COMENTARIU – Presa din Republica Moldova transformată în agent de propagandă

Să conteşti pasiunea cetăţenilor din Republica Moldova pentru Traian Băsescu este un non-sens. E ca şi cum ai cere unui locuitor de dincolo de Prut să spună ce a câştigat personal din coabitarea cu suspendatul preşedinte. E ca şi cum cineva ar afirma că România a fost vreodată inamicul bucăţii de ţară românească de dincolo de Prut.

După Germania, Franţa şi SUA, Comisia Europeană, Parlamentul European a venit şi rândul Republicii Moldova să facă imagine Guvernului României, prin intermediul bloggerilor de la Chişinău, răvăşiţi de pasiunea pentru preşedintele suspendat de la Bucureşti. Aş putea comenta pe marginea naivităţii care domină presa de la Chişinău, blocată între Pravda şi revoluţia twitter, însă analiza asta trebuie să o facă cei care confundă jurnalismul cu literatura ieftină şi viaţa cu o veşnică poezie cu vodkă. Nu fac decât să constat că cei care au ratat „revoluţia” din 2009 au rămas aşa, între revoluţii, suspendaţi, dornici de acţiune. Următoarea a fost anunţată, marţi, cu ocazia vizitei premierului Victor Ponta la Chişinău.
Potrivit portalului de ştiri UNIMEDIA.MD, internauţii moldoveni, susţinători ai preşedintelui suspendat Traian Băsescu, au deschis o pagină pe Facebook în care se organizează pentru a-l întâlni pe premierul român cu proteste. Iată mesajul apărătorilor democraţiei de la Chişinău cu acoperire până la Bucureşti: „Ştim cu toţii în ce lume trăim şi în ce mod se poate frauda acel referendum. Chiar dacă majoritatea vor vota împotriva suspendării lui Traian Băsescu, oponenţii acestuia care la moment au preluat puterea, au toate posibilităţile să modifice rezultatele”. Nu discut imbecilitatea conţinutului, este inutil. Aceşti salvatori ai românilor sunt atât de orbiţi de prostie încât nu au timp să vadă nici măcar sondajele de opinie realizate până acum (vezi tabel, sursa Hotnews) şi care îl dau înfrânt zdrobitor pe suspendatul preşedinte. Raportarea lor este ridicolă şi singular, născută din pasiunea pentru Traian Băsescu, cel care a jucat, la fel ca peste tot, doar CARTEA IMAGINII pe relaţia cu Republica Moldova. Altfel i-aş întreba pe aceşti bloggeri – „lideri de opinie” de peste Prut dacă ştiu care este rezultatul proiectului de 100 de milioane de euro promise de Băsescu – Boc pentru R. Moldova? Şi nu doar atât. I-aş mai întreba dacă după ce au rezolvat toate problemele de la Chişinău, având timp de România şi de Bucureşti, au probleme grave cu vederea. Măcar să vadă criza de moralitate de la Chişinău, pornind de la limbajul liderilor aflaţi la putere şi în opoziţie (simliară cu cea a preşedintelui suspendat) şi ajungând la criza social – economică (similară, dar la alte dimensiuni, cu cea din România). Toate astea au fost induse şi tolerate de Traian Băsescu, cel care a sprijinit Alianţa pentru Integrare Europeană de la Chişinău, fără însă a lansa necesarele semnale de alarmă cu privire la gravele derapaje de guvernare ale protejaţilor Filat, Lupu, Ghimpu & Co.
Nu poate nimeni impune unor bloggeri o agendă. Însă dacă aceştia au pretenţia că joacă un rol mai important decât proastele din mijlocul târgului, vor avea bunul simţ să nu confunde Bucureştiul cu Chişinăul şi nici un demers DEMOCRATIC, PARLAMENTAR, CONSTITUŢIONAL cu o revoluţie twitter nedusă până la capăt.
Pentru a lansa o notă de consideraţie asupra imaginii acestor „revoluţionari”, afirm că dacă jurnaliştii şi bloggerii moldoveni au acceptaţi să fie invitaţii suspendatului Traian Băsescu, au asumat umilitoarea postură de masă de manevră şi manipulare în jocul politic din România. Un joc exclusiv de imagine în care „generatorii” de opinie de la Chişinău şi-au asumat rolul de agenţi electorali pro bono, în favoarea unui candidat care foloseşte toate armele şi argumentele nedemocratice pentru a afecta imaginea României. Pentru că Traian Băsescu a ajuns să umilească prin acest gest inclusiv Republica Moldova, nu doar România, implicând societatea de peste Prut în obsesia lui anarhică demolatoare de principii şi morală. Şi nimic nu este mai jignitor la un lider al unei naţiuni decât să scuipe zi de zi pe numele ţării sale, doar pentru că poporul nu îl mai adulează, nu îl mai acceptă cu atitudinea şi comportamentul care a promovat maneaua la rang de mesaj electoral. Chiar şi aşa, Traian Băsescu continuând să aibă convingerea bolnavă că fără el nu se poate.
Odată intraţi în logica luptei politice a lui Traian Băsescu, jurnaliştii şi bloggerii din Republica Moldova devin ridicole marionete care preferă să se antepronunţe pe un subiect pe care nu îl cunosc, nu îl trăiesc, dar după care suferă. În fond, asta au învăţat de la idolul lor: să fie isterici, deconectaţi de la realitate şi de la minimul bun simţ. Asta în condiţiile în care actuala guvernare a afirmat public, în numeroase rânduri, că România nu va schimba nimic în relaţia cu R. Moldova. Cât priveşte supărarea moldovenilor cu privire la numărul secţiilor de votare, au primit deja răspunsul de la ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Republica Moldova, România, România - R. Moldova. Salvează legătura permanentă.

4 răspunsuri la COMENTARIU – Presa din Republica Moldova transformată în agent de propagandă

 1. Dan Ilcus spune:

  Ghimpu & Co… langa Lupu si Filat? Da-mi un exemplu de derapaj la Ghimpu. Nota bene! Ma pricep. Analiza e buna. Comentariile sunt asa cum sunt si bloggerii din RM sau asa cum sunt unii romani care nu prea pricep viata din RM. Analize pertinente asupra RM face Dan Dungaciu. fenomenul moldovenesc nu-i tocmai usor de digerat. E greu de inteles pentru moldoveni ca Basescu nu-i ala pe care il cred ei. Cati romani au inteles cand tipau moldovenii ca Iurie Rosca e tradator/ omul comunistilor?

 2. Cat spune:

  Adevarul este ca Basescu e SINGURUL om politic roman care a facut CEVA pentru Basarabia. Asa ca merita sustinere. Numiti voi un alt om politic, care sa fi VORBIT macar despre Republica Moldova, sau despre romanii din afara granitelor, cum ar fi Bucovina. Ponta este evident anti-unire; la nivel declarativ, el doar spune ca sustine unirea, pentru ca nu are de ales. Dar ar fi si asta o lectie buna pe care sa le-o dam, sa le aratam ca se face Unirea, chiar si sub conducerea lor.

 3. Jay spune:

  mie mi se pare un articol si o opinie din seria „bai astia din Moldova ia nu va mai bagati voi intreburile noastre”, politica „fratelui mai mare” care da peste bot celor care „indraznesc” sa gandeasca contra altora. Mereu se invoca ideea ca tot ce a facut Basescu pentru Moldova a fost un joc de imagine. Or, tocmai aceasta imagine si mediatizare a cazului Moldova a lipsit si lipseste, din pacate, in continuare, la ceilalti lideri de partide politice romanesti. Ma intereseaza mai putin ce obtine Basescu din acest asa-zis „joc de imagine” cat timp oamenii astia si realitatile prin care trec ajung sa fie cunoscute mai departe in lume. De aceea consider ca autorul se scufunda el insusi intr-o autosuficienta si un servilism politic pe care el insusi il condamna, in mod ipocrit.

 4. TheMan spune:

  Bine ca mai crezi tu in sondaje gogule…Cineva trebuie sa o faca…

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.