XINHUA – Guvernul din R. Moldova răsturnat de Parlament prin moţiune de cenzură

Parlamentul Republicii Moldova a votat, marţi, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului de coaliţie condus de primul ministru Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat, transmite agenţia oficială de presă chineză XINHUA.
Moţiunea de cenzură a fost susţinută de 54 de deputaţi din facţiunea comunistă de opoziţie, de democraţii aflaţi la guvernare şi de deputaţii neafiliaţi. Partidului Liberal Democrat, al primului ministru, a votat împotriva demisiei, în timp ce Partidul Liberal nu au luat parte la vot.
Moţiunea de cenzută a fost prezentată joia trecută, în Parlament, de fracţiunea comunistă de opoziţie care a acuzat guvernul că este implicat în scandaluri de corupţie, în timp ce miniştrii au fost implicaţi în scheme de criminalitate.
„Demiterea guvernului înseamnă un proces complicat, pierdere de timp şi un grad de incertitudine”, a declarat Vlad Filat, după votul Parlamentului de demitere a guvernului, subliniind că alegerile anticipate sunt o amenințare majoră pentru Republica Moldova. Filat a afirmat că a fost demis pentru că a spus lucrurilor pe nume, adevăratul motiv pentru căderea guvernului fiind poziţia lui privitoare la incidentului tragic care a avut loc la o vânătoare în Pădurea Domnească, pe 23 decembrie 2012. (…)
Conform legislaţiei, Filat trebuie să prezinte demisia cabinetului în trei zile. Ulterior, preşedintele Republicii Moldova va demara consultări cu fracţiunile parlamentare şi va propune Parlamentului o nouă candidatură de prim-ministru. Preşedintele are dreptul de a propune o candidatură de 3 ori într-o perioadă de 45 de zile. În cazul în care Parlamentul nu aprobă desemnarea unui nou prim-ministru, preşedintele dizolvă Parlamentul şi stabileşte data alegerilor parlamentare anticipate.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa chineză, Republica Moldova, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.