Serghei Lavrov şi Titus Corlăţean au discutat, la Moscova, despre situaţia din Republica Moldova şi Transnistria

Titus Corlatean - Serghei Lavrov, Moscova 09.07.2013Sursa: UNIMEDIA.INFO
Rusia este interesată în identificarea unei abordării viabile pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Despre aceasta a vorbit ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după întâlnirea avută, marţi, cu omologul român, Titus Corlățean, transmite UNIMEDIA citând RIA Novosti.
„În cadrul formatului „5+2″ trebuie să identifică împreună o abordare viabilă pentru soluţionarea chestiunilor existente, inclusiv statutul Transnistriei”, a declarat Lavrov.
În acelaşi context, Serghei Lavrov a spus că împărtăşeşte opinia ministrului român Titus Corlăţean, potrivit căruia viitorul Republicii Moldova ar trebui să fie determinat de alegerea liberă a poporului Republicii Moldova, România urmând să respecte decizia, oricare va fi aceasta.
„În această etapă, este necesar să facem totul ca să construim încrederea şi să luăm măsuri concrete care să permită îmbunătăţirea contactelor, în special în domeniul socio-economic, între cele două maluri ale Nistrului”, a adăugat Lavrov.
La rândul său, vorbind despre problema Transnistreană, ministrul Titus Corlăţean a declarat, într-un interviu pentru agenţia de presă Interfax, preluat de UNIMEDIA, că „trebuie să recunosc că, în ultima perioadă, avem mai puţine motive pentru a fi satisfăcuţi în legătură cu procesul de reglementarea transnistreană”.
„Am urmărit cu speranţă dezvoltarea negocierilor în formatul „5+2″ din momentul reluării acestora în toamna anului 2011 şi continuăm să credem că ne confruntăm cu problema care va putea fi rezolvată just în cazul existenţei voinţei politice la toate părţile implicate”, a mai spus Titus Corlăţean.
„Consider totalmente greşit să vorbim de „românizarea” Republicii Moldova, în condiţiile în care cu majoritatea populaţiei din această țară avem o istorie, cultură şi tradiţii comune, vorbim aceeaşi limbă – limba româna”, a mai spus oficialul român.
Totuşi, a arătat Titus Corlăţean, „actualmente este mai important procesul prin care trece Republica Moldova – procesul de transformare şi modernizare profundă, într-o direcţie democratică şi europeană”.
„Poziția noastră în raport cu Republica Moldova este de a menţine procesul de integrare europeană, ţinând cont de voinţa politică în această direcţie din partea Chişinăului”, a mai spus ministrul Corlăţean.
Ministrul Titus Corlăţean efectuează, în perioada 8 – 10 iulie, o vizită la Moscova, aceasta fiind prima întâlnire la nivel de miniştri de externe din cele două ţări, după anul 2009.

Sursa foto: MAE.RO

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa moldovenească, Republica Moldova, România, Rusia. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.