57 de ţări au semnat acordul de înfinţare a Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură

Semnarea Acordului BAIIDelegaţi din 57 de ţări, viitoare fondatoare ale Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură (BAII), au semnat, luni, la Beijing, Acordul de instituire a băncii iniţiate de China. Potrivit agenţiei de presă Xinhua, acordul cuprinde 60 de articole care prevăd ponderea financiară a fiecărui membru, modul de elaborare a politici-lor, afacerilor şi sistemele de operare, precum şi structura de guvernare a băncii concepute să asigure finanţarea necesară pentru construirea infrastruc-turii din Asia.

Bănca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură va avea un capital social în valoare de 100 miliarde USD, ţările din Asia urmând să contribuie cu până la 75% din capitalul total. China, India şi Rusia sunt cele mai mari trei ţări din „acţionariat”, cu o cotă de vot de 26,06, 7,5 respectiv 5,92%.

Potrivit viceministrului chinez de Finanţe, Shi Yaobin, China nu caută să deţină o poziţie de putere de veto în cadrul băncii, miza şi cota votului ţării în faza iniţială fiind „rezultate naturale” ale normelor actuale care pot diminuate odată cu alăturarea altor membrii. Iniţial, (vezi graficul din dreapta) China era prevăzut să deţină o cotă de 50% din BAII.

Cu sediul la Beijing, BAII va începe să funcţioneze până la sfârşitul anului. Un secretariat general interimar condus de Jin Liqun (China) asigură activitatea de constituire a băncii. Jin Liqun este fost preşedinte al băncii chineze de investiţii China International Capital Corp şi fost vice-preşedinte al Băncii Asiatice de Dezvoltare (BAD).
BAII - Info ENGRAFIC BAII 2015

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Asia, China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.