Investiţiile Chinei în Africa

Sursa: CAPITAL.RO
În luna iulie, capitala Chinei a fost gazda celei de-a cincea ediție a Forumului pentru Cooperarea dintre China și Africa, în cadrul căruia China a promis investiții de până 20 de miliarde de dolari în statele africane în următorii 3 ani.
China a propus sau a realizat proiecte comerciale în valoare de 101 miliarde de dolari din 2010, dintre care unele sunt în curs de negociere, iar altele au fost deja demarate.
Contractele din domeniul resurselor naturale și cel al construcțiilor au un total de 90 de miliarde de dolari, adică aproximativ 90% din întreaga activitate comercială a Chinei în Africa din 2010 până acum. Aceste cifre ar putea fi chiar și mai mari dacă socotim și colaborările nedeclerate de 7,5 miliarde din Zambia și Africa de Sud, realizate cel mai probabil în domeniul mineritului.
Din cele 3 miliarde de dolari rămase din contractele comerciale ale Chinei în Africa, 2,1 miliarde vor fi utilizate în proiecte industriale. Atunci când China a propus 750 de milioane de dolari pentru agricultură și ajutor pentru dezvoltare și 50 de milioane de dolari pentru a sprijini intreprinderile mici și mijlocii, a fost criticată pentru relațiile sale nenaturale cu unele state din Africa și pentru calitatea slabă a unora dintre lucrările de construcții.
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.