Premierii Victor Ponta şi Vlad Filat s-au întâlnit la Bucureşti

Primul-ministru Victor Ponta s-a întâlnit, miercuri, la Palatul Victoria, cu omologul său moldovean, Vlad Filat.
Cei doi prim-miniştri au discutat despre implementarea agendei bilaterale convenite în cadrul vizitei oficiale întrerprinse de Victor Ponta în luna iulie la Chişinău, în special despre stadiul proiectelor energetice comune. În cadrul întâlnirii s-a stabilit calendarul concret al realizării gazoductului Iaşi-Ungheni şi a responsabilităţilor în gestionarea acestuia.
De asemenea, cei doi au abordat şi modul de realizare a interconexiunilor în domeniul energiei electrice, ţinând seama de proiectele aflate în construcţie şi de obiectivele pe termen mediu ale Republicii Moldova.
Vlad Filat a ţinut să mulţumească pentru sprijinul acordat Republicii Moldova de Guvernul României în ultimele luni în ceea ce priveşte combaterea efectelor secetei, precum şi în alte aspecte ale administraţiei publice.
La discuţii au participat şi Leonard Orban, Ministrul Afacerilor Europene, Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Iurie Leanca, viceprim-ministru al Republicii Moldova, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Excelenţa Sa Iurie Renita.
Sursa: Guvernul Romaniei

Potrivit administraţiei guvernamentale de la Chişinău, cei doi Premieri au făcut o trecere în revistă a relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări, menţionînd că în ultimii ani acestea au fost în continuă ascensiune. De asemenea, Vlad FILAT şi Victor PONTA s-au referit şi la subiectele de pe agenda relaţiilor bilaterale din perioada imediat următoare.
În context, o atenţie deosebită a fost acordată proiectelor comune ce vizează colaborarea în domeniul energetic, cum ar fi: gazoductul Iaşi-Ungheni, liniile de tensiune înaltă Goteşti – Fălciu şi Bălţi – Suceava. Vlad FILAT şi Victor PONTA au menţionat importanţa acestor proiecte pentru cele două ţări, dar şi necesitatea efectuării lucrărilor în termenii conveniţi anterior.
Cei doi Premieri au convenit că, în scurt timp, echipele comune de experţi din cele două ţări se vor întruni pentru a pune la punct planul de acţiuni pentru efectuarea lucrărilor la gazoductul Iaşi-Ungheni, care urmează să fie dat în exploatare pînă la finele anului viitor.
Un alt subiect de discuţie l-a constituit ajutorul acordat de România Republicii Moldova, ca urmare a unei scrisori a Premierului Vlad FILAT, pentru depăşirea consecinţelor secetei din acest an. Prim-ministrul Republicii Moldova a menţionat că, dincolo de ajutorul material sub forma de 10 mii tone de grîu şi 50 mii euro, o importanţă aparte a avut-o însăşi atitudinea României faţă de această problemă stringentă pentru Republica Moldova.
Vlad FILAT şi Victor PONTA au făcut şi un schimb de opinii privind colaborarea în continuare dintre cele două ţări pe plan bilateral şi internaţional, menţionînd că există încă suficient potenţial pentru dezvoltarea acesteia în continuare.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Republica Moldova, România, România - R. Moldova. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.