XINHUA – România pregătită pentru Schengen, dar amânată din motive politice

România este pregătită pentru a accede la spaţiul Schengen de aproximativ un an, îndeplineşte toate standardele tehnice solicitate, a declarat primul ministru Victor Ponta, preluat de agenţia oficială de presă chineză XINHUA.
Potrivit lui Ponta, în timp ce România pregătea asigurarea procedurilor de monitorizare a graniţelor UE, anul trecut a fost adoptată o decizie politică de amânare a aderării. „Olanda a fost cea care s-a opus (aderării)”, a spus Ponta, în condiţiile în care nu există niciun „criteriu politic”. „Este nedrept şi este o pierdere pentru România şi UE”, a precizat premierul arătând că „o posibilă decizie de amânare a aderării României în acest an ar putea avea doar un criteriu politic”.
„Anul trecut, din câte cunosc, nici a avut loc o suspendare a domnului Băsescu”, a spus Ponta sarcastic, nemulţumit cu posibila asociere între suspendarea preşedintelui Traian Băsescu şi amânarea aderării României la Schengen. Ponta a subliniat că nu există „pretexte care pot fi invocate” şi că doreşte ca ţara sa să fie tratată cu demnitate.
Un referendum naţional a avut loc în România pe 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Basescu, dar nu a cumulat o prezenţă de 50%. În aceste condiţii, Băsescu a revenit în funcţie săptămâna trecută. Potrivit mass-media locale, Băsescu a declarat în timpul suspendării că actuala coaliţie de guvernământ, prin „acţiunile iresponsabile şi nedemocratice” afectează aderarea României la Schengen.
România şi Bulgaria au fost aşteptate iniţială să se alăture zonei Schengen în martie 2011, dar aderarea lor a fost respinsă de Franţa şi Germania, state importante ale UE. În septembrie acelaşi an, Olanda şi Finlanda au respins aderarea, cerând cele două ţări candidate să înregistreze rezultate mai bune în combaterea corupţiei şi crimei organizate.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa chineză, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.