China reflectată în presa de la Bucureşti – 10.05.2012

JURNALUL NAŢIONAL – Expansiunea chineză continuă: PetroChina vrea să cumpere o rafinărie din Aruba

PetroChina, cândva cea mai mare companie a lumii, se află în negocieri pentru cumpărarea unei rafinăriei din Aruba deţinută de către compania americană Valero Energy. Aceasta este ultima mişcare a giganţilor petrolieri chinezi în încercarea de a profita de situaţia grea a sectorului de rafinare din întreaga lume, afectat de preţurile mari ale ţiţeiului, scrie Reuters. Rafinăria din Aruba are o capacitate de 235.000 barili pe zi iar Valero a anunţat în documentele depuse la autorităţile pieţei de capital că oferta este de 350 milioane de dolari plus capital de lucru, însă nu a precizat care este compania interesată. PetroChina, cel mai mare producător asiatic de petrol şi gaze, a mai făcut câteva achiziţii anterior, precum cumpărarea a 50% din braţul de rafinare al Ineos pentru un miliard de dolari, plus alte două achiziţii în Singapore şi Japonia, care au avut o valoare combinată de două miliarde de dolari. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – Ambasadorul german: În ciuda crizei, principalul partener comercial al Germaniei este Franța și nu China

„Criza economică care a afectat Europa și care acum este parțial depășită, a condus la o reorientare a exporturilor Germaniei către piețele din țările emergente unde se înregistrează o creștere economică susținută, iar cerințele sunt pe măsură. Orientarea exporturilor depinde de mecanismele de autoreglare ale piețelor”, a declarat, pentru Capital, Andreas von Mettenheim, ambasadorul Germaniei în România. Diplomatul consideră că este un lucru normal că România este dependentă de comerțul cu UE. „De exemplu, Germania are ca principal partener comercial Franța și nu China, așa cum se crede”, susține ambasadorul german. … (…).
Textul integral AICI

ZIARUL FINANCIAR – Producătorul chinez de automobile Chery se extinde în Turcia cu investiţii de 500 milioane dolari

Unul dintre cei patru mari producători de automobile din China, Chery, intenţionează să investească în următorii cinci ani 500 milioane dolari în Turcia în trei faze, a declarat vicepreşedintele distribuitorului auto local Mermerler, Murat Mermer, citat de Hurryiet. El a menţionat că, în prima etapă, Chery ar putea investi 120 milioane dolari şi că grupul va construi „o uzină de motoare în Corlu cu sprijinul companiei germnane FEV”. Planul investiţional cuprinde, de asemenea, o staţie de asamblare la Karasu în Sakarya, o provincie din apropierea Istanbulului. După ce Chery va finaliza investiţiile în Turcia, compania va angaja aproximativ 2.700 persoane. … (…).
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.