XINHUA – Înţelegerile amiabile demonstrează baza solidă a schimburilor comerciale dintre UE şi China

Panouri solareChina şi Uniunea Europeană (UE) au fost de acord, sâmbătă, să găsească o soluţie amiabilă pentru a pune capăt disputei privind panourile solare, fapt care arată că baza solidă pentru cooperarea comercială dintre ele nu va fi deranjată de conflictele comerciale, chiar şi cele din importanta industrie, arată agenţia de presă oficială chineză XINHUA, în cadrul unui comentariu semnat de Yan Lei şi Zhang Zhengfu. După săptămâni de negocieri intense, UE a fost în cele din urmă mulţumit de oferta de preţ avansată de exportatorii chinezi de panouri solare. Aceasta poate conduce la o taxă punitivă de 11,8% la produsele solare din China, fapt care va liniştii atât producătorii chinezi, cât şi pe cei din UE din industria solară. Ca o ilustrare a nefericitului impactul al taxelor preliminare, Gehrlicher Solar AG, una dintre cele mai vechi companii din industria solară europeană, a anunţat, la 9 iulie, că a depus documentele de intrare în faliment. Închiderea a fost o „consecinţă directă a introducerii, la nivelul UE, a tarifelor anti-dumping pe module solare din China şi a deteriorării rezultate din condiţiile de piaţă din Europa”, arată un comunicat al Alliance for Affordable Solar (AFASE). Producătorii chinezi pot evita pierderea foarte mare ca urmare a taxelor punitive, care s-ar putea ridica la 47,6% în luna august, dacă cele două părţi nu vor rezolva diferendul prin negocieri. Protecţionismul nu poate ajuta companiile să scape de creşterea lentă. Potrivit unor rapoarte recente ale UE, impunerea de taxe punitive asupra exportatorilor străini în unele industrii a limitat efectele benefice asupra întreprinderilor din UE unde macroeconomia este în stagnare. Între timp, consolidarea legăturilor comerciale China – UE şi abandonarea protecţionismul va fi de bun augur pentru ambele părţi. UE este cel mai important partener comercial al Chinei, iar China este al doilea cel mai mare partener comercial al UE după Statele Unite ale Americii. Liderii din China şi UE au exprimat dorinţa de a soluţiona litigiul panourilor solare prin negocieri, situaţie care în prezent constituie o problemă majoră în relaţiile economice şi comerciale bilaterale. Purtătorul de cuvând al ministerul chinez al Comerţului, Shen Danyang, a arătat că atât China, cât şi UE trebuie să găsească soluţii adecvate pentru a evita frucţiunile din comerţ, situaţie de care vor beneficia ambele părţi pentru a soluţiona prin dialog litigiul panourilor solare. Ambele părţi tratează problema panourilor solare cu prudenţă şi înţelepciune, fapt care simbolizează necesitatea unei cooperări strânse între UE şi China. În condiţiile în care perspectivele economiei mondiale rămân incerte, atât pentru împovărata de datorii Uniune Europeană, cât şi pentru creşterea incetinită a Chinei, cooperarea în comun poate fi cel mai bun şi singurul mod pentru a obţine o creştere economică durabilă şi ecologică, dorită de ambele părţi.

REFERINŢE >>>
Comisarul De Gucht: „Am găsit o soluţie amiabilă în cazul panourilor solare UE – China, care va duce la un nou echilibru pe piaţă, la preţuri sustenabile”

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, Europa - Asia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.