XINHUA – China şi România promit o cooperare mai strânsă

Vicepremierul chinez, Li Keqiang, şi ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a promis, vineri, la Beijing, să stimuleze cooperarea între cele două ţări, transmite agenţia oficială de presă chineză XINHUA.
Salutând prietenia tradiţională şi cooperarea fructuoasă dintre cele două naţiuni, Li a declarat că relaţiile bilaterale s-au dezvoltat constant, într-un mod durabil, China şi România respectându-se şi sprijinindu-se reciproc în privinţa intereselor şi preocupărilor majore.
„Partea chineză este dispusă să depună eforturi comune alături de partea română pentru a consolida legăturile politice şi face uz de prietenia de lungă durată pentru a genera mai multe realizări pragmatice de cooperare, care să conducă relaţia bilaterală la o nouă etapă”, a declarat vicepremierul chinez.
În cadrul întrevederii, Li a mai declarat că R.P. Chineză a acordat întotdeauna importanţă rolului jucat de Europa şi este gata să continue consolidarea relaţiilor cu Uniunea Europeană. El a subliniat că iniţierea recentului mecanism european de stabilitate a dat un semnal pozitiv în procesul de abordare a problemei datoriilor europene. În acest context, Li a apreciat că va fi atins un consens iar situaţia din Europa se va îmbunătăţi. „China va continua să acorde sprijin pentru a împinge Europa spre rezolvarea problemei datoriilor”.
Oficialul chinez a mai spus că dezvoltarea Europei Centrale şi de Est va oferi un mare potenţial pentru dezvoltarea continentului. „Sperăm că partea română va juca un rol activ în promovarea cooperării între China şi ţările central şi Est europene, şi va adduce o nouă contribuţie la promovarea legăturilor dintre China şi Europa”, a spus Li Keqiang.
De partea cealaltă, ministrul român de externe, Titus Corlăţean, a declarat că partea română a acordat o atenţie deosebită legăturilor sale cu China şi este dispusă să crească relaţiile la nivel înalt. Exprimând bun venit investiţiilor chineze în România, ministrul de Externe şi-a manifestat speranţa pentru creşterea cooperărilor în domenii multiple. Corlăţean a mai declarat că România va juca, de asemenea, un rol activ în promovarea cooperării între China şi ţările central şi est-europene.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.