Sursa: MEDIAFAX
Ministrul Culturii, Puiu Haşotti (foto), a anunţat într-un interviu acordat MEDIAFAX că România va găzdui, anul viitor, cea mai mare expoziţie cu statui din celebra Armată de teracotă din China, prezentată vreodată în ţară. În interviul acordat agenţiei MEDIAFAX, ministrul Culturii, senatorul liberal Puiu Haşotti, a vorbit despre priorităţile sale şi proiecte precum construirea unei săli de spectacole în Capitală, transformarea Fortului 13 de la Jilava într-un memorial al comunismului, continuarea cercetărilor arheologice, dar şi îmbunătăţirea sistemului de pază de la Sarmizegetusa Regia, sit pe care l-ar dori în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara. Totodată, ministrul a răspuns întrebărilor legate de proiectul minier de la Roşia Montană, dar şi de situaţia Institutului Cultural Român (ICR), care a trecut de sub autoritatea Preşedinţiei sub cea a Senatului, în urma Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 27/ 2012 (interviul a fost acordat anterior deciziei Curţii Constituţionale privind OUG nr. 27/ 2012 şi anunţului lui Horia-Roman Patapievici de a-şi da demisia din funcţia de preşedinte al ICR, de marţi).
Reporter: Ce doriţi să realizaţi ca ministru al Culturii?
Puiu Haşotti: Prioritatea pentru mine este conservarea patrimoniului cultural identitar. Din punctul meu de vedere, dată fiind şi situaţia economică a ţării, este mai important să cheltuim banii puţini pe care-i avem în conservarea patrimoniului cultural identitar şi un al doilea aspect care se leagă de această chestiune este că, din punctul meu de vedere, trebuie ca banii aceştia să fie cheltuiţi în proiecte mari, în proiecte majore, şi nu în tot felul de mărunţişuri. Trebuie să sprijinim, pe de altă parte, şi marile manifestări culturale pe care le organizează Ministerul Culturii – bineînţeles, Festivalul Enescu, bineînţeles, alte mari festivaluri, şi nu tot felul de mărunţişuri pe care le-am sprijinit până acum.
De asemenea, trebuie să acordăm o atenţie mai mare marilor muzee ale României, muzeelor naţionale, sigur, fără să le neglijăm pe celelalte, dar cred că, fiind bani puţini, banii aceştia trebuie canalizaţi în primul rând către proiecte mari, prioritatea însemnând, cum spuneam, conservarea patrimoniului cultural identitar.
Rep.: Ce buget a mai rămas pentru 2012?
P. H.: A rămas… foarte puţin. Toate proiectele din programul cultural sunt finanţate aşa cum s-a stabilit. Programul care ţine de restaurarea monumentelor a fost puţin modificat, pentru că nu era judicios repartizat pe diferite zone geografice ale ţării, şi cred că am făcut o treabă bună şi mulţumesc Comisiei Monumentelor în acest sens, pentru că a făcut nişte ajustări care ţin de o mai bună cheltuire şi reprezentare a restaurării monumentelor în diferite zone ale ţării.
Rep.: Ce probleme aţi constatat, dacă a fost cazul, în funcţionarea Ministerului Culturii, de la instalarea în funcţie, şi ce măsuri aţi luat sau veţi lua?
P. H.: Aş vrea să spun că am găsit o echipă excelentă, am găsit o echipă de oameni foarte dedicaţi, profesionişti. Nu am făcut absolut nicio schimbare în personalul ministerului, pentru că am găsit nişte oameni cu care lucrez cu mare plăcere şi cu mare încredere.
Rep.: Pentru că aţi vorbit de patrimoniu, în ce stadiu este elaborarea Codului patrimoniului, un proiect mai vechi al ministerului?
P. H.: Chiar în această săptămână, împreună cu secretarul de stat Sergiu Nistor şi cu un colectiv din care fac parte încă doi directori din minister, vom înfiinţa comisia care va lucra la acest cod. Şi această comisie va fi coordonată de secretarul de stat Sergiu Nistor şi din ea vor face parte profesionişti, precum Virgil Niţulescu, director de muzee, oameni cu o mare experienţă în patrimoniu.
Aş vrea, însă, să vă dau o veste… poate cel mai mare eveniment pe care îl organizăm – am avut şi eu şi a avut şi directorul Muzeului Naţional de Istorie o discuţie cu doamna ambasador a Chinei şi lucrurile se îndreaptă către un final foarte fericit, foarte frumos -, la anul, România va găzdui cea mai mare expoziţie găzduită vreodată de România: expoziţia Soldaţilor din ceramică din China, împreună cu alte câteva zeci de artefacte. Bun, nu vor veni toţi 10.000, vor veni câteva zeci de statui din faimoasa armată a soldaţilor din lut, împreună cu artefacte, majoritatea din bronz, din epoca bronzului. Este cea mai spectaculoasă, cea mai mare, cea mai importantă expoziţie pe care România a cunoscut-o şi a găzduit-o vreodată. Vor trebui făcute şi investiţii în acest sens, dacă ne gândim fie numai la faptul că trebuie să achiziţionăm, din străinătate, 100 de vitrine speciale, pentru a găzdui această expoziţie este suficient. România are, însă, privilegiul – şi mulţumesc doamnei ambasador – de a găzdui această expoziţie o lungă perioadă de timp, la Muzeul Naţional de Istorie, şi va fi, din punctul de vedere al expoziţiilor din România, un eveniment cultural excepţional, nu numai pentru România, ci şi pentru Europa. Vreau să vă spun că doar România şi încă două ţări din Europa vor găzdui această expoziţie fabuloasă şi România o va găzdui cel mai mult timp. … (…).
Textul integral AICI