China va preda din spaţiul extra-terestru un curs pentru 60 de milioane de elevii

Laboratorul spatial Tiangong 1China va realiza, joi, de la ora 10 (ora Beijingului), primul curs predat din spaţiul extraterestru. Profesoara Wang Yaping, unul dintre cei trei cosmonauţi chinezi aflaţi la bordul laboratorului spaţial Tiangong 1, va preda simultan un curs pentru 60 de milioane de elevi de liceu, din întreaga Chină.
Laboratorul spaţial va fi conectat la o sală de curs aflată în cadrul unui liceu subordonat Universităţii Poporului din Beijing, unde se vor afla peste 330 de elevi. De aici, prin intermediul televiziunii şi radioului peste 80 de mii de licee din întreaga Chină vor urmării acest curs inedit.
Wang Yaping 2AWang Yaping (foto) este a doua femeie astronaut din China şi primul profesor chinez aflat în spaţiu, aceasta urmând să prezinte pentru elevii chinezi o prelegere, în condiţii de gravitaţie zero. Wang şi-a pregătit cursul şi pe baza întrebărilor primite din partea a peste 1.000 de chinezi care au lansat curiozităţi prin intermediul Tencent Weibo (sistem similar Twitter).
Wang Yaping, împreună cu cosmonauţii Nie Haisheng şi Zhang Xiaoguang, a ajuns în spaţiu săptămâna trecută cu ajutorul navetei Shenzhou 10, ulterior fiind realizată conectarea cu laboratorul spaţial chinez Tiangong 1, în cadrul celei mai lungi misiuni spaţiale chineze care va dura 15 zile.
Nava spaţială Shenzhou 10 a fost lansată la data de 11 iunie de la Centrul de lansare a sateliţilor din Jiuquan. Timp de 15 zile, nava spaţială Shenzhou 10 va realiza două andocări cu modulul spaţial Tiangong 1, una automată şi una controlată manual de astronauţi. Totodată, au fost programate mai multe experiemente de laborator în condiţii de imponderabilitate.
Text apărut şi pe JURNALUL.RO

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.