Chinezii pun stăpânire pe Siberia. Rusia contraatacă

Sursa: CAPITAL.RO
„Rusia îşi va apăra Orientul ei Îndepărtat în faţa expansiunii statelor vecine” – a declarat joi premierul rus Dmitri Medvedev. Kremlinul se teme că drept urmare a afluxului permanent de chinezi pe aceste teritorii, Rusia va pierde controlul asupra loc.
Este important să nu lăsăm să ia naştere fenomene negative, de ex. formarea de enclave compuse din cetăţenii altor ţări” pe teritoriul Rusiei – a spus Medvedev la şedinţa guvernului în timpul dezbaterii mai ample despre migraţie.
Aceasta este cea mai dură declaraţie de până acum a lui Medvedev pe tema numărului tot mai mare de chinezi în teritoriile Rusiei” – scrie Reuters. Ea arată temerile Kremlinului că afluenţa imigranţilor din China pe aceste teritorii va face în cele din urmă ca Rusia să piardă controlul asupra lor.
„Din păcate locuiesc acolo puţini ruşi şi rămâne în vigoare sarcina protejării Orientului Îndepărtat al nostru în faţa expansiunii statelor vecine”, a subliniat premierul rus.
Rusia bogată în materii prime este cea mai mare ţară din lume, dar nu şi cea mai populată – numărul ruşilor scade sistematic de câţiva ani, în prezent ridicându-se la 143 milioane. Or, China are cei mai mulţi locuitori din lume (circa 1,34 miliarde potrivit datelor CIA, situaţia din iulie 2012) şi resimt necesarul de materii prime din cauza dezvoltării rapide a economiei lor.
Rusia încearcă să echilibreze influenţa Chinei în Extremul Orient al ei, sporind prezenţa politică şi militară în această regiune. În plus, guverul rus pentru prima dată s-a mărit cu un minister pentru problemele Orientului Îndepărtat, care va întări programele deja începute. În cadrul unuia din ele, 400 de familii din republicile postsovietice s-au mutat în acea regiune, întărind comunitatea de limbă rusă.
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa românească, Rusia. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.