România garantează continuitatea relaţiilor bilaterale cu China

Ministrul Titus Corlăţean alături de ministrul chinez de Externe Yang Jiechi

Ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean a declarat, vineri, la Beijing, că România garantează continuitatea relaţiilor bilaterale cu China, în condiţiile în care atât România cât şi China se află în momente importante ale evoluţiei politice.
„Unul din scopurile vizitei mele la Beijing acum, în această perioadă, a fost de a garanta continuitatea relaţiilor bilaterale şi aprofundarea acestei relaţii în anii următori”, a subliniat ministrul român.
Ministrul de Externe Titus Corlăţean a avut, vineri, întâlniri cu omologul său chinez Yang Jiechi şi cu vice-premierul Li Keqiang, cu care au schimbat opinii pe marginea relaţiilor bilaterale politice, economice, culturale, a relaţiilor internaţionale la nivelul Uniunii Europene şi a forumurilor dintre state, a schimburilor tradiţionale de cooperare şi prietenie.
„Ne leagă o lungă istorie, extrem de fructuoasă, relaţie bazată pe prietenie şi încredere reciprocă. De altfel, în anul 2014 vom aniversa 65 de ani de relaţii bilaterale în plan diplomatic şi 10 ani de la încheierea parteneriatului amplu de cooperare şi prietenie. Reţineţi această formulă „şi prietenie” pe care poate nu o regăsim în alte formule de parteneriat”, a mai arătat ministrul Corlăţean.
În programul derulat la Beijing, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a avut, joi, o întâlnire cu şeful Departamentului de Relaţii Externe al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez Wang Jiarui. În aceeaşi zi, ministrul s-a întâlnit cu preşedintele China Institutes of Contemporary International Relations (CICIR), Cui Liru, alături de care a discutat despre prestigiosul laborator de cercetare şi prognoză pentru politici regionale şi internaţionale. Aici, ministrul afacerilor externe a avut o amplă discuţie pe subiecte de interes comun, cu accent pe relaţia strategică UE – China.
În cadrul unui interviu acordat Radio China Internaţional, ministrul român a subliniat că în această perioadă este necesar un cât mai apropiat contact cu conducerea şi cu noua generaţie de lideri din China.
Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean s-a aflat în vizită oficială în China, în perioada 24 – 26 octombrie, la invitaţia omologului său.
Text apărut şi pe JURNALUL.RO

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.