi Preşedinţia României fiind urmărite pas cu pas. Agenţia Xinhua a reluat tirul de informaţii cu care a obişnuit deja la căderea Cabinetului Ungureanu şi desemnarea lui Victor Ponta ca premier, prezentând informaţii şi imagini din Parlament sau Palatul Cotroceni. Presa chineză a reţinut o serie de declaraţii ale noului premier român, care se bucură în mod evident de o atenţie specială la Beijing, iar aceasta, conform standardelor locale, este similar cu o investiţie de încredere politică. Una dintre afirmaţiile devenite titlu la agenţia oficială chineză vizează organizarea unor alegeri locale şi generale corecte în 2012, „un obiectiv fundamental al Administraţiei sale”, notează Xinhua. „Noul Guvern de la Bucureşti va respecta toate angajamentele luate de România în faţa instituţiilor internaţionale, fără însă a neglija datoria faţă de români”. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – Lenovo intră pe piaţa de dispozitive mobile

Lenovo plănuieşte să intre pe piaţa de dispozitive mobile, scrie Mashable. Cunoscutul producător de PC-uri va investi 800 de milioane de dolari în Wuhan (China), pentru a dezvolta produse destinate internetului mobil. Sediul din Wuhan va fi inaugurat în toamna anului următor, va implica mii de angajări şi are drept scop „dezvoltarea şi furnizarea rapidă de noi produse pentru internetul mobil”, potrivit unui comunicat transmis de Lenovo. Este vorba despre produse precum smartphone-uri, tablete şi alte gadgeturi mobile. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – China, principalul exporator al produselor periculoase pe piaţa UE

Creșterii eficacității sistemului de alertă rapidă al UE pentru produse nealimentare periculoase („RAPEX”) a determinat o scurtare a timpului în care produsele periculoase sunt detectate fiind eliminate rapid de pe piața UE. Deși China rămâne – cu mai mult de jumătate din notificările RAPEX – țara cu cele mai multe notificări referitoare la produse, a avut loc o scădere de la 58% în 2010, la 54% în 2011, se arată într-un comunicat la Comisiei Europene. 19% (293 de notificări) au fost de origine europeană. 15% au provenit din alte țări. 8% au fost de origine necunoscută (în comparație cu 23% în 2004 – o scădere constantă,datorită unei bune identificări). … (…).
Textul integral AICI

COTIDIANUL – China scoate la licitaţie cel mai scump diamant

Cel mai mare diamant roz scos vreodată la licitaţie ar putea fi vândut cu opt milioane de dolari, la Hong Kong. Licitaţia organizată de casa Christie’s va avea loc la 29 mai. Diamantul are 12,04 carate şi, spre dosebire de alte astfel de pietre preţioase care au nuanţe de mov, gri sau portocaliu, acesta are o singură culoare. … (…).
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.