XINHUA – Preşedintele suspendat al României revine la birou

Traian Băsescu va reveni în funcţia de preşedintele al României după ce hotărârea Curţii Constituţionale din România de invalidare a referendumului din 29 iulie va fi publicată în Monitorul Oficial, transmite agenţia oficială de presă chineză XINHUA.
Odată cu publicarea, va încheia mandatul prezidenţial interimar al lui Crin Antonescu, care va relua funcţia de preşedinte al Senatului din Parlament. Curtea Constituţională a decis, marţi, invalidarea referendumului pentru lipsă de cvorum. „Decizia este definitivă şi general obligatorie”, a arătat Curtea într-un comunicat de presă.
Curtea a anunţat că se va reuni, miercuri, în plen miercuri, pentru a prezenta în mod oficial hotărârea privind referendumul, iar joi, în faţa Camerelor reunite ale Deputaţilor şi Senatului.
Un referendum naţional a avut loc pe 29 iulie pentru demiterea şeful statului, dar nu a fost atins pragul minim necesare de 50% prezență la vot. Cu toate acestea, Uniunea Social-Liberală, adversarii politici ai preşedintelui Băsescu, au susținut că numărul de alegători înregistrați în România au fost depăşit şi ar trebui să fie mai mic.
Curtea a început dezbaterile privind validarea referendumului, după ce a primit la 2 august rezultatele finale din partea Biroului Central Electoral şi sesizările Uniunii Social-Liberale. Cu toate acestea, decizia finală a venit 19 zile mai târziu.
Pe 6 iulie, Parlamentul României a aprobat cerere de suspendare a preşedintelui Băsescu formulată de Uniunea Social-Liberală, alianţa de guvernământ, care a venit la putere în urmă cu trei luni şi care este formată din Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal şi Partidului Conservator.
În timpul referendumului, preşedintele a fost suspendat și a fost numit un preşedinte interimar. Băsescu şi susţinătorul său principal, Partidul Liberal Democrat, a îndemnat la boicotarea referendumului, tactica în cele din urmă ajutându-l să scape de al doilea referendum de demitere după cel din 2007.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa chineză. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.