China și Rusia consolidează parteneriatul de cooperare

Li Keciang - Dmitri Medvedev, Moscova - 13 octombrie 2014Noile proiecte de cooperare semnate, luni, de China și Rusia consolidează parteneriatul dintre cele două țări, care va conduce nu doar la dezvoltarea relațiilor bilaterale ci și la pacea lumii, stabilitatea regională și colaborarea la nivel mondial, transmite Xinhua.

Luni, în timpul vizitei derulate la Moscova, premierul chinez, Li Keqiang, și omologul rus, Dmitri Medvedev, au asistat la semnarea unui număr de aproape 40 acorduri de cooperare. Cele mai importante domenii vor viza, în următorii trei ani, schimburile bilaterale în monedele proprii, în valoare de 24,4 miliarde USD, între băncile centrale din China și Rusia.
China dorește să intensifice cooperarea cu Rusia în proiecte majore de investiții în minerit, industria chimică, agricultură și construcția de infrastructură. De asemenea, China se declară gata pentru a avansa dezvoltarea unui coridor de transport eurasiatic de mare viteză care să lege Beijing și Moscova, prioritatea actuală fiind, însă, calea ferată de mare viteză dintre Moscova și Kazan.
Pe de altă parte, Beijingul va aprofunda cooperarea cu Moscova în domeniul energiei nucleară și energiei integrate.

În timpul discuțiilor avute de premierul chinez și liderii ruși s-a arătat că Rusia și China se vor sprijini ferm în problemele care privesc independența națională, suveranitatea și integritatea teritorială, simultan cu o strânsă coordonare în domeniul afacerilor internaționale, pentru a proteja pacea mondială, stabilitatea și dezvoltarea.

Premierul Li Keqiang a sosit, duminică, la Moscova, în cadrul unei vizite oficiale la invitația premierului Dmitri Medvedev, aceasta fiind prima vizită în Rusia de la preluarea mandatului, anul trecut. Următoarea și ultima etapă în cadrul turneului euro-asiatic a premierului chinez, după Germania și Rusia, va fi Italia.

REFERINȚE >>>
China şi Rusia semnează 50 de noi acorduri de cooperare
China și Germania au semnat înțelegeri de 18,1 miliarde USD

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, Înţelege China, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.