China și Rusia construiesc un gazoduct cu lungimea de 3.968 kilometri

Gazoduct China-RusiaChina și Rusia au demarat, luni, construcția secțiunii chineze a unui gazoduct care va acoperi zona de est a Chinei, cu lungimea totală de 3.969 kilometri, care va asigura anual transportul pentru 38 de miliarde metri cubi de gaze. Gazoductul care va ajunge până la Shanghai, va fi funcțional în anul 2018. Agenția de presă Xinhua anunță că proiectul de cooperare, lansat în prezența prim-ministrului rus Dmitry Medvedev și a vicepremierului chinez Zhang Gaoli, prin intermediul videoconferinței, este cel mai mare stabilit între China și Rusia, având rolul de a asigura diversificarea strategică a energiilor şi garantarea securităţii energetice a ambelor ţări.

Oficialul chinez a afirmat că cele două țări ar trebui să dezvolte cooperarea pe termen lung în domeniul petrolului și gazelor naturale, în exploatările miniere de cărbune și producerea de energie. De asemenea, China și Rusia au anunțat extinderea cooperărilor în zonele de investiţii, financiare, feroviare de mare viteză, în agricultură şi producție.

La rândul său, premierul rus a declarat că gazoductul va propulsa dezvoltarea economică şi socială, crescând nivelul de trai al comunităților aflate de-a lungul traseului din cele două ţări. De asemenea, Medvedev a mai arătat că Rusia este gata să se extindă cooperarea cu China, în toate domeniile, pentru a promova dezvoltarea comune şi prosperitatea celor două ţări.

Construcția noului gazoduct chino-rus a început, în luna septembrie 2014, în partea rusească, la eveniment participând atunci și preşedintele Vladimir Putin, după ce, în luna mai 2014, la Shanghai, China şi Rusia au semnat un acord privind furnizarea de gaze naturale, după finalizarea negocierilor care au durat un deceniu.

REFERINȚE >>>
Acord China – Rusia pentru furnizarea a 38 de miliarde mc de gaze naturale anual
China şi Rusia semnează 50 de noi acorduri de cooperare
China și Rusia consolidează parteneriatul de cooperare
Beijing – Moscova în 13 ore și jumătate (5.822 km)
China, Rusia şi India cer o rezoluţie ONU privind inadmisibilitatea intervenţiei şi amestecului în treburile interne
Parada militară de la Moscova. Rusia și China, umăr la umăr!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Descoperind China, Din presa chineză, Europa - Asia, Înţelege China, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.