INTERVIU – „China nu mai este o chestiune de cultură generală, este o necesitate”

1 ES Anatol Urecheanu, Ambasadorul R Moldova in China_04.02.2013Interviu acordat de E.S. ANATOL URECHEANU, Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Populară Chineză

La câteva zile de la aniversarea celor 21 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice cu R.P. Chineză, E.S. Anatol URECHEANU, Ambasadorul Republicii Moldova în China, a făcut, în cadrul unui interviu acordat Radio China Internaţional, un bilanţ al principalelor evenimente marcate în ultima perioadă. Apreciind că relaţiile dintre cele două ţări devin tot mai apropiate şi mai puternice. Recunoscută pentru vinurile de calitate, Republica Moldova se va regăsi, în perioada următoare, între ţările care vor avea un spaţiu al său în marele stat Asiatic, odată ce proiectul de reproducere a cramelor Cricova, pe cursul Fluviului Yangtze, va fi încheiat.

Domnule Ambasador Anatol Urecheanu, bine v-am găsit şi La mulţi ani! pentru că, recent, cetăţenii Republicii Moldova au intrat în noul an pe rit vechi. Pe de altă parte, mai sunt puţine zile şi vom intra în noul an chinezesc, moment de bilanţ şi de nou început. În acest context, cum caracterizaţi anul 2012 din perspectiva relaţiilor moldo-chineze?
Aş vrea să vă mulţumesc pentru felicitări şi la rândul meu să vă urez dumneavoastră, harnicilor colaboratori de la Radio China Internaţional, şi ascultătorilor dumneavoastră, urările mele de bine şi de sănătate în preajma Anului Nou chinezec. Anul 2012 a fost un an deosebit în relaţiile bilaterale deoarece a fost anul aniversării a 20-a de la stabilirea relaţiilor diplomatice. Deci, atunci când vorbim de un bilanţ, a-m putea face un bilanţ a unei perioade de 20 de ani şi pe ansamblu experienţa celor 20 de ani arată că relaţiile moldo-chineze au fost mereu în ascensiune. Prietenia tradiţională care există între ţările noastre s-a consolidat, cooperarea în cadrul ONU a devenit armonioasă, a crescut asistenţa din partea chineză pentru care suntem foarte recunoscători, în această perioadă, schimbul de vizite a fost eficient, relaţia economică s-a îmbunătăţit, iar pe linia relaţiilor culturale, a învăţământului a fost, de asemenea, o perioadă prodigioasă. Aş menţiona relaţiile de la nivelul partidelor politice care sunt foarte benefice pentru ansamblul relaţiilor bilaterale. Ceea ce aş vrea să menţionez la modul general privind această perioadă de dezvoltare este faptul că, indiferent de conjunctura politică, asta a arătat experienţa celor 20 de ani, relaţiila dintre China şi Republica Moldova a fost, va fi şi este excelenţă. Iar acest an, 2012, ceea ce ar fi caracteristic din punctul meu de vedere, ar fi faptul că cele două părţi au conştientizat că sau cristalizat toate elementele pentru a ridica nivelul relaţiilor bilaterale la un nivel calitativ nou, pe măsura lumii globale în care trăim, pe măsura relaţiilor sincere de prietenie care există între noi.
3 ES Anatol Urecheanu, Ambasadorul R Moldova in China_04.02.2013
Ambasada Republicii Moldova a facilitat, în anul recent încheiat, vizite ale miniştrilor de la Chişinău, fie că vorbim de ministrul Apărării, cel al Agriculturii, a vice-ministrului de Externe sau a primarului capitalei Chişinău. Aceasta în contextul în care anul 2012 a fost unul aniversar în cadrul relaţiilor bilaterale. Care considraţi că sunt beneficiile acestor vizite?
Aţi prezentat o serie de vizite pe care le-aţi reflectat în emisiunile dumneavoastră şi profit de această ocazie pentru a vă mulţumi public pentru interesul pe care îl aveţi pentru relaţia cu Republica Moldova. În afara acestor vizite aş mai menţiona vizita ministrului Finanţelor, vizita Grupului Parlamentar de Prietenie din care a făcut parte vice-preşedinta Liana Palihovici. Din partea chineză, aş vrea să menţionez vizita E.S. domnul Zhang Gaoli, acum membru al Comitetului Permanent al Comitetului Politic, o vizită foarte important deoarece, în cadrul acestei vizite, oficialul chinez şi premierul Vlad Filat au convenit asupra unor proiecte de dezvoltare. În mod special, este vorba de cooperarea dintre oraşul Tinajin şi Republica Moldova. Beneficiul acestor vizite, este, din punctul meu de vedere, faptul că arată voinţa politică a părţilor de a continua, de a avea o cooperare foarte bună pe tot ansamblul relaţiilor. Arată că cele două ţări au ce oferi una – alteia.

Vorbind de parteneriatul economic, de dată relativ recentă aţi participat la târgul internaţional de iarnă al produselor agricole de la Hainan, după o serie de participări şi la alte târguri şi evenimente de promovare. Din această perspectivă, a schimburilor comerciale, care sunt evaluările anului 2012?
Avem evaluări foarte bune pentru anul 2012, dar, înainte de a vă da câteva cifre, aş vrea să menţionez parteneriatul economic despre care aţi amintit. Este foarte important acest parteneriat economic pentru Republica Moldova deoarece Republica Moldova are nevoie de o relaţie, în plan comercial în mod special, care să îi asigure o stabilitate a exporturilor şi China tocmai oferă această posibilitate. Particularitatea pentru China, pentru acest parteneriat, este necondiţionarea politică. Cât priveşte statistica ea este foarte bună pentru anul 2012 şi am să vă dau câteva cifre în acest sens. Potivit datelor statistice la 11 luni, schimburile comerciale s-au ridicat la 130 de milioane de dolari. Aceasta reprezintă o creştere cam de 34% faţă de aceeaşi perioadă cu anul 2011. O creştere de 45% a fost înregistrată la exporturile de bunuri din Republica Moldova în China, iar importurile de vinuri au înregistrat o creştere, comparativ cu anul 2011, de 200%, ceea ce în expresie monetară ar însemna 5,5 milioane de dolari americani.

5 ES Anatol Urecheanu, Ambasadorul R Moldova in China_04.02.2013Republica Moldova este cunoscută în China cu precădere prin intermediul vinului, în toamna anului recent încheiat, la Hunan, fiind semnat un parteneriat privat de cooperare viticolă. Ce ce puteţi spune cu privire la anunţatele investiţii chineze în dezvoltarea producţiei vinicole stabilite cu acea ocazie?
Aţi amintit de provincia Hunan unde, într-adevăr, am fost într-o deplasare pentru a susţine o companie moldovenească şi pentru a-i ajuta să stabilească o cooperare bună cu companiile locale. Cu această ocazie am văzut că vinurile moldoveneşti s-au aşezat temeinic în această zonă. Poate nu pe cât ne-am dori, dar, în schimb, destul de sigur. Sper foarte mult ca, în curând, să vă pot invita la o ceremonie de deschidere a unui centru de comercializare de vinuri moldoveneşti pe care o companie moldovenească, în cooperare cu partenerul nostru chinez, doreşte să îl deschidă şi în alte provincii, dar, în particular, la Beijing. Vinurile, după cum am spus, sunt din ce în ce mai cunoscute în China şi asta, în parte, datorită eforturilor noastre, dar şi politicilor guvernului central al Chinei care favorizează consumul de vinuri, şi care, în consecinţă, este o băutură din ce în ce mai mult preferată de chinezi. Produsul vorbeşte pentru el. Au fost şi alte companii, pentru că ceea ce a fost la Hunan este doar o mică parte din agenda de promovare a vinurilor pe care a avut-o Ambasada. Aş menţiona contractul care a fost semnat de o altă companie chineză, cum ar fi „Malul de Aur”, care a semnat un contract de un milion de sticle cu cea mai vestită marcă de vinuri din Moldova, este vorba de compania Cricova. Ce este interesant în acest proiect este faptul că există un concept, nu pur şi simplu de a face comerţ ci de a promova cultura consumului de vin din Modova, cultura consumului de vin. În cadrul acestui contract există un proiect turistic pe Fluviului Yangtze pe care îl dezvoltă acestă companie şi în cadrul căreia se intenţionează să fie reproduse cramele de la Cricova, aşa cum sunt ele, în stil tradiţional moldovenesc. Aş putea să spun despre vinurile de la Purcari, Chateaux, Vasconi, Migdal de la Cojusna, vinuri ale unor compani mici dar foarte calitative, care sunt din ce în ce mai cunoscute în China. Totuşi, sarcina Ambasadei nu este numai de a promova vinurile moldoveneşti, sarcina noastră este de a deschide piaţa chineză pentru vinurile moldoveneşti deoarece vinul este un produs strategic şi aşteptăm ca bugetul să aibă un venit stabil de pe urma acestor exporturi.

Domnule Ambasador Urecheanu, dată fiind misiunea dumneavoastră în China aţi avut, în numeroase rânduri, ocazia de face vizite şi de a constata direct evoluţia ţării în care ne aflăm, o evoluţie care uimeşte şi continuă să uimească la nivel planetar. Care sunt observaţiile şi impresiile cele mai puternice cu care aţi rămas în urma acestor experienţe?
Bine aţi spus … Să ştiţi că China m-a uimit din totdeauna şi mă uimeşte în continuare, pentru că China este o ţară uimitoare. Ce ar însemna asta? Pentru fie care în felul lui. Pentru mine, cultura chineză tradiţională, oamenii sunt foarte interesanţi. Este această capacitate a lor de a fi foarte flexibili, de a păstra tradiţiile şi în aceeaşi măsură de a se moderniza. Ce m-a impresionat cel mai mult în China a fost tocmai ritmul acestei dezvoltări excepţionale, uimitoare, cum aţi spus, de care dă dovadă poporul chinez. Nu ştiu, dar este ceva foarte-foarte specific, particular în primul rând. Să spun de exemplu Zidul Chinezesc. Ce naţiune ar construi Zidul Chinezesc sau scrierea cu hieroglife? Tocmai acestea sunt nişte exemple care arată perseverenţa pe care o are poporul chinez şi acest lucru cu adevărat uimeşte.

Sunteţi, se poate spune, aproape un beijinghez dacă privim anii pe care deja i-aţi petrecut la post în capitala Chinei. Într-un dialog anterior îmi spuneaţi că îţi trebuie o viaţă ca să cunoşti China. Şi totuşi, ce vă mai uimeşte după mai bine de şase ani de prezenţă în marele stat Asiatic, care sunt reperele pe care le oferiţi celor care vin aici şi cărora le sunteţi gazdă?
Eu aş fi un beijinghez în comparaţie cu cei care vin pentru prima dată. Experienţa mea, de peste şapte ani, totuşi, nu îmi permite să mă consider un beijinghez adevărat, dar, bine înţeles, că am anumite deprinderi de viaţă în acest oraş minunat. Celor care vin, le propun, îi sfătui să îşi facă singuri o impresie despre China. Este foarte important să vii în China. Acesta ar fi primul reper, pentru că a nu cunoaşte China în ziua de azi nu mai este o chestiune de cultură generală, este o necesitate. Cei care nu cunosc China, nu cunosc lumea modernă. Şi atunci când vin aici prietenii mei şi delegaţiile, sfaturile mele sunt de a merge cât mai mult pe jos, nu din cauza traficului, de a vizita monumentele de arhitectură care sunt aici la Beijing. Mă refer la Oraşul Interzis, la Colina Parfumată, reşedinţa de vară a împăratului, parcurile minunate sau Templul Cerului. Desigur, să viziteze pieţele chineze unde mai există tradiţia de a negocia, deşi un vânzător îmi spunea că, în ziua de azi, un vânzător chinez îmi spunea că numai străinii mai negociază. Chinezii au atâţia bani încât nu mai negociază, plătesc imediat preţul care se cere. Eu cred că în relaţia cu China, principalul reper ar fi ca fiecare să îşi facă o impresie proprie despre China. Este foarte important să vină să viziteze această ţară, să îşi formeze o părere proprie despre ea. China este o ţară atât de complexă, o ţară atât de mare încât orice ai spune ar putea să fie adevărat, în sensul bun al cuvântului.
2 ES Anatol Urecheanu, Ambasadorul R Moldova in China_04.02.2013
Privind spre anul în care tocmai am intrat, aş dori să ne vorbiţi despre proiectele de viitor, evenimentele pe care, alături de echipa ambasadei, le vizaţi pentru anul 2013?
Munca diplomatică presupune continuitate şi bineînţeles că, în anul 2013, vom continua să promovăm cele ce am început în 2012, în anii anteriori, fie că este vorba de vizite, fie că e vorba de relaţia comercială, fie că e vorba de relaţiile culturale. Noi ne propunem să avem o continuitate în acest sens. Bineînţeles că vom organiza o serie de evenimente publice cum ar fi participarea noastră la expoziţii sau a unor prezentări particulare de vinuri, vom invita prietenii chinezi să viziteze Republica Moldova, fie cu ocazia festivalului vinului, fie pe linie de comerţ sau în particular. Ceea ce ne propunem pentru anul 2013 este să continuăm crearea acestui parteneriat economic cu China, pentru că avem nevoie de această relaţie. Asta vom face.

Domnule Ambasador, vă mulţumim pentru acest dialog, vă dorim un An Nou chinezesc plin de realizări şi multă sănătate dumneavoastră şi întregii echipe!
Şi eu vă mulţumesc foarte mult!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Interviuri. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.