Încetinirea creşterii economice va fi o problemă caracteristică pentru China, motiv pentru care înţelepciunea liderilor şi modelarea viitorului vor fi marile teste ale următorilor zece ani, transmite agenţia oficială de presă chineză XINHUA.
Expansiunea economică a Chinei este de aşteptat să încetinească la o medie anuală de 7,2% în perioada 2011 – 2025, a declarat Li Xuesong, director adjunct al Institutului de Economie Cantitativă şi Tehnică din cadrul Academiei chineze de Ştiinţe Sociale (CASS). În cadrul celui de-al cincilea Forum Mondial de Studii Chineze, Li Xuesong a apreciat că calculele economice indică o creştere mai lentă a PIB-ului Chinei pentru prima dată în ultimii 13 ani, care a fost de 7,8% în 2012. „Calculele optimiste sugerează o creştere de 8,2%, în timp ce calculele pesimiste sugerează o creştere de 7% între 2011 şi 2015, ambele cifre urmând să continue să scadă în următoarele două perioade de cinci ani”, a arătat Li.
Potrivit acestuia, încetinirea creşterii economice poate fi pusă pe seama dezvoltării mai lente a forţei de muncă, a fluxului slab de investiţii străine directe şi a impactului recesiunii economice globale.
Creşterea PIB-ului Chinei a intrat într-o spirală descendentă începând cu anul 2009, criza financiară mondială diminuând cererea externă, unul dintre motoarele importante aflate în spatele dezvoltării puternice din ultimele decenii. Experţii consideră că încetinirea creşterii economice ar putea ameninţa stabilitatea socială şi promisiunile preşedintelui Xi Jinping, care a preluat funcţia la începutul acestei luni anunţând restabilirea dreptăţii sociale şi reducerea decalajului dintre săraci şi bogaţi. „Cred că provocarea imediată pentru China este aceea de a realiza o tranziţie de succes de la o economie bazată pe export, la una bazată pe consum care va porni motoarele reale ale Chinei şi economia mondială”, a declarat pentru Xinhua Gustaaf Geeraerts, directorul Institutului de Studii Contemporane Chineze din Bruxelles. Acesta a apreciat că încetinirea economică va slăbi capacitatea Chinei de a aborda şi probleme cum ar fi protecţia mediului şi reformele politice. Cu toate acestea, factorii de decizie politică din China vor avea ca sarcină evitarea unor obstacole cum ar fi îmbătrânirea populaţiei, lipsa inovaţiilor, precum şi creşterea costurilor privind degradarea mediului.
La rândul său, Chi Hung Kwan, cercetător al Institutului de Cercetare a Pieţei de Capital – Nomura din Tokyo, a subliniat, în cadrul forumului, ca moment de cotitură, problema forţei de muncă în scădere ca urmare a îmbătrânirii societăţii şi a creşteri salariilor, în condiţiile în care forţa de muncă ieftină nu mai „curge” dinspre mediul rural spre zonele urbane, fapt care va reduce perspectivele economice ale Chinei. Cele două tendinţe demografice sunt înregistrate în stadii diferite de evoluţie, oferind unei ţări posibilitatea de a interveni cu măsuri politice. China, din păcate, se confruntă cu cei doi factori în acelaşi timp, a spus Kwan. Totuşi, în ciuda previziunilor nefavorabile, China prezintă indicatori economici optimişti.
Cererile uriaşe create de urbanizare, ambiţiile ţării de a creşte nivelul prosperităţii în regiunile sărace şi potenţialul uriaş al consumului intern vor continua să adauge forţă creşterii economice chineze, a apreciat Li Xuesong.
Odată cu creşterea influenţei sale internaţionale, în cadrul forumului s-a pus problema dacă şi sub ce formă economia Chinei va fi în viitor una de importanţă.
Gustaaf Geeraerts a declarat că „ceea ce este necesar pentru dezvoltarea internă a unei ţări îi defineşte conturul politicilor în străinătate. Dezvoltarea economică durabilă într-un mod paşnic poate fi scopul final, dar nu poate fi realizată fără a avea acces securizat la resurse strategice şi trasee sigure de tranzacţionare”. Acesta a adăugat că obiectivul Chinei este acela de a-şi menţine motorul economic în funcţiune într-un mod durabil, situaţie care necesită, de asemenea, relaţii stabile cu vecinii şi cu comunitatea globală.
Cu toate acestea, o altă dilemă poate apărea din interior legat de creşterea accentului pus pe economia internă, dirijarea diplomaţiei spre acest scop şi aşteptările crescânde din partea Chinei de a-şi asuma mai multe responsabilităţi pe scena mondială.
Fostul vice-preşedinte executiv al Şcolii de Partid al CC. al P.C. Chinez, Zheng Bijian, a declarat că China, în următorii zece ani, se va afla la convergenţa unor „mari puncte de interese” şi a unor „comunităţi de interese” cu alte naţiuni, în timp ce va căuta să depună mari eforturi pentru rezolvarea problemelor interne. Conceptul de „creştere paşnică”, a apreciat Zheng, îşi are rădăcinile în obiectivele de dezvoltare ale Chinei din al doilea deceniu al secolului XXI, atunci când ţara se va confrunta cu „o serie de provocări serioase” pe piaţa internă.
În total acord cu această afirmaţie, Gustaaf Geeraerts a subliniat că, în aceste condiţii, China nu îşi va putea asuma pe deplin responsabilităţi internaţionale, având dificultăţi interne enorme. În aceste condiţii, cel mai probabil că China va opta pentru o cale evolutivă în trepte, una care permite ţării să se concentreze pe construcţia internă în timp ce va accepta treptat angajamente lobale şi aplicarea pragmatică a propriei viziuni privind ordinea globală.
-
CELE MAI CITITE 24h
- Ciolacu ne-a făcut "actori politici" și riscăm 10.000 euro amendă
- UDMR recunoaște geniul lui Călin Georgescu: era spion la 7 ani!
- Echipa de cenzura și protecție a ministrului PNL Turcan
- Dr. Cupcea. Specialistul în Rusia care nu a ajuns încă la Moscova
- DIALOG XI JINPING - DONALD TRUMP: SUA trebuie să abordeze cu prudență problema Taiwan
Apelul Academiei Române pentru IDENTITATE, SUVERANITATE ŞI UNITATE NAŢIONALĂ!
Semnatarii acestui Apel, îngrijoraţi de evoluţiile interne şi internaţionale din ultimele decenii, caracterizate printr-o continuă şi alarmantă încercare de erodare a identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României, cu multe acţiuni plasate sub semnul globalismului nivelator sau al unei exagerate „corectitudini politice”, dar şi cu multe acţiuni îndreptate direct împotriva Statului şi Poporului Român (...)
Textul integral AICISă nu vă mai fie ruşine că sunteţi români !
Celor care încă nu aţi uitat că sunteţi români, urmaşii unei civilizaţii şi ai unui neam de oameni mândri, ridicaţi-vă şi schimbaţi soarta României de azi! Îmbrăcaţi din nou cămaşa mândriei de a fi români. Ajutaţi-i pe toţi cei care au uitat cine sunt, pe toţi cei care nu au ştiut niciodată, pe toţi cei care au învăţat strâmb despre neamul şi ţara lor, că a fi român este o mândrie şi o datorie de onoare în faţa celor care au trăit şi murit pentru demnitatea şi liniştea acestui popor mereu încercat! (...) Textul integral AICI
-
COMANDĂ CARTEA AICI
_________________________ -
COMANDĂ CARTEA AICI
_________________________ -
STATUI DE DACI AICI
______________________ -
Articole recente
- Dr. Cupcea. Specialistul în Rusia care nu a ajuns încă la Moscova
- DIALOG XI JINPING – DONALD TRUMP: SUA trebuie să abordeze cu prudență problema Taiwan
- UDMR recunoaște geniul lui Călin Georgescu: era spion la 7 ani!
- Ciolacu ne-a făcut „actori politici” și riscăm 10.000 euro amendă
- Echipa de cenzura și protecție a ministrului PNL Turcan
- Bolojan are mai multe goluri decât Hagi și Mutu
- 12 IANUARIE 2025: AICI ESTE ROMÂNIA!
- „Executorul digital” și anularea alegerilor prezidențiale din România la ordinul Comisiei Europene
Categorii
- ABC – Minutul de chineză (9)
- Africa (22)
- ALEGERI 2014 (34)
- ALEGERI 2016 (12)
- ALEGERI 2019 (39)
- ALEGERI 2020 (38)
- ALEGERI 2024 (29)
- ALEGERI 2025 (1)
- Analize – Comentarii (2.632)
- ANRPC 2016 (5)
- ANRPC 2018 (7)
- ANRPC 2019 (1)
- ANRPC 2020 (7)
- ANRPC 2021 (7)
- ANRPC 2022 (4)
- ANRPC 2023 (13)
- ANRPC 2024 (9)
- APEC (11)
- ASEAN (41)
- Asia (463)
- Asia – Pacific (93)
- BREXIT (8)
- BRICS (53)
- Cărţile mele (58)
- China (2.902)
- CHINA-ECE (43)
- CHINA-ECE, Belgrad 2014 (3)
- CHINA-ECE, București 2013 (7)
- CHINA-ECE, Budapesta 2017 (1)
- CHINA-ECE, Riga 2016 (5)
- CHINA-ECE, Sofia 2018 (5)
- CHINA-ECE, Suzhou 2015 (4)
- CNPCC 19/2017 (8)
- Comemorare 1945-2015 (11)
- Confucius (48)
- Congresul 20 PCC (18)
- CORONAVIRUS 2020 (409)
- DAVOS (11)
- De departe … România (1.631)
- Descoperind China (259)
- Din arhive (1.270)
- Din presa chineză (1.846)
- Din presa moldovenească (90)
- Din presa românească (973)
- Dincolo de Marele Zid (10)
- Drumul Mătăsii (39)
- Eminescu în China (39)
- EU Centrală şi de Est (643)
- Europa (824)
- Europa – Asia (683)
- Fâșia Gaza (32)
- Fotografii de poveste (80)
- G20 Hangzhou (7)
- HUANGSHAN (8)
- Înţelege China (1.500)
- Interviuri (118)
- JO Beijing 2022 (14)
- Mari sinologi români (42)
- Multilateralism … în doi (666)
- OCS (27)
- Poemele mele (15)
- Problema Taiwan (215)
- Război în Gaza (22)
- Război în Ucraina (308)
- Referendum 2018 (5)
- Republica Moldova (322)
- Români în China (620)
- România (2.178)
- România – China (1.061)
- România – R. Moldova (133)
- ROMANIA-CHINA 70 (51)
- ROMANIA-CHINA 75 (43)
- Rusia (556)
- Șapte zile la Shaanxi (8)
- Sărbători chinezești (45)
- Stația Spațială a Chinei (31)
- Uniunea Economică Eurasiatică (13)
- Uniunea Europeană (664)
- Ursul Panda (18)
- Veşti din China (2.763)
- Video (49)
- ZBORUL MH370 (24)
-
Textul integral AICI
Ora acasă
Ora la Beijing
Arhive
Meta